Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των μαλλιών
27 Δεκεμβρίου 2024, 16:00
Περίπου το 13% των Αμερικανών ακολουθεί διαλείπουσα νηστεία, ένα διατροφικό μοτίβο που χαρακτηρίζει τη χρονικά περιορισμένη διατροφή, κατά την οποία κάποιος τρώει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε μέρα και νηστεύει για την υπόλοιπη ημέρα. Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και Nόσο Αλτσχάιμερ.
Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πιθανώς υπάρχουν μειονεκτήματα στην τήρηση αυτού του τύπου δίαιτας, όπως υψηλότερο κίνδυνο για πέτρες στη χολή, καρδιαγγειακό θάνατο και καρκίνο του παχέος εντέρου.
Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cell αναφέρει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των μαλλιών.
Για αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές ξεκίνησαν με ένα μοντέλο ποντικιού. Τα ποντίκια ξυρίστηκαν και μετά ταΐστηκαν είτε με 1 από τα 2 μοτίβα διαλείπουσας νηστείας - 16:8 (8 ώρες φαγητό, 16 ώρες νηστεία) είτε «εναλλάξ νηστεία» (νηστεία κάθε 2η ημέρα) - είτε με την ομάδα ελέγχου που είχε απεριόριστη πρόσβαση σε τροφή.
Μετά από ανάλυση, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια που ακολούθησαν διαλείπουσα νηστεία είχαν μόνο μερική αναγέννηση των μαλλιών μετά από 90 ημέρες, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, στην οποία είχε αναπτυχθεί το μεγαλύτερο μέρος της τριχοφυΐας μετά από 30 ημέρες.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα βλαστοκύτταρα των τριχοθυλακίων (HFSCs) που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μαλλιών δεν μπορούν να διαχειριστούν το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τη μετάβαση από τη χρήση γλυκόζης σε λίπος κατά τη διαλείπουσα νηστεία.
Οι ερευνητές παρατήρησαν παρόμοια αποτελέσματα όταν διεξήγαγαν μια μικρή κλινική δοκιμή σε 49 υγιείς νεαρούς ενήλικες - η διαλείπουσα δίαιτα νηστείας με 18 ώρες νηστείας κάθε μέρα είχε ως αποτέλεσμα μείωση της ταχύτητας ανάπτυξης των μαλλιών κατά 18% σε σύγκριση με τους ελέγχους που έκαναν κανονική διατροφή.
«Ο ανθρώπινος πληθυσμός είναι ιδιαίτερα ετερογενής, επομένως τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά σε διαφορετικούς ανθρώπους», επεσήμανε ο Bing Zang, PhD, επίκουρος καθηγητής και κύριος ερευνητής στο School of Life Sciences στο Πανεπιστήμιο Westlake στην Κίνα και ανώτερος συγγραφέας αυτής της μελέτης.
«Αυτές οι μελέτες τονίζουν ότι οι επιπτώσεις της διαλείπουσας νηστείας στα βλαστοκύτταρα του θύλακα της τρίχας είναι ανεξάρτητες από τη μείωση των θερμίδων και τις αλλαγές στον κιρκάδιο ρυθμό και άλλοι μηχανισμοί μπορεί να εξηγήσουν την απώλεια μαλλιών στη διαλείπουσα νηστεία ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους», δήλωσε ο Hans J. Schmidt, MD, επικεφαλής βαριατρικής χειρουργικής και διευθυντής του Κέντρου Απώλειας Βάρους και Μεταβολικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hackensack.
«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν οι πιθανές επιπτώσεις της διαλείπουσας νηστείας στην τριχόπτωση και την αναγέννηση. Ίσως ορισμένες τροποποιήσεις ή συμπληρώματα που προστίθενται στη διατροφή μπορεί να έχουν τα αποτελέσματα της διαλείπουσας νηστείας χωρίς απώλεια μαλλιών», κατέληξε.