ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπάρχει ιδανική συχνότητα σεξουαλικής δραστηριότητας;

21 Ιουνίου 2024, 18:00

images

Για τα ζευγάρια που ζουν μαζί και τους ηλικιωμένους, η μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι εντυπωσιακή, σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 σε Βρετανούς ενήλικες και εφήβους. Αλλά πόσο σεξ πρέπει να κάνουν τα ζευγάρια; Επόμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που κάνουν σεξ τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα, είναι πιο ευτυχισμένα από τα ζευγάρια που περνούν λιγότερο χρόνο στο κρεβάτι.

Σύμφωνα με το USA Today, 1 φορά την εβδομάδα είναι αρκετή για τα περισσότερα ζευγάρια. Αυτό το στατιστικό στοιχείο εξαρτάται σε κάποιο βαθμό από την ηλικία: τα άτομα ηλικίας 40 και 50 ετών αρκούνται στη 1 φορά, ενώ τα άτομα ηλικίας 20 έως 30 ετών τείνουν να έχουν κατά μέσο όρο περίπου 2 φορές την εβδομάδα.

Ωστόσο, ο Δρ Peter Kanaris, κλινικός ψυχολόγος και σεξοθεραπευτής με έδρα το Smithtown της Νέας Υόρκης, προειδοποιεί ότι τα ζευγάρια δεν πρέπει να βασίζονται στο μέσο όρο ως μέτρηση της υγείας της σεξουαλικής τους ζωής. Έχει δει ζευγάρια σε κάθε μέρος του φάσματος της σεξουαλικής δραστηριότητας, από εκείνα που κάνουν λίγο έως καθόλου σεξ μέχρι ζευγάρια που κάνουν σεξ 12 έως 14 φορές την εβδομάδα. Ο ίδιος δήλωσε ότι απώτερος στόχος, είναι τα ζευγάρια να αισθάνονται σεξουαλικά ικανοποιημένα.

Υπάρχουν, τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά οφέλη από το να κάνετε σεξ αρκετά συχνά. Βοηθά στον ύπνο, έχει καρδιαγγειακά οφέλη – σύμφωνα με μια μελέτη του 2010, οι άνδρες με ενεργή σεξουαλική ζωή είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις – και προσφέρει οφέλη για τον προστάτη, σημειώνει ο Kanaris.

Το σεξ απελευθερώνει ενδορφίνες και δημιουργεί ένα αίσθημα οικειότητας ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας, αναφέρει η Mary Andres, καθηγήτρια θεραπείας γάμου και οικογένειας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

Ωστόσο, η σεξουαλική οικειότητα όχι μόνο προωθεί ένα αίσθημα ευεξίας, καταλήγει ο Kanaris, αλλά μπορεί επίσης να έχει θετικά αποτελέσματα για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σχετικά Άρθρα