Η ελιά στο δέρμα δεν είναι, ούτε ομορφιά, ούτε ασχήμια
19 September 2019, 10:34
Η ελιά στο δέρμα είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό σημαδάκι ή ένα «όπλο» γοητεία. Είναι ένα ιατρικό εύρημα που πρέπει να το εξετάζει δερματολόγος για να μας πει αν χρειάζεται ή όχι να αφαιρεθεί και με ποιον τρόπο.
Ειδικά μετά το καλοκαίρι οπότε έχουμε εκτεθεί σε μεγάλες ποσότητες ηλιακής ακτινοβολίας, η κάθε ελιά που μεγάλωσε, ή άλλαξε χρώμα ή εμφανίστηκε ξαφνικά, πρέπει να εξετάζεται το συντομότερο από δερματολόγο.
Οι γιατροί αποκαλούν τις ελιές με τον χαρακτηρισμό «σπίλοι»και τις περιγράφουν ως συγγενείς (εκ γενετής) ή επίκτητες δερματικές βλάβες, που χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη υπερμελάγχρωσης (σκουρότερο χρώμα, λόγω υπερπαραγωγής μελανίνης).
Έχει υπολογισθεί ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε στο σώμα και το πρόσωπο περί τους 40 σπίλους, χωρίς να παρουσιάζεται κάποια διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Σε γενικές γραμμές οι ελιές που προεξέχουν είναι καλοήθεις βλάβες που οφείλονται στον ιό HPV που προκαλεί τα καλοήθη θηλώματα.
Η κλινική εικόνα της εξαλλαγής των συγγενών σπίλων σε μελάνωμα (σοβαρό είδος καρκίνου του δέρματος), περιλαμβάνει ξαφνική αύξηση του μεγέθους, ανωμαλία των ορίων, ανάπτυξη ασυμμετρίας, ποικιλοχρωμία μέσα στο σπίλο, ανάπτυξη δορυφόρων βλαβών και αλλαγές στην υφή.
Οι τεχνικές αφαίρεσης από δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό
Πρώτα από όλα υπάρχει η χειρουργική αφαίρεση που συνοδεύεται από καυτηριασμό. Γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν έχει σχεδόν καθόλου ταλαιπωρία.
Άλλες τεχνικές εκτός των χειρουργικών είναι τα LASERS, οι διαθερμοπηξίες και η απόξεση.
Όχι στους μύθους χωρίς επιστημονική βάση
Μεταξύ των παλαιότερων γενεών υπήρχε η αντίληψη ότι είναι κακό να πειράζουμε τις ελιές ακόμα κι αν αυτό το κάνει γιατρός.
Η αντίληψη αυτή είναι λάθος και πιθανότατα εδράζει στο γεγονός ότι όταν ο γιατρός τους αφαιρούσε μία ελιά, το έκανε επειδή όντως ήταν καρκίνος.
Επειδή όμως παλαιότερα δεν υπήρχαν τα φάρμακα που έχουμε σήμερα στην διάθεσή μας, ούτε η πρώιμη διάγνωση, ο άνθρωπος πολλές φορές δεν πήγαινε καλά, κι έτσι οι γύρω του έμεναν με την αντίληψη ότι αν δεν είχε αφαιρέσει την βλάβη, δεν θα είχε πάθει τα χειρότερα.
Αυτό βέβαια είναι μέγα λάθος και δεν πρέπει να διαιωνίζεται σήμερα που οι τεχνικές και τα φάρμακα προσφέρουν πλήρη ίαση στα πάντα αν τα αντιμετωπίζουμε σε πρώιμο στάδιο.
ΠΗΓΗ: American Academy of Dermatology
Tags: ελιές, ελιές δέρματος, καρκίνος δέρματος, Ομορφιά, σπίλοι