Κατάθλιψη: Η ψυχική ασθένεια του 21ου αιώνα στον δυτικό κόσμο
22 Ιουλίου 2019, 17:48
Όταν κάποιος έχει κατάθλιψη συνήθως περιγράφει τον εαυτό του ως λυπημένο, απεγνωσμένο, αποθαρρυμένο και απογοητευμένο. Σε πιο βαριές περιπτώσεις ωστόσο, δεν μπορεί καν να δώσει περιγραφή αυτού που βιώνει. Είναι απλά βυθισμένος σε μια θάλασσα από θλίψη και παραίτηση από την ζωή.
Η Δρ. Ίλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια μας εξηγεί ότι «πολλοί άνθρωποι δεν μιλούν για τα συναισθήματά τους και η σιωπή πολλές φορές εκλαμβάνεται ως έλλειψη δυσκολίας στην ψυχική του κατάσταση. Επίσης, δεν γίνεται πάντα κατανοητό ότι παράπονα για σωματικά προβλήματα μπορεί να είναι μέρος της κατάθλιψης (ψυχοσωματικά). Και βέβαια υπάρχει και η χαμογελαστή κατάθλιψη, κατά την οποία το άτομο διαχειρίζεται ικανοποιητικά σε γενικές γραμμές τη ζωή του, αλλά μέσα του εγκαθίσταται σταδιακά μια καταθλιπτική θεώρηση του εαυτού του και της ζωής».
Ενώ η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου συμπληρώνει: «Τα συνηθέστερα προβλήματα που οδηγούν στα γραφεία μας τον κόσμο είναι οι δυσκολίες στην επικοινωνία και τα αδιέξοδα στις σχέσεις, το διαζύγιο, η αίσθηση αδυναμίας και αδιεξόδου στην διαχείριση της καθημερινότητας, το άγχος, οι κρίσεις πανικού, η κατάθλιψη, οι διατροφικές διαταραχές και η χρήση ουσιών ή αλκοόλ. Οι γονείς καταφεύγουν στο ψυχολόγο για προβλήματα που παρουσιάζουν τα παιδιά τους στην επικοινωνία με αυτούς, στη συμπεριφορά, το άγχος, οι φοβίες, η κατάθλιψη, μαθησιακές δυσκολίες, ο σχολικός εκφοβισμός, κλπ. Οπωσδήποτε όμως το πρόβλημα με τα διάφορα είδη κατάθλιψης είναι τα πιο συχνά και πολλά μεταξύ εφήβων και ενηλίκων».
Λύση και συμβουλές–καρμπόν δεν υπάρχουν. Το βασικό είναι το άτομο ή τα μέλη της οικογένειάς του να αναγνωρίσουν εγκαίρως ότι υπάρχει πρόβλημα και να ζητήσουν την βοήθεια ειδικού ψυχολόγου ή ψυχιάτρου.
Ακόμα και μια επίσκεψη σε ειδικό για ανιχνευτικούς λόγους μπορεί να αποτελεί το πρώτο βασικό βήμα για επίλυση του προβλήματος που –αν το αφήσουμε να εξελιχθεί- θα μας δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.
Διαβάστε παρακάτω τις βασικές ερωτήσεις που θα σας έκανε μεταξύ άλλων ένας ψυχολόγος και προσπαθήστε να απαντήσετε με ειλικρίνεια:
-Νιώθετε λυπημένος και υποφέρετε από αϋπνία για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δύο εβδομάδες; Γίνεστε εύκολα ευέξαπτοι; Είστε ευσυγκίνητοι ή αγχώδεις χωρίς ιδιαίτερο λόγο;
-Έχετε μειωμένη όρεξη για σεξ;
-Έχετε χάσει ή βάλει κιλά λόγω περιορισμού ή αύξησης της ποσότητας της τροφής;
-Δεν νιώθετε να σας γεμίζει η καθημερινότητα ή δεν επιθυμείτε να ασχοληθείτε με αγαπημένες δραστηριότητες ή χόμπι; Βιώνετε ότι έχει χαθεί κάθε ελπίδα;
-Αναρωτιέστε μήπως πάσχετε από κατάθλιψη;