ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μείωση των περιστατικών καρκίνου δέρματος στη Σουηδία- Που οφείλεται

16 September 2024, 18:00

images

Επί πολλές δεκαετίες στη Σουηδία κατέγραφαν συνεχή αύξηση των περιστατικών καρκίνου του δέρματος και μελανώματος, ειδικά μεταξύ των νεότερων που ταξιδεύουν τα καλοκαίρια σε χώρες του νότου και εκτίθενται απότομα και υπερβολικά πολύ στον ήλιο. Όπως αναφέρει ωστόσο μελέτη που δημοσιεύτηκε προ ημερών, η αύξηση των περιστατικών όχι μόνο ανακόπηκε φέτος αλλά δείχνει και σημάδια μείωσης καθώς ο κόσμος φαίνεται να πείθεται ότι το μαυρισμένο δέρμα είναι μία ξεπερασμένη μόδα που δεν μάς κάνει πιο ωραίους αλλά πιο άρρωστους...

"Ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος γενικά μειώθηκε στους κάτω των 50 ετών", αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ Hildur Helgadottir, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ογκολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska. Η ίδια είναι η επικεφαλής ερευνήτρια που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο JAMA Dermatology medical journal. 

Το γεγονός, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, οφείλεται στην πολυετή εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού για τις επιβλαβείς δράσεις της ηλικιακής ακτινοβολίας και την ανάγκη αποφυγής ηλιακών εγκαυμάτων με τη χρήση αντηλιακών υψηλής προστασίας, μεγάλων καπέλων και παραμονής στην παραλία μόνο κάτω από σκιά.

"Επί 30 περίπου χρόνια και μέχρι το 2015, είχαμε κάθε χρόνο αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου δέρματος και μελανώματος (που είναι το πιο επιθετικό είδος και προκαλεί τους περισσότερους θανάτους). Από το 2015 ξεκίνησε να φρενάρει η αυξητική αυτή τάση και τελικά τώρα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε σταδιακή μείωση των ετήσιων περιστατικών", εξήγησε η καθηγήτρια.

Η πρώτη καμπάνια ενημέρωσης στη Σουηδία έλαβε χώρα το 1990, οπότε ενημέρωναν τους πολίτες για το τίμημα του μαυρισμένου δέρματος και τους προέτρεπαν να εκτίθενται σταδιακά στον ήλιο και να φορούν συνεχώς καλό αντηλιακό.

Εξάλλου, το 2018 η Σουηδία απαγόρευσε στους κάτω των 18 ετών να μπορούν να νοικιάσουν ξαπλώστρες για ηλιοθεραπεία στα θέρετρά της. Αυτό οδήγησε στη σταδιακή μείωση των ενοικιάσεων ξαπλώστρας αλλά και την έκθεση στον ήλιο και από τους ενήλικες που αντιλήφθηκαν με τον τρόπο αυτό ότι η ηλιοθεραπεία τούς κάνει κακό.

Το ανησυχητικό είναι ότι, όπως σημειώνει η καθηγήτρια Ογκολογίας, ότι η μείωση των νέων περιστατικών καρκίνου δέρματος και μελανώματος δεν αφορά τους μεγαλύτερους καθώς αυτοί έχουν ήδη στη ζωή τους κάνει υπερβολές με την έκθεση στον ήλιο και αυτό το πληρώνουν αργότερα με την εμφάνιση καρκίνου.

Παρόλα αυτά, συστήνει να συνεχιστούν οι καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού, ώστε να παίρνουν όλοι τα θετικά από την λελογισμένη έκθεση στον ήλιο και να προφυλαχθούν από τα αρνητικά που μπορούν να στερήσουν ακόμα και τη ζωή.

Σχετικά Άρθρα