Πώς επηρεάζει η αντίσταση στην ινσουλίνη τη διαδικασία γήρανσης
29 Φεβρουαρίου 2024, 10:00
Ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη αιτία πρόωρης γήρανσης; Το πιθανότερο είναι ότι το μυαλό σας δεν θα πήγαινε στην «αντίσταση στην ινσουλίνη» όταν θα απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση. Σύμφωνα με τον Δρ Mark Hyman, γιατρό και συγγραφέα, η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι «η ρίζα των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, του καρκίνου και της άνοιας», καθώς επίσης «οδηγεί την απώλεια μυών καθώς γερνάμε, οδηγώντας σε σαρκοπενία (ακούσια απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης)». Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόβλημα στο μεταβολισμό και ακόμη και αναπηρία.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη, εμφανίζεται «όταν λαμβάνετε υπερβολική ποσότητα αμύλου και σακχάρου σε οποιαδήποτε μορφή», εξηγεί ο Δρ Hyman. «Το πάγκρεας σας αντλεί τότε ποσότητα ινσουλίνης [και] τα κύτταρα σας γίνονται ανθεκτικά στις επιδράσεις της, που σημαίνει ότι απαιτείται όλο και περισσότερη ινσουλίνη για να διατηρηθεί το σάκχαρο στο αίμα σας σε φυσιολογικό επίπεδο».
Η έρευνα δείχνει ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη, επηρεάζει περισσότερο από το 9% των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο, ενώ «το 90% των ανθρώπων που το έχουν, δεν έχουν διαγνωστεί με αυτό και δεν έχουν ιδέα ότι το έχουν», προσθέτει ο Δρ Hyman.
Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η κατάσταση είναι «σχεδόν 100% αναστρέψιμη». Είτε γνωρίζετε ότι είστε ανθεκτικοί στην ινσουλίνη είτε όχι, όλοι μπορούμε να ελέγξουμε τι καταναλώνουμε καθημερινά για να διασφαλίσουμε ότι διατηρούμε υπό έλεγχο τη μεταβολική μας υγεία. Εάν είστε κάποιος που τρώει τακτικά επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και ζάχαρη – είτε πρόκειται για ντόνατς και κέικ, πατατάκια και μπιφτέκια, συσκευασμένο φαγητό ή ακόμα και για υπερβολική ποσότητα ψωμιού – τότε το πιθανότερο είναι ότι υπάρχουν πιθανότητες να αναπτύξετε αντίσταση στην ινσουλίνη.
Με τα στατιστικά στοιχεία να δείχνουν μια αύξηση στην κατανάλωση αυτών των ειδών τροφών στη σύγχρονη δυτική δίαιτα, είναι καιρός να κάνουμε έναν απολογισμό και να αρχίσουμε να κατανοούμε τη επίδραση που ασκεί η διατροφή στη ζωή μας.
Tags: αντιγήρανση, γήρανση, ινσουλίνη