Τα τεχνητά νύχια έχουν και κάποιους κινδύνους
02 Αυγούστου 2024, 18:00
Όπως αναφέρει σε άρθρο στο The Conversation o Adam Taylor, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Εκμάθησης Κλινικής Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Lancaster, «τα τεχνητά νύχια με τζελ δίνουν την αίσθηση αυτοφροντίδας, μπορούν όμως να καταστρέψουν τα υγιή, φυσικά νύχια ή και να προκαλέσουν ακόμη απροσδόκητα προβλήματα υγείας σε μια μικρή μερίδα των ατόμων που τα επιλέγουν».
Στους πιθανούς κινδύνους από τα τεχνητά νύχια περιλαμβάνονται:
- η επαφή με επικίνδυνες ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και δερματίτιδα έως εγκαύματα, σύμφωνα με αναφορές για κόλλα νυχιών που χύθηκε σε ρούχα και έκαψε το δέρμα κάτω από το ύφασμα.
- ψευδοψωριασικά νύχια από την παρατεταμένη χρήση τζελ και ακρυλικού
- αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποια άτομα.
Εξάλλου, "έχουν αναφερθεί περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος όπου οι λαμπτήρες υπεριώδους (UV) ακτινοβολίας για τα νύχια, τα γνωστά «φουρνάκια», μάλλον δεν ήταν άμοιρα ευθυνών", αναφέρει ο καθηγητής.
Η σκλήρυνση του τζελ στα νύχια, γίνεται με χρήση ειδικών στεγνωτήρων υπεριώδους ακτινοβολίας UVA, μέσω του πολυμερισμού, ο οποίος προκαλεί τη συγκόλληση των μορίων του τζελ μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα στερεό στρώμα χρώματος που δεν σπάει ή φθείρεται εύκολα. «Δεδομένου ότι το μανικιούρ επαναλαμβάνεται ανά λίγες εβδομάδες -και χρειάζονται περίπου δέκα λεπτά για να σκληρύνει το υλικό- αυξάνεται σημαντικά η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία UVA», αναφέρει ο Taylor συστήνοντας να βάζουμε αντηλιακό στα χέρια.
Τέλος, κατά την αφαίρεση των τεχνητών νυχιών, θα απομακρυνθούν και στρώσεις από το φυσικό νύχι, όπως τα κερατινικά στρώματα, αφήνοντάς το αδυνατισμένο και εύθραυστο, πολύ συχνά με λευκό χρώμα (ψευδολευκονυχία). Επιπλέον, πολλές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση, όπως το ασετόν για το τζελ, μπορεί να ξηράνει το νύχι και το δέρμα γύρω από αυτό, και να εισχωρήσει ακόμα στην κυκλοφορία του αίματος.
Tags: Νύχια, Υγιή νύχια