Οι ιδιαιτερότητες όσων εξασκούν το ιατρικό επάγγελμα
29 Απριλίου 2023, 08:00
Μελέτη από Αυστραλούς ερευνητές η οποία δημοσιεύτηκε στο BMJ Open, κατέληξε σε ετερόκλητα συμπεράσματα για το χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες των γιατρών συγκρίνοντάς τους με εκπροσώπους άλλων επαγγελμάτων. Έτσι, οι γιατροί φαίνεται ότι είναι πιο εξωστρεφείς και ευσυνείδητοι, αλλά και πιο νευρωτικοί!
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι διαφορές θα μπορούσαν να έχουν κλινικές επιπτώσεις στη σχέση γιατρού-ασθενούς, αλλά και στην επιτυχία της θεραπείας. Όπως εξηγούν, μέρος της εκπαίδευσης του υγειονομικού προσωπικού ενδεχομένως να τονίζει ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας διαφορετικά από αυτά των ασθενών τους. Η απόκλιση αυτή, όμως, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ασυμφωνία μεταξύ του τρόπου με τον οποίο οι γιατροί παρέχουν πληροφορίες και του τρόπου με τον οποίο οι ασθενείς τις λαμβάνουν.
«Εάν ένας γιατρός είναι ευσυνείδητος, θα έχει την ίδια εκτίμηση για τους ασθενείς του, περιμένοντας να ακολουθήσουν τις συστάσεις. Ο μεγαλύτερος νευρωτισμός των γιατρών, ο οποίος σχετίζεται με το άγχος, θα μπορούσε να οδηγήσει τους γιατρούς να θεωρούν το άγχος ως φυσιολογικό μέρος της ζωής και, ως εκ τούτου, να υποτιμούν πώς επηρεάζει την ευημερία των ασθενών», εξηγούν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές εξέτασαν τη μελέτη Household, Income and Labour Dynamics in Australia (HILDA), που περιέλαβε στοιχεία από 25.358 άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας 20-85 ετών και τη μελέτη Balancing Employment and Life (MABEL), που εστίασε την έρευνα σε 19.351 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.
Οι ερευνητές, εστιάζοντας στα πέντε πιο σημαντικά στοιχεία (Big 5) για την αξιολόγηση μίας προσωπικότητας -την ευσυνειδησία, τη δεκτικότητα, την εξωστρέφεια, το νευρωτισμό και την εξωστρέφεια- αλλά και στον τρόπο δράσης των ατόμων -την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του ατόμου ή την πίστη σε κάποια ανώτερη ή εξωτερική δύναμη-, ερεύνησαν εάν υπάρχουν διαφορές στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μεταξύ των γιατρών και όλων των άλλων ομάδων, αλλά και μεταξύ των διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων.
Οι διαφορές μεταξύ των γιατρών όλων των ειδικοτήτων ήταν, συνολικά, μικρότερες από εκείνες μεταξύ των γιατρών και των ασθενών και του κοινού, με τους οικογενειακούς γιατρούς να ξεχωρίζουν για το υψηλότερο επίπεδο δεκτικότητας. Σε ό,τι αφορά τις διαφορές στα φύλα, οι γυναίκες γιατροί παρουσίαζαν μεγαλύτερα δείγματα νευρωτισμού, σε σύγκριση με τις γυναίκες των υπόλοιπων ομάδων.