3.000 επιπλέον βήματα την ημέρα μπορούν να μειώσουν την πίεση στους ηλικιωμένους
30 September 2023, 08:00
Υπολογίζεται ότι το 80% των ηλικιωμένων στις ΗΠΑ, έχει υψηλή πίεση. Η διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης μπορεί να προστατεύσει από σοβαρές καταστάσεις, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Μία νέα μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η προσθήκη περίπου 3.000 βημάτων την ημέρα στη ρουτίνα άσκησης, μπορεί να μειώσει σημαντικά την υψηλή αρτηριακή πίεση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε μια ομάδα ηλικιωμένων ενηλίκων μεταξύ 68 και 78 ετών που έκαναν καθιστική ζωή και περπατούσαν κατά μέσο όρο λιγότερο από 4.000 βήματα την ημέρα.
Μετά από μελέτη υπαρχουσών ερευνών, ο Duck-chun Lee, ένας από τους επιστήμονες αποφάσισε ότι τα 3.000 βήματα θα ήταν ένας λογικός στόχος. Αυτό θα οδηγούσε τους περισσότερους συμμετέχοντες στο να κάνουν 7.000 βήματα καθημερινά, στόχος σύμφωνος με τη σύσταση του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής.
Η ομάδα διεξήγαγε τη μελέτη κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας COVID-19, πράγμα που σήμαινε ότι έπρεπε η παρατήρηση να γίνει εξ αποστάσεως. Οι ερευνητές έστειλαν στους συμμετέχοντες ένα κιτ με βηματόμετρα, πιεσόμετρα και ημερολόγια βημάτων για να καταγράφουν οι συμμετέχοντες πόσο περπατούσαν κάθε μέρα. Κατά μέσο όρο, η συστολική και η διαστολική αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων, μειώθηκαν κατά μέσο όρο 7 και 4 βαθμούς, αντίστοιχα, μετά την παρέμβαση αυτή.
Άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι μειώσεις αυτών των μεγεθών, αντιστοιχούν σε μείωση του σχετικού κινδύνου της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες κατά 11% και 16% για τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα, σε μείωση 18% στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και 36% μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.
«Είναι συναρπαστικό ότι μια απλή παρέμβαση στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τη δομημένη άσκηση και ορισμένα φάρμακα», λέει η Elizabeth Lefferts, κύρια συγγραφέας της έρευνας.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι συνέπειες των 7.000 βημάτων στην υγεία ισοδυναμούν με τις μειώσεις που παρατηρήθηκαν με τη λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων. 8 από τους 21 συμμετέχοντες έπαιρναν ήδη αντιυπερτασικά φάρμακα. Ακόμη κι αυτοί οι συμμετέχοντες, είδαν βελτιώσεις στη συστολική αρτηριακή πίεση από την αύξηση της καθημερινής τους δραστηριότητας.
«Σε μια προηγούμενη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι, όταν η άσκηση συνδυάζεται με φάρμακα, η άσκηση ενισχύει τα αποτελέσματα μόνο των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση», αναφέρει η Linda Pescatello, διακεκριμένης καθηγήτριας Κινησιολογίας στο Κολέγιο Γεωργίας, Υγείας και Φυσικών Πόρων του UConn. "Απλώς γίνεται λόγος για την αξία της άσκησης ως αντιυπερτασικής θεραπείας. Δεν γίνεται για να αναιρέσει τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής αγωγής, αλλά είναι μέρος ... της θεραπείας."
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η ταχύτητα του περπατήματος και το περπάτημα σε συνεχείς περιόδους, δεν είχαν τόση σημασία όσο η απλή αύξηση των συνολικών βημάτων. «Είδαμε ότι η ποσότητα της σωματικής δραστηριότητας είναι αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό εδώ, όχι η ένταση», λέει οηPescatello.
Αυτή η εργασία ήταν μια πιλοτική μελέτη και οι ερευνητές ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να ξεκινήσουν μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή.