Η άσκηση στη μέση ηλικία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων
21 Ιανουαρίου 2022, 16:00
Οι αθλητές μέσης ηλικίας έχουν σημαντικά χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο από εκείνους της ίδιας ηλικίας που κάνουν καθιστική ζωή, σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of Applied Physiology. Αυτό το γεγονός οφείλεται σε δύο κύριους παράγοντες: καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και υψηλότερη αρτηριακή ελαστικότητα.
Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τρεις ομάδες. Αυτές οι ομάδες περιελάμβαναν 20 αθλητές ηλικίας 45 έως 64 ετών που είχαν κάνει για τουλάχιστον 10 χρόνια αερόβια προπόνηση, 20 αθλητές κάτω των 45 ετών και 20 μεσήλικες ενήλικες που δεν αθλούνταν. Όσοι ήταν στις δύο πρώτες ομάδες έκαναν τακτικά δραστηριότητες όπως κολύμπι, τρέξιμο ή ποδηλασία, συνήθως σε μέτρια έως έντονη ένταση.
Η καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και η χαμηλότερη αρτηριακή ακαμψία μεταξύ των μεσηλίκων που αθλούνταν ήταν σημαντικές, σύμφωνα με έναν από τους συγγραφείς της μελέτης, Takashi Tarumi , PhD, του Εθνικού Ινστιτούτου Προηγμένης Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Ιαπωνία.
«Η μέση ηλικία είναι μια κρίσιμη περίοδος κατά την οποία οι άνθρωποι αρχίζουν να εμφανίζουν αγγειακούς παράγοντες κινδύνου και αυτό τελικά αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας», λέει ο Δρ Tarumi. «Έτσι, πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας είναι σημαντικά για την πρόληψη αυτών των χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία».
Ωστόσο, η πρόσφατη μελέτη μπορεί να έχει τονίσει τα πλεονεκτήματα των αθλητών που έχουν τουλάχιστον μια δεκαετία αερόβιας προπόνησης πίσω τους, αλλά δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε να αθλείστε, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.
Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, η αρτηριακή ακαμψία μπορεί να είναι αναστρέψιμη και αυτό μπορεί ως αποτέλεσμα να μειώσει την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει αυτό το επίπεδο κινδύνου, βελτιώνοντας επίσης τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και την περίμετρο της μέσης, τα οποία όλα παίζουν ρόλο στην υγεία της καρδιάς.
Για παράδειγμα, μια μελέτη στο International Journal of Obesity διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, ακόμη και όταν ξεκινούσαν αργότερα στη ζωή, είχαν επίδραση σε αυτούς τους δείκτες υγείας. Η μεταβολική υγεία επιδεινώνεται φυσικά με τη γήρανση τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.
Η κατανόηση του τι μπορεί να μετριάσει αυτή τη διαδικασία είναι σημαντική για την υγιή γήρανση, σύμφωνα με μία από τους συγγραφείς αυτής της μελέτης, Hanna-Kaarina Juppi , PhD(c), στη σχολή αθλητισμού και επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο Jyväskylä στη Φινλανδία.
«Είναι πιθανό να χρειαστούν σημαντικές αυξήσεις στoυς ρυθμούς της σωματικής δραστηριότητας καθώς μεγαλώνετε και ειδικά καθώς οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση», λέει η Δρ. Juppi. «Αλλά είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε τη σημασία της δραστηριότητας στην έγκαιρη πρόληψη της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών παθήσεων, οι οποίες αυξάνονται όσο μεγαλώνουμε».