ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η σκληροθεραπεία ως επιλογή για την αντιμετώπιση των κιρσών

26 Οκτωβρίου 2024, 08:00

images

Οι κιρσοί είναι διευρυμένα αιμοφόρα αγγεία που αναπτύσσονται λόγω αδυναμίας στα τοιχώματα των φλεβών. Οι θεραπείες επικεντρώνονται στη μείωση της εμφάνισής τους και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Για μερικούς ανθρώπους, οι κιρσοί μπορεί να είναι μια καθαρά αισθητική ανησυχία, ενώ μπορεί να προκαλούν πόνο ή δυσφορία σε άλλους.

Υπάρχει μια σειρά από επιλογές θεραπείας για τους κιρσούς. Μία από αυτές, είναι και η σκληροθεραπεία που σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογικής Εταιρείας (AADA), είναι η πιο κοινή θεραπεία για τους κιρσούς στα πόδια.

Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει την έγχυση μιας χημικής ουσίας σε διάφορα μέρη των κιρσών. Η χημική ουσία έχει ως στόχο να κολλήσει τα τοιχώματα της φλέβας μεταξύ τους και να κλείσουν, έτσι ώστε το αίμα να μην μπορεί πλέον να ρέει μέσα από τη συγκεκριμένα φλέβα. Στη συνέχεια, το αίμα πρέπει να επαναδρομολογηθεί μέσω πιο υγιών φλεβών, γεγονός που βελτιώνει την κυκλοφορία και ανακουφίζει από το πρήξιμο και άλλα συμπτώματα. Με την πάροδο του χρόνου, οι ιστοί στη γύρω περιοχή, απορροφούν τη φλέβα που έχει αχρηστευτεί σε διάστημα ολίγων μηνών.

Σύμφωνα με την AADA, οι κιρσοί που υποβάλλονται σε σκληροθεραπεία, συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε 3 έως 4 μήνες. Για βέλτιστα αποτελέσματα, ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί 2 ή 3 θεραπείες.

Η σκληροθεραπεία και η μικροσκληροθεραπεία, είναι διαδικασίες οι οποίες λαμβάνουν χώρα στο ιατρείο. Συνήθως δεν είναι επώδυνες, αν και μπορεί να προκαλέσουν κάποια προσωρινή ενόχληση, ενώ σπάνια παρουσιάζονται παρενέργειες.

Σχετικά Άρθρα