ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ντομάτα: Θρεπτική και χαρίζει υγεία στους άνδρες

18 Αυγούστου 2019, 08:00

images

Η ντομάτα είναι καρπός, κατάγεται από την Κεντρική και Νότια Αμερική και έχει περάσει από πολλούς πολιτισμούς με διάφορα ονόματα όπως χρυσό μήλο, ροδάκινο του λύκου και μήλο της αγάπης.

Ιδιαίτερα δημοφιλής στην κουζίνα των λαών της Μεσογείου τρώγεται ωμή ή ως συστατικό άλλων εδεσμάτων και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι νόστιμη και μυρωδάτη.

Τα τελευταία χρόνια την βρίσκουμε σε διάφορα είδη, από μικρά στρογγυλά ντοματίνια, ως οβάλ σχήματος «βαλανίδια», μικρές σε κλαράκια ή μεγάλες και ολοστρόγγυλες.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι είναι ότι από βοτανολογικής απόψεως είναι φρούτο και όχι λαχανικό!

Αλλά ποιος ενδιαφέρεται για μια τέτοια λεπτομέρεια όταν τρώει την νόστιμη σαλάτα του;

Η ντομάτα περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, δρουν προστατευτικά κατά του καρκίνου, ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και ενισχύουν τα οστά.

Η ντομάτα περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, κάλιο και μαγγανίου. Επίσης είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Ε, θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φολικό, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και β-καροτένιο.

Το συστατικό που προλαμβάνει προβλήματα στον προστάτη

Η ουσία λυκοπένη ή λυκοπένιο είναι μια χρωστική φυτοχημική ένωση η οποία προσδίδει και το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες.

Το λυκοπένιο ως αντιοξειδωτικό έχει την ικανότητα να εμποδίζει και να εξουδετερώνει την καταστροφική επίδραση των ελευθέρων ριζών.

Σε αντίθεση με πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, οι επιδράσεις των οποίων έχουν εξεταστεί μόνο σε πειραματόζωα, τα αποτελέσματα του λυκοπένιου έχουν μελετηθεί σε ανθρώπους και έχουν δείξει ότι δρα προστατευτικά έναντι πολλών μορφών καρκίνου.

Τέτοιες μορφές καρκίνου είναι του προστάτη, του πρωκτού, του μαστού, του ενδομήτριου, των πνευμόνων, και του παγκρέατος.

Αλλά ειδικά στον καρκίνο του προστάτη, έχει αποδειχτεί ότι αν οι άνδρες μετά τα 45 τρώνε καθημερινά ντομάτα –ειδικά σε σάλτσα που έχει ανακατευτεί με έλαιο για καλύτερη απορρόφηση- προλαμβάνουν την ασθένεια αν δεν έχουν βέβαια και γενετική προδιάθεση.

Μια μετανάλυση 21 μελετών η όποια δημοσιεύτηκε στην Επιδημιολογία Βιοχημικών Δεικτών και Αντιμετώπισης Καρκίνου (Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention) επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση ντομάτας, και ειδικότερα μαγειρεμένης ντομάτας, παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό αυξημένη προστασία έναντι του καρκίνου του προστάτη.

Όταν τα δεδομένα των 21 ερευνών συνδυάστηκαν και αναλύθηκαν, έδειξαν ότι οι άντρες που έτρωγαν αυξημένη ποσότητα ωμών ντοματών είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη ενώ αυτοί που έτρωγαν μαγειρεμένες ντομάτες και προϊόντα τους, είχαν ακόμη καλύτερη προστασία με 20% λιγότερες πιθανότητες.

ΠΗΓΗ: «Επιστημονική μελέτη» Lycopene content of tomatoes and tomato products and their contribution to dietary lycopene» των Δρ. A. V. Rao Zeeshan Waseem και Sanjiv Agarwal

Σχετικά Άρθρα