ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μια μέθοδος άσκησης της Ανατολής στην υπηρεσία όσων έχουν περάσει έμφραγμα

09 Ιουλίου 2021, 09:00

images

Το τάι τσι είναι ένας τρόπος εκγύμνασης και χαλάρωσης για τον οποίο θα πρέπει να ενημερώνονται επίσημα οι ασθενείς που έχουν περάσει έμφραγμα. Αυτό προκύπτει από τα ευρήματα μελέτης που παρουσιάστηκαν στο ψηφιακό επιστημονικό συνέδριο EuroHeartCare—ACNAP Congress 2021 της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC). 

«Η πρακτική του τάι τσι επιτρέπει στο άτομο να ηρεμήσει πνευματικά, παραμένοντας στο παρόν αποκομμένο όμως από αχρείαστα αρνητικά συναισθήματα», εξηγεί η Δρ Ruth Taylor-Piliae από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα για την παραδοσιακή πρακτική από την Κίνα που συνδυάζει πολεμική τέχνη με άσκηση ήπιας έντασης και η οποία ξεκουράζει σώμα και μυαλό μέσα από ειδικές κινήσεις. «Τέτοιες μέθοδοι που στοχεύουν συνδυαστικά στο πνεύμα και το σώμα γνωρίζουν μεγάλη απήχηση μεταξύ ενηλίκων που θέλουν να ανακουφιστούν από τα καταθλιπτικά συμπτώματα», προσθέτει.

Ένας στους τρεις εμφραγματίες θα εμφανίσει κατάθλιψη η οποία συνδέεται με μεγαλύτερη αναπηρία και ποσοστά θνησιμότητας. Άτομα με μετεμφραγματική κατάθλιψη αναφέρουν συχνά άγχος, ανησυχία και ανεπαρκή ύπνο. Στην πρόσφατη μελέτη συμμετείχαν έντεκα εμφραγματίες με δηλωμένη κατάθλιψη με διάμεση ηλικία τα 70 έτη και κατά το 55% άνδρες, οι οποία έλαβαν μέρος σε συνεδρίες τάι τσι τρεις φορές την εβδομάδα για οκτώ εβδομάδες. Κάθε συνεδρία περιελάμβανε 10 λεπτά ζέσταμα, 40 λεπτά ασκήσεις τάι τσι και 10 λεπτά αποσυμπίεσης. Συνολικά οι συμμετέχοντες διδάχτηκαν 24 βασικές κινήσεις  Γου Τάι Τσι -δύο περίπου ανά εβδομάδα.

Για τις μετρήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην αρχή και το τέλος του πειράματος, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια για τα καταθλιπτικά συμπτώματα, το άγχος και την ανησυχία, αιματολογικά δείγματα για τον προσδιορισμό των δεικτών οξειδωτικού στρες και φλεγμονής που έχουν συσχετιστεί με μετεμφραγματική κατάθλιψη και ειδικά τριαξονικά επιταυχνσιόμετρα για τον ύπνο. Ειδικότερα για τον τελευταίο, μελετήθηκε η διάρκεια του ύπνου, ο χρόνος που οι συμμετέχοντες παρέμεναν ξύπνιοι μετά από διακοπή του ύπνου και ο χρόνος που μεσολαβούσε από την κατάκλιση μέχρι τον ύπνο.


Σχετικά Άρθρα