Βοήθησε το παιδί σου να αναπτύξει αυτοσεβασμό
07 Ιουνίου 2021, 12:00
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να αναπτύξει μια υγιή αίσθηση αυτοεκτίμησης; Οι παιδίατροι από το American Academy of Pediatrics αναφέρονται στους τρόπους για να το επιτύχουμε.
Εξ ορισμού, η αυτοεκτίμηση είναι ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο αντιλαμβάνεται τον εαυτό του - με άλλα λόγια είναι οι δικές του σκέψεις και τα συναισθήματα που έχει για τον εαυτό του και τις ικανότητές του.
Η αυτοεκτίμηση διαμορφώνεται όχι μόνο από τις αντιλήψεις και τις προσδοκίες του ίδιου του παιδιού, αλλά και από τις αντιλήψεις και τις προσδοκίες των σημαντικών ανθρώπων στη ζωή του. Πώς το παιδί αντιμετωπίζεται από γονείς, δασκάλους και φίλους.
Για την απόκτηση μιας υγιούς αυτοεκτίμησης, τα παιδιά πρέπει να αναπτύξουν μερικά ή όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
Αίσθημα ασφάλειας
Το παιδί σας πρέπει να αισθάνεται ασφαλές για τον εαυτό του και το μέλλον του. Σ’αυτό συμπεριλαμβάνονται οι στόχοι που θέτει ένα παιδί στη ζωή του και οι τρόποι που θα τους υλοποιήσει.
Αίσθημα του ανήκειν
Το παιδί σας πρέπει να αισθάνεται αποδεκτό και αγαπημένο από τους άλλους. Αυτό καλό είναι να αρχίσει από την οικογένεια. Ακολούθως, το παιδί σας θα μπορούσε να ενταχθεί σε άλλες ομάδες όπως φίλους, συμμαθητές, αθλητικές ομάδες, ή άλλες κοινότητες. Όταν το παιδί δεν αισθάνεται αποδεκτό και ενταγμένο σε κάποιες ομάδες, αισθάνεται μοναξιά.
Καλό είναι να θέτει κάποιους στόχους
Το παιδί πρέπει να έχει στόχους που του δίνουν κίνητρο να διοχετεύει την ενέργειά του για την επίτευξη τους, ενώ ταυτόχρονα είναι μια καλή ευκαιρία αυτο-έκφρασης.
Αίσθημα ικανότητας και υπερηφάνειας
Το παιδί σας πρέπει να αισθάνεται αυτοπεποίθηση για την ικανότητά του να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στη ζωή του. Αυτή η αίσθηση της προσωπικής δύναμης εξελίσσεται μέσα από το να έχει επιτυχημένες εμπειρίες και ικανότητα για επίλυση προβλημάτων. Καλό είναι να έχετε προσδοκίες για το παιδί σας, όχι πολύ χαμηλές ή υψηλές ώστε να αισθάνεται ότι μπορεί να ανταπεξέλθει. Εάν είστε υπερπροστατευτικός με το παιδί σας και εάν εξαρτάται πάρα πολύ από εσάς, ή εάν οι προσδοκίες που έχετε για αυτό είναι πολύ υψηλές που δεν μπορεί να τις υλοποιήσει μπορεί να αισθάνεται αδύναμο και ανίκανο.
Αίσθημα εμπιστοσύνης
Το παιδί σας πρέπει να αισθάνεται εμπιστοσύνη προς εσάς, αλλά και για τον εαυτό του. Θα πρέπει να τηρείτε τις υποσχέσεις που του δίνετε και να είστε υποστηρικτικοί. Ταυτόχρονα, να του δείχνετε ότι εσείς το εμπιστεύεστε και το αντιμετωπίζετε σαν ένα έντιμο άτομο.
Αίσθημα υπευθυνότητας
Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να δείξει τι μπορεί να κάνει. Αφήστε το να αναλάβει καθήκοντα χωρίς να το ελέγχετε συνεχώς. Αυτό δείχνει εμπιστοσύνη από την πλευρά σας και ένα είδος «απελευθέρωσης».
Αίσθημα συνεισφοράς
Το παιδί σας θα αναπτύξει αίσθημα σπουδαιότητας εάν του δώσετε τις ευκαιρίες να συμμετάσχει και να συνεισφέρει με ουσιαστικό τρόπο σε μια δραστηριότητα.
Αίσθημα αποφασιστικότητας
Το παιδί σας θα αισθανθεί ότι έχει τον έλεγχο των γεγονότων όταν είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις που θεωρεί σημαντικές. Έτσι, καλό είναι να αποφασίζει και μόνο του για θέματα που το αφορούν. Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να είναι κατάλληλες για την ηλικία του και φυσικά αυτό εξαρτάται από τις ικανότητές του και τις αξίες της οικογένειας του.
Αυτοπειθαρχία και αυτοέλεγχος
Καθώς το παιδί σας προσπαθεί να αποκτήσει περισσότερη ανεξαρτησία, θέλει να αισθανθεί ότι μπορεί να πράξει μόνο του. Μόλις του δώσετε οδηγίες και τις ευκαιρίες για να δοκιμάσει τον εαυτό του, θα έχει την ευκαιρία να προβληματιστεί και να εξετάσει τις συνέπειες των πράξεων του. Αυτό το είδος αυτογνωσίας είναι κρίσιμο για τη μελλοντική του ανάπτυξη.
Ενθάρρυνση, υποστήριξη και επιβράβευση
Τα παιδιά πολλές φορές χρειάζονται θετική ανατροφοδότηση και αναγνώριση. Χρειάζονται επιβράβευση όχι μόνο για την επίτευξη ενός καθορισμένου στόχου, αλλά και για τις προσπάθειές τους και τις μικρές αλλαγές βελτίωσης που σημειώνουν. «Καλή προσπάθεια, τα πήγες πολύ καλά». Σχόλια σαν κι αυτά ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού.
Αποδοχή αποτυχίας και λάθους
Το παιδί σας πρέπει να νιώθει άνετα, όταν χάνει, όταν κάνει λάθη ή όταν αποτυγχάνει. Εξηγήστε του ότι αυτά τα εμπόδια αποτελούν φυσιολογικό μέρος της ζωής και ότι μπορεί να μάθει ή να επωφεληθεί από αυτά. Δείξτε του ότι αναγνωρίζετε την προσπάθειά του να ξεπεράσει κάθε αίσθημα αποτυχίας, ενοχής ή ντροπής, δίνοντάς του νέα κίνητρα και ελπίδα. Σχόλια σαν κι αυτά θα βοηθήσουν: «Εάν δοκιμάσεις έτσι, μπορεί να βοηθήσει».
Οικογενειακός σεβασμός
Οι δομές τις οικογένειας μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί να έχει αυτοεκτίμηση και να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τα συναισθήματα και τις αντιλήψεις του. Οπότε όλα τα πιο πάνω μαζί με τον σεβασμό ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας παίζουν καθοριστικό ρόλο για τον χαρακτήρα και την αυτοεκτίμηση του παιδιού.
Tags: Παιδί