Σεξ και πόνοι στη μέση είναι πρόβλημα για πολλούς
27 Οκτωβρίου 2019, 08:00
Άνδρες και γυναίκες αποφεύγουν το σεξ και απορρίπτουν τον σύντροφό τους όχι επειδή δεν θέλουν την επαφή αλλά επειδή πονάει η μέση τους ή φοβούνται ότι θα πονέσει περισσότερο κατά την διάρκεια και μετά την επαφή.
Έχει αποδειχτεί από πολλές μελέτες ότι γενικά οι χρόνιοι πόνοι είναι «εχθροί» της σεξουαλικής ζωής καθώς φοβίζουν το άτομο, του δημιουργούν κατάθλιψη και ανασφάλεια για την σωματική του κατάσταση και δραστηριότητα.
Οι συντηρητικές αγωγές με παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη βοηθούν κάποιους να είναι σε καλή κατάσταση επί αρκετές ώρες αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα αυτό καθ΄αυτό που είναι η γενεσιουργός αιτία του πόνου. Συνήθως πρόκειται για κάποια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου.
«Ο χρόνιος πόνος στη μέση μπορεί να προκαλέσει αναπηρία και να επηρεάσει τις επιδόσεις των ασθενών σε κάθε πτυχή της ζωής τους.
Δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις, αν και λόγω της προοδευτικής εκφύλισης της σπονδυλικής στήλης οι γηραιότεροι υποφέρουν περισσότερο.
Με δεδομένο ότι ο πόνος στη σπονδυλική στήλη θα επηρεάσει το 60%-80% των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή τους και ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός γηράσκει, καλούμαστε να βρούμε τρόπους διατήρησης του επιθυμητού επιπέδου ζωής», μας λέει ο χειρουργός σπονδυλικής στήλης, διευθυντής τμήματος Σπονδυλικής Στήλης και Σκολίωσης Δρ Κωνσταντίνος Σταραντζής.
Ο ειδικός επισημαίνει ότι ενώ τα φάρμακα λειτουργούν πολύ καλά για κάποιους, για κάποιους άλλους επιδρούν αρνητικά στη σεξουαλική ζωή. Τότε, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την τελευταία λύση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και την αποφυγή της αναπηρίας.
Μελέτη σε ασθενείς με σπονδυλική στένωση ή με εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση έδειξε ότι η εγχείρηση αποτελεί αποτελεσματική λύση για την εξάλειψη του πόνου που εκδηλώνεται κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, συγκριτικά με τη μη χειρουργική θεραπεία.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Spine, εξέτασε στοιχεία που λήφθηκαν από την Spine Outcomes Research Trial (SPORT) - μία από τις μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές χειρουργικής για παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.
Οι ασθενείς που πληρούσαν αυστηρά τα κριτήρια για στένωση της σπονδυλικής στήλης ή εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση, έλαβαν είτε χειρουργική θεραπεία είτε συντηρητική.
Σε όσους δεν βελτιώθηκαν με την αρχική συντηρητική θεραπεία δόθηκε η ευκαιρία να ενταχθούν στην ομάδα των ασθενών που αντιμετωπίστηκε χειρουργικά.
Από τους 825 ασθενείς που απάντησαν θετικά, οι 531 υποβλήθηκαν σε επέμβαση (αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης ή σπονδυλοδεσία), και οι 294 αντιμετωπίστηκαν συντηρητικά. Το 71% των συμμετεχόντων βίωναν πόνο κατά την ερωτική συνεύρεση και στο 55% αυτών (39% του συνόλου των ασθενών) ο πόνος επιδρούσε αρνητικά στη σεξουαλική ζωή τους.
Το 30% περίπου ανέφερε ότι ο πόνος δεν σχετιζόταν με τη σεξουαλική λειτουργία. Αυτοί οι ασθενείς ήταν ηλικιωμένοι, κατά πλειοψηφία γυναίκες και άγαμοι, με συνυπάρχουσες παθήσεις στις αρθρώσεις.
Τρεις μήνες μετά από το χειρουργείο, λιγότερο από το 20% των ασθενών είχαν ακόμα πόνο κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Αντίθετα, περίπου το 40% εκείνων που ακολούθησαν συντηρητική αγωγή συνέχισαν να τον βιώνουν.