Εκατοντάδες άνθρωποι πνίγονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα - Πώς να αποφύγετε τον πνιγμό
29 Ιουλίου 2019, 10:15
Η κολύμβηση είναι ένα υπέροχο, αναζωογονητικό άθλημα που μας βοηθάει να χάνουμε μέχρι και 700 θερμίδες την ώρα αν είμαστε δεινοί κολυμβητές και μπορούμε να κολυμπάμε «ελεύθερο» τόση ώρα. Γυμνάζει δε όλες τις μυικές ομάδες χωρίς να καταπονεί τις αρθρώσεις με τους κραδασμούς του τρεξίματος ή του ποδηλάτου.
Είναι άλλο όμως να γυμναζόμαστε υπό την επίβλεψη ειδικών σε πισίνα και άλλο να παριστάνουμε τους… πρωταθλητές όταν βρισκόμαστε με φίλους στην θάλασσα. Η θάλασσα εκ προοιμίου θέλει σεβασμό και συντηρητική διαχείριση.
Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, μέχρι τις 24 Ιουλίου 149 άνθρωποι στην Ελλάδα, έχασαν την ζωή τους από πνιγμό.
Οι βεβαιωμένοι πνιγμοί, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας υπηρεσίας, για το πρώτο εξάμηνο του 2018 ανέρχονταν σε 98, ενώ για το δεύτερο εξάμηνο, από 1/7/18 έως 31/12/18 ανέρχονται σε 196. Δηλαδή συνολικά για το 2018, έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό στην Ελλάδα, 294 άνθρωποι.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, Πλοίαρχος Νικόλαος Λαγκαδιανός, δήλωσε για την πρόληψη των ατυχημάτων και των πνιγμών στη θάλασσα, ότι το κεντρικό μήνυμα είναι: «Δεν φοβόμαστε τη θάλασσα, σεβόμαστε όμως απόλυτα τους κανόνες της, έτσι ώστε να κολυμπάμε με ασφάλεια».
Ας δούμε τι λέει ένας έμπειρος διασώστης
Ο Mario Vittone, είναι διασώστης–ειδικός σε θέματα θαλάσσιας ασφάλειας. Όπως λέει «ο πνιγμός δεν είναι η βίαιη κραυγή βοήθειας με το χτύπημα των χεριών στο νερό, όπως νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Ένας εκπαιδευμένος από ειδικούς μπορεί να αναγνωρίζει τον πνιγμό.
Ο πνιγμός είναι σχεδόν πάντα ένα απατηλά ήσυχο περιστατικό.Το κούνημα των χεριών, το χτύπημα του νερού, οι φωνές και οι «εντυπωσιακές» ενδείξεις που έχουμε εκπαιδευτεί μέσω τηλεόρασης να περιμένουμε, σπάνια συναντώνται στην πραγματική ζωή. Η Ενστικτώδης Αντίδραση Πνιγμού (Instinctive Drowning Response) – όπως ονομάστηκε από τον Francesco A. Pia, Ph.D. είναι αυτό που κάνουν οι άνθρωποι για να αποφύγουν την πραγματική ή την εκλαμβανόμενη ως πραγματική ασφυξία μέσα στο νερό. Και δε μοιάζει με αυτή που περιμένουν οι περισσότεροι. Υπάρχει ελάχιστο πιτσίλισμα, καθόλου κούνημα χεριών ή φωνές ή κάλεσμα για βοήθεια οποιουδήποτε είδους.
Για να πάρετε μια ιδέα από το πόσο ήσυχος και ήρεμος μπορεί να φαίνεται απ’ έξω ο πνιγμός, σκεφτείτε το εξής:
Είναι η υπ’ αριθμόν δύο αιτία θανάτου από ατύχημα στα παιδιά 15 ετών και κάτω (αμέσως μετά από τα ατυχήματα με αυτοκίνητα).
Από τα 750 παιδιά που θα πνιγούν μέσα στην επόμενη χρονιά, τα 375 από αυτά θα βρίσκονται σε απόσταση 23 μέτρων από κάποιον γονέα ή άλλον ενήλικα.
Στο 10% από αυτούς τους πνιγμούς, ο ενήλικας παρακολουθεί χωρίς να έχει ιδέα τι συμβαίνει.
Ο πνιγμός δε μοιάζει με πνιγμό».