Συμβουλές για να ξαναρχίσετε την άσκηση από εκεί που την αφήσατε προ πανδημίας
16 Μαρτίου 2022, 10:00
Εάν συνηθίζατε να αθλείστε, είναι πιθανό η πανδημία COVID-19 να διατάραξε σοβαρά τη ρουτίνα της προπόνησής σας. «Τα άτομα που εξαρτώνται από εγκαταστάσεις για έναν συγκεκριμένο τύπο άσκησης μπορεί να επηρεαστούν περισσότερο», λέει ο David Creel, ψυχολόγος και διευθυντής Φυσιολογίας της Άσκησης στο Bariatric & Metabolic Institute της Cleveland Clinic. Για το λόγο αυτό, ειδικοί προσφέρουν συμβουλές, προκειμένου να επανέλθετε ομαλά στο πρόγραμμά σας.
1. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας. Το να επικρίνετε τον εαυτό σας δεν ωφελεί, λέει ο Nolan Peterson, ειδικός Υγείας και ευεξίας στο πρόγραμμα Healthy Living στην Mayo Clinic. «Αν μειώνεις τον εαυτό σου, τι σε ωφελεί αυτό;» συμπληρώνει. «Αν είχατε έναν φίλο που περνούσε κάτι παρόμοιο, θα προσπαθούσατε να τον ενθαρρύνετε. Πώς θα μπορούσατε να υιοθετήσετε μια παρόμοια νοοτροπία και να ενθαρρύνετε τον εαυτό σας; Τι αποκομίζετε που θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε μπροστά;».
2. Καθορίστε το «γιατί». Ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους για τους οποίους θέλει να διατηρήσει μια υγιή ρουτίνα άσκησης, λέει ο Michele Mehl, ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Excy, μιας σειράς ελαφρών σταθερών ποδηλάτων που παρέχουν προπονήσεις για όλο το σώμα.
3. Βρείτε υποστήριξη. Ζητήστε την υποστήριξη φίλων και συγγενών, προτείνει ο Creel. «Αν κάποιος άλλος στον κύκλο σας είναι πρόθυμος να ασκηθεί μαζί σας ή τουλάχιστον να θέσει κάποιους στόχους φυσικής κατάστασης, αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο», αναφέρει.
4. Να είστε ρεαλιστές. Ο Mehl προτείνει να βρείτε τους τρόπους με τους οποίους το σώμα σας μπορεί να κινηθεί χωρίς πόνο και να εντοπίσετε ασκήσεις που συμπληρώνουν τις ικανότητές σας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει έντονες προπονήσεις χωρίς φόβο να χτυπήσουν οι αρθρώσεις ή πιο χαλαρή άσκηση με μεγαλύτερη διάρκεια. Μην έχετε υπέρμετρες απαιτήσεις από το σώμα σας.
5. Παρακολουθήστε την πρόοδό σας. Η παρακολούθηση της προόδου σας μπορεί να βοηθήσει να παραμείνετε σε εγρήγορση και να έχετε κίνητρο. Μπορείτε να το κάνετε αυτό φορώντας μια συσκευή που παρακολουθεί τα βήματά σας σε καθημερινή βάση. Εάν δεν ασχολείστε με την τεχνολογία, κρατήστε ένα απλό αρχείο σε ένα ημερολόγιο για να παρακολουθείτε τη φυσική σας δραστηριότητα, καταλήγει ο Creel.
Tags: Άσκηση, Γυμναστική, γυμναστική και ψυχολογία, πανδημία