ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ερωτική ασφυξία: Η νέα επικίνδυνη μόδα στις σεξουαλικές επαφές

03 Ιουλίου 2024, 18:00

images

Η πρόκληση ασφυξίας στο/στη συντρόφό μας κατά τη διάρκεια του σεξ, θεωρείται ευρέως ως συνηθισμένη, ειδικά μεταξύ των νέων, με περισσότερους από τους μισούς ενήλικες ηλικίας 35 ετών και κάτω, να αναφέρουν ότι έχουν προβεί στη λεγόμενη «ερωτική ασφυξία»! Οι περισσότεροι, όμως, δεν γνωρίζουν τις πιθανές σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Αυστραλιανή έρευνα σε 4.702 άτομα ηλικίας από 18 έως 35 ετών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Sexual Behavior, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 57% των συμμετεχόντων, προέβη σε ερωτική ασφυξία κατά τη διάρκεια του σεξ τουλάχιστον μία φορά, ενώ το 51% το είχε ήδη κάνει τουλάχιστον μία φορά στο παρελθόν.

Αυτό είναι ένα εύρημα που ανησυχεί τόσο πολύ τους ειδικούς, που ξεκίνησαν την εκστρατεία και τον ιστότοπο «Breathless» για να ενημερώσουν το κοινό ότι η ερωτική ασφυξία, δηλαδή ο σκόπιμος περιορισμός του οξυγόνου με στόχο την σεξουαλική διέγερση, δεν είναι ασφαλής και συχνά συμβαίνει χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη επικοινωνία ή λήψη συναίνεσης.

Με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, η ομάδα διαπίστωσε ότι το 31% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι βίωσαν ερωτική ασφυξία από σύντροφο για πρώτη φορά σε ηλικία μεταξύ 19 και 21 ετών.

Περισσότερες γυναίκες (61%), από άντρες (43%), ανέφεραν ότι βίωσαν ασφυξία. Αντίστοιχα, περισσότεροι άνδρες (59%), από γυναίκες (40%), δήλωσαν ότι προέβησαν στη συγκεκριμένη πράξη.

Η συν-συγγραφέας της μελέτης Καθηγήτρια Heather Douglas, από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, είπε ότι ο περιορισμός του οξυγόνου ενός ατόμου κατά τη διάρκεια του σεξ, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη, ακόμη και όταν το άτομο διατηρεί τις αισθήσεις του και ακόμη και όταν δεν υπάρχουν ορατοί τραυματισμοί. Μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Η ίδια δήλωσε ότι ένα από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα, ήταν ότι πολλοί ερωτηθέντες δεν είχαν δώσει έγκυρη συναίνεση, ενώ πολλοί από αυτούς που προέβαιναν στην πράξη επί του συντρόφου τους, θεωρούσαν ότι, εφόσον αυτοί συναίνεσαν μία φορά, η συναίνεση αυτή ισχύει και για τις επόμενες συνευρέσεις.

Η CEO της Respect Victoria, Serina McDuff, είπε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει έρευνα που να υποστηρίζει ότι, αν βιώνεις ερωτική ασφυξία στην κρεβατοκάμαρα, είναι πιο πιθανό να βιώσεις στραγγαλισμό λόγω ενδοοικογενειακής βίας».

«Ωστόσο, σε ορισμένες σχέσεις, συμβαίνουν και τα δύο, και είναι προβληματικό όταν ο δράστης που ασκεί καταναγκαστικό έλεγχο, είναι επίσης αυτός που δίνει στο θύμα και στον επιζώντα πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια της ερωτικής ασφυξίας».

Σχετικά Άρθρα