Ας μην υποτιμάμε το σεξ: Σε κάποιους αποτέλεσε την οδό για μόνιμη σχέση
29 Ιουνίου 2021, 18:00
Η σεξουαλική επαφή μπορεί από μόνη της να συντελέσει στη δημιουργία συναισθηματικής σχέσης. Αυτό υποστηρίζει μια ομάδα ψυχολόγων από το Διεπιστημονικό Κέντρο Herzliya με έδρα το Ισραήλ και το τμήμα Κλινικών και Κοινωνικών Επιστημών της Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Gurit Birnbaum, κοινωνικό ψυχολόγο και αναπληρωτή καθηγητή ψυχολογίας στο IDC Herzliya, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι άντρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να επιδιώξουν την σεξουαλική επαφή με ένα πρόσωπο που δεν γνωρίζουν καλά. Φαίνεται όμως ότι αυτό το μοτίβο αυτό δεν ισχύει γενικά στις μέρες μας. Στην πραγματικότητα, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες επιδιώκουν την ερωτική συνεύρεση και προσπαθούν να συνδεθούν με ερωτικούς συντρόφους απλά επειδή τους διεγείρουν.
Σε τέσσερις αλληλένδετες μελέτες, οι συμμετέχοντες παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας νέας γνωριμίας με ανθρώπους του αντίθετου φύλου, σε συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, η σεξουαλική επιθυμία προκάλεσε συμπεριφορές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο ξεκίνημα μιας νέας σχέσης.
Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν αν η σεξουαλική επιθυμία απέναντι σε μια νέα γνωριμία συνδέεται με μη λεκτικές συμπεριφορές που αποκαλύπτουν ενδιαφέρον για τη σύναψη σχέσεων. Αυτές οι αποκαλούμενες «άμεσες συμπεριφορές» αποτυπώθηκαν στον συγχρονισμό των κινήσεων, στη κοντινή φυσική επαφή και στην συχνή οπτική επαφή των συμμετεχόντων με τους «μπαλαντέρ» – επρόκειτο για συνεργάτες των ερευνητών που λάμβαναν μέρος στη μελέτη χωρίς να το γνωρίζουν οι συμμετέχοντες.
Στη μελέτη αυτή περιλήφθηκαν 36 γυναίκες και 22 άνδρες, οι οποίοι παρατηρήθηκε ότι συγχρόνιζαν τα χείλη τους στους στίχους της μουσικής μαζί με έναν ελκυστικό «μπαλαντέρ» του αντίθετου φύλου. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την επιθυμία τους για τον «μπαλαντέρ», για τον οποίο πίστευαν ότι ήταν ένας ακόμη από τους συμμετέχοντες στην έρευνα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν επιθυμία του συμμετέχοντα για τον «μπαλαντέρ», τόσο περισσότερες ήταν οι άμεσες συμπεριφορές του και ο συγχρονισμός των χειλιών του με αυτά του «αντικειμένου του πόθου».
Η δεύτερη μελέτη ήταν μια παραλλαγή της πρώτης με 38 γυναίκες και 42 άνδρες, οι οποίοι κλήθηκαν να χορέψουν με ένα ελκυστικό πρόσωπο του αντίθετου φύλου, για το οποίο επίσης πίστευαν ότι συμμετείχε απλώς στη μελέτη. Και πάλι, οι ερευνητές βρήκαν μια άμεση σχέση μεταξύ του συγχρονισμού της κίνησης του σώματος και της επιθυμίας για τον «μπαλαντέρ».
Η τρίτη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 42 γυναίκες και 42 άνδρες, καθιέρωσε μια αιτιώδη σχέση μεταξύ της ενεργοποίησης του ερωτικής επιθυμίας και των συμπεριφορών που συμβάλλουν στην έναρξη των σχέσεων. Προκειμένου να ενεργοποιηθεί η σεξουαλική επιθυμία, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική υποσυνείδητης εκκίνησης, κατά την οποία έδειξαν μια ερωτική, μη πορνογραφική εικόνα σε μια οθόνη για 30 χιλιοστά του δευτερολέπτου, την οποία οι συμμετέχοντες δεν αντιλήφθηκαν ότι έβλεπαν. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αλληλεπιδράσουν με κάποιον συμμετέχοντα από τη δεύτερη μελέτη – ουσιαστικά έναν πιθανό σεξουαλικό σύντροφο – συζητώντας διαπροσωπικά ζητήματα, ενώ τους βιντεοσκοπούσαν. Ακολούθως, οι κριτές βαθμολόγησαν τις συμπεριφορές των συμμετεχόντων που επέδειξαν ανταπόκριση και ενδιαφέρον, διαπιστώνοντας ότι η ασυνείδητη σεξουαλική τους ενεργοποίηση οδήγησε σε συμπεριφορές που υποδείκνυαν το ενδιαφέρον τους για την ευημερία ενός δυνητικού συντρόφου – ένα καθιερωμένο μήνυμα ενδιαφέροντος για μια σχέση.
Στην τέταρτη μελέτη συμμετείχαν 50 γυναίκες και 50 άνδρες. Τα μισά άτομα της ομάδας παρακολούθησαν μια ερωτική, μη πορνογραφική σκηνή από μια ταινία, ενώ τα άλλα μισά παρακολούθησαν ένα ουδέτερο βίντεο για τα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες βρέθηκαν με ένα ελκυστικό άτομο του αντίθετου φύλου και κλήθηκαν να ολοκληρώσουν μια λεκτική, συλλογιστική εργασία. Ο «μπαλαντέρ» παρίστανε ότι είχε κάποιο πρόβλημα στην τρίτη ερώτηση και ζητούσε τη βοήθεια του συμμετέχοντα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που προηγουμένως είχαν παρακολουθήσει την ερωτική σκηνή ανταποκρίθηκαν πιο γρήγορα στην ανάγκη του «μπαλαντέρ» για βοήθεια, του αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο και θεωρήθηκαν πιο βοηθητικοί σε σύγκριση με όσους είχαν παρακολουθήσει το ουδέτερο βίντεο.
Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν ένα άτομο νιώθει σεξουαλική επιθυμία είναι οι ίδιες με αυτές που ενεργοποιούνται όταν βιώνει το συναίσθημα της αγάπης. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτό το μοτίβο υποδεικνύει ένα νευρολογικό μονοπάτι που προκαλεί σεξουαλική ενεργοποίηση για να επηρεάσει τη συναισθηματική σύνδεση.
Tags: Σεξ και σχέσεις