Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε καλλυντικά
05 Νοεμβρίου 2019, 08:04
Η αγορά των καλλυντικών είναι χαοτική. Από ακριβές, γνωστές φίρμες, ως προϊόντα που διατίθενται μόνο από φαρμακεία, κι από αυτοδιαφημιζόμενα προϊόντα στις τηλεοράσεις, ως καλλυντικά που πωλούν σε πανέρια στα πανηγύρια.
Αφού δώσουμε τη λογική συμβουλή να προσέχουμε από πού αγοράζουμε καλλυντικά καθώς το σημείο πώλησης εξασφαλίζει σε ένα βαθμό και την ασφάλεια τους, θα πούμε τι πρέπει να προσέχουμε πάνω στη συσκευασία.
Και βασικά θα αναφέρουμε τι δεν πρέπει να έχει μέσα ένα σαμπουάν, μια κρέμα, ένα μανό, ένα κραγιόν ή ένα προϊόν μακιγιάζ που θα αγοράσουμε:
Parabens
Χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον στη βιομηχανία των καλλυντικών για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων στο ράφι.
Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε από έρευνες, οι ουσίες αυτές μιμούνται τα οιστρογόνα (τις θηλυκές ορμόνες) και έτσι η χρόνια και τακτική χρήση τους, μπορεί να είναι βλαπτική σε επίπεδο ακόμα και εμφάνισης καρκίνου.
Προσέχουμε ώστε οι συσκευασίες επάνω να μην αναγράφουν ότι περιέχουν καμία ουσία που τελειώνει στην κατάληξη paraben (π.χ methyl paraben).
Phthalates
Οι ουσίες αυτές δίνουν το ωραίο άρωμα στο καλλυντικό προϊόν και συνήθως αναφέρονται στα περιεχόμενα ως fragnance.
Όπως και τα προηγούμενα, μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων, οπότε καλό είναι να τα αποφεύγουμε.
Formaldyhydes
Πρόκειται για υποπροϊόντα των: DMDM, quaternium-15, hydantoin, imidazolidinylurea, diarolidinylurea, polyoxemethyleneurea.
Προσέχουμε ώστε να μην αναφέρεται στις συσκευασίες στα βερνίκια νυχιών, στις κόλλες για ψεύτικες βλεφαρίδες και σε κάποια αφρόλουτρα.
Αιθέρια έλαια
Ενώ σε μικρές δόσεις δεν βλάπτουν, γενικά δεν θεωρούνται κατάλληλα για τις γυναίκες που εγκυμονούν ή θηλάζουν.
Γενικές συμβουλές
Εκτός από τις παραπάνω ουσίες που είναι χρήσιμο να αναζητούμε πάνω στις συσκευασίες των καλλυντικών και να τις αποφεύγουμε, χρήσιμο είναι να τηρούμε κι έναν βασικό κανόνα που ισχύει για όλα όσα τρώμε, πίνουμε ή απλώνουμε επάνω στο σώμα μας:
Να αποφύγουμε την καθημερινή, υπερβολική χρήση σε όλα. Δεν χρειάζεται κάθε μέρα να βάζουμε μέϊκ-απ.
Δεν χρειάζεται τα νύχια μας να είναι συνεχώς βαμμένα. Δεν χρειάζεται να βάζουμε συνεχώς μάσκαρα στις βλεφαρίδες. Ας αλλάζουμε τακτικά μάρκες προϊόντων, ας αλλάζουμε τρόπους που φροντίζουμε την ομορφιά μας, ας μην χρησιμοποιούμε επί χρόνια το ίδιο σαμπουάν και το ίδιο αφροντούζ.
Η αλλαγή έχει το πλεονέκτημα ότι αν χρησιμοποιήσαμε κάποια στιγμή κάτι βλαπτικό, δεν το κάναμε επί πολύ καιρό και έτσι ο οργανισμός μας είχε την ευκαιρία να το αντιμετωπίσει.
Όλα δρουν συσσωρευτικά. Δεν συμβαίνει το κακό σε μία μέρα ή μια εβδομάδα…
Πηγή: American Dermatology Society
Tags: Parabens, Βλαβερές ουσίες, καλλυντικά