Η άσκηση βοηθάει τις μεγαλύτερες γυναίκες να αντιμετωπίσουν την ακράτεια
11 September 2024, 09:00
Οι ηλικιωμένες γυναίκες που αντιμετωπίζουν ακράτεια ούρων, μπορούν να επωφεληθούν από την τακτική, χαμηλής έντασης άσκηση, με τη γιόγκα καθώς και τις διατάσεις και τις ασκήσεις ενδυνάμωσης να προσφέρουν σημαντικά οφέλη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine.
Συγκεκριμένα, η έρευνα, με επικεφαλής τους επιστήμονες του Stanford Medicine και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τον εντοπισμό μεθόδων αντιμετώπισης χαμηλού κινδύνου και χαμηλού κόστους ενός από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες καθώς γερνούν.
Μετά από 12 εβδομάδες τήρησης ενός προγράμματος γιόγκα χαμηλής έντασης, οι συμμετέχουσες στη μελέτη μείωσαν κατά περίπου 65% τα περιστατικά ακράτειας. Οι γυναίκες σε μια ομάδα ελέγχου που έκαναν ασκήσεις διατάσεων και ενδυνάμωσης, είχαν παρόμοιο όφελος κατά την ίδια χρονική περίοδο. Τα οφέλη είναι ίσα με αυτά που προσφέρουν τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ακράτειας, είπαν οι ερευνητές.
«Η μελέτη μας δοκίμασε το είδος της γιόγκα που σχεδόν ο καθένας μπορεί να κάνει, με τροποποιήσεις για διαφορετικές σωματικές ικανότητες», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Leslee Subak, MD, πρόεδρος μαιευτικής και γυναικολογίας στο Stanford Medicine. «Αυτό που μου αρέσει είναι ότι είναι ασφαλές, φθηνό, δεν απαιτεί γιατρό και έχετε πρόσβαση σε αυτό όπου κι αν ζείτε». Επειδή η δοκιμή διεξήχθη εν μέρει κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, πολλές συμμετέχουσες έλαβαν τις οδηγίες για τις ασκήσεις μέσω διαδικτυακών συναντήσεων, πραγματοποιώντας τις στο σπίτι τους, σημείωσε.
Η ακράτεια ούρων, η οποία επηρεάζει περισσότερες από τις μισές γυναίκες μέσης ηλικίας και έως και το 80% των [γυναικών] στα 80 τους έτη, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα άλλα προβλήματα, από κοινωνική απομόνωση έως κατάγματα οστών που προκαλούνται από πτώσεις.
«Μέρος του προβλήματος είναι ότι η ακράτεια στιγματίζεται· δεν το συζητάμε», δήλωσαν οι ερευνητές. «Ή ακούμε ότι αυτό είναι φυσιολογικό όταν μεγαλώνουμε. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ κοινό, αλλά δεν είναι αναπόφευκτο, και έχουμε πολύ αποτελεσματικούς τρόπους για να το αντιμετωπίσουμε».