Ο καφές κάνει και καλό και κακό
27 September 2019, 07:35
Ο καφές δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα τρόφιμα και δεν εξαιρείται του «παν μέτρον άριστον».
Αν τον καταναλώνουμε με φειδώ και προσοχή μπορεί να μας κάνει καλό, κι αν τον καταναλώνουμε σε υπερβολικές ποσότητες συνοδευόμενο από ζάχαρη και λιπαρά, μας κάνει κακό.
Το άρθρο αυτό θα μπορούσε να σταματάει εδώ και ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του.
Επιστήμονες ανά τον κόσμο έχουν καταφέρει να μας δώσουν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες για τις ιδιότητες του πιο διάσημου ροφήματος στην υφήλιο.
Μερικά από τα οφέλη που αποκομίζουμε
Ο καφές ενισχύει την πνευματική συγκέντρωση. Σύμφωνα με δημοσιεύσεις του Χάρβαρντ, η καφεΐνη «αυξάνει την ενέργεια και βελτιώνει την πνευματική απόδοση, μειώνοντας παράλληλα την πνευματική εξασθένιση που σχετίζεται με την ηλικία».
-Η καφεΐνη αυξάνει τη λειτουργία των νευρώνων στον εγκέφαλο και την απελευθέρωση άλλων ουσιών όπως η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεϊνη μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, τα αντανακλαστικά, τη μνήμη, την εγρήγορση και την γνωστική λειτουργία.
- Ο καφές μειώνει τον μυϊκό πόνο. Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις, ο καφές βοηθάει στη μείωση της αίσθησης πόνου.
-Σε μελέτες ο καφές έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 23% με 67%.
Ένα άρθρο εξέτασε αναδρομικά 18 μελέτες αποτελούμενες από συνολικά 457.922 συμμετέχοντες και βρέθηκε ότι κάθε επιπλέον φλυτζάνι καφέ ημερησίως μείωνε τον κίνδυνο διαβήτη κατά 7%.
Όσο περισσότερο καφέ έπιναν οι συμμετέχοντες τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος.
Ο καφές φαίνεται να αποτρέπει ασθένειες καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία καθαρίζουν το αίμα και βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει φλεγμονές, βοηθά στο Πάρκινσον και Αλτσχάϊμερ και μειώνει τις επιπτώσεις σε ορισμένα είδη καρκίνου. Επίσης, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στη χολή.
Τα κακά του καφέ
-Υπολογίστηκε ότι ο καφές είναι υπεύθυνος για το 50% των περιπτώσεων του παγκρεατικού καρκίνου.
Διάφορες έρευνες απέδειξαν ότι όσο πιο πολύ καβουρδίζεται ο καφές τόσο πιο πολύ παράγει μια ουσία μη διαλυτή στο νερό, τη λεγόμενη πίσσα του καφέ που είναι καρκινογόνος.
Στον καφέ (όπως και στο τσάι) υπάρχει μια άλλη ουσία, το ίδιο βλαβερή με την καφεΐνη, η τανίνη.
Όσο πιο πολύ βράζεται ο καφές, τόσο περισσότερη τανίνη συγκεντρώνεται και τόσο πιο πολύ αυξάνεται η τοξικότητα του.
Ο καφές περιέχει επίσης καφεστόλη και καβεόλη που αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Η κατανάλωση του καφέ μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία σε μητέρες και βρέφη.
Παρεμποδίζει επίσης την απορρόφηση των συμπληρωμάτων σιδήρου, προκαλεί βλάβες στη βλεννογόνο των οργάνων του γαστρεντερικού, γαστρίτιδες, κολίτιδες και έλκη.
Αν θέλουμε να πίνουμε αρκετούς καφέδες την ημέρα για να μεγιστοποιήσουμε την πρόσληψη των ευεργετικών πολυφαινολών, είναι προτιμότερη η κατανάλωση ειδών καφέ με μικρή ή μέτρια περιεκτικότητα σε καφεΐνη (π.χ. ελληνικού καφέ).
Η μέση περιεκτικότητα των διαφόρων ειδών καφέ σε καφεΐνη, ανά αντίστοιχο φλυτζάνι σερβιρίσματος και κατά προσέγγιση:
- Ελληνικός καφές (μέτριος) 50 mg
- εσπρέσσο 75 mg
- καπουτσίνο 100 mg
- φίλτρου 100-160 mg.
Tags: Καφές, Καφές και υγεία, Τα οφέλη το καφέ