ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν τροποποίηση νόμου για τα παιδιά αγνώστου πατρός

23 Μαΐου 2022, 11:09

images

Τις απόψεις της για το θέμα των παιδιών αγνώστου πατρός και πολιτικής ταυτότητας κατέθεσε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Ειρήνη Λοϊζίδου Λουκαϊδου, εν όψη της σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τονίζοντας ότι ο σχετικός νόμος χρήζει τροποποίησης.

Σε επιστολή της η επίτροπος αναφέρει ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα νομικών και πρακτικών ή λειτουργικών παραμέτρων, καθώς η συμβολή του αρμόδιου Υπουργείου και του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, αποτελούν ύψιστης σημασίας.

Όπως αναφέρει, θα πρέπει να μελετηθεί το εθνικό και ενωσιακό νομικό πλαίσιο και συγκεκριμένα ο περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμος του 2002, ο οποίος προβλέπει την έκδοση των δελτίων ταυτότητας.

Επισημαίνει ακόμη για προβληματισμό συγκεκριμένες διατάξεις άρθρων σημειώνοντας ότι:

(α) Η μορφή, ο τύπος, τα σχέδια και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία σχετικά με το δελτίο ταυτότητας αποφασίζονται από το Διευθυντή κατ' ανάλογο τρόπο με τα διαβατήρια με βιομετρικά στοιχεία.

(β) Το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει Κανονισμούς οι οποίοι κατατίθενται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση και δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, με τους οποίους καθορίζονται

(γ) οτιδήποτε περαιτέρω χρειάζεται για να καθορισθεί, σύμφωνα με το Νόμο αυτό, όπως ο τύπος του δελτίου ταυτότητας

(δ) Το άρθρο 59 φέρει τον τίτλο μητρώο πολιτών και περιλαμβάνει τα στοιχεία που πρέπει να καταχωρούνται στο εν λόγω μητρώο, το οποίο τηρεί ο Γενικός Ληξίαρχος.

 «Δεν είναι απόλυτα σαφές ποιος αποφασίζει σχετικά με τον τύπο και στο τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα δελτίο ταυτότητας», τονίζει.

«Αυτό που προκύπτει με σαφήνεια από το σχετικό νόμο, είναι ποια στοιχεία και κατηγορίες δεδομένων περιλαμβάνει το μητρώο πολιτών ή μητρώο δελτίων ταυτότητας, όπως ερμηνεύεται στο άρθρο του νόμου», αναφέρει.

Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει πρωτίστως να διευκρινιστούν από το αρμόδιο Υπουργείο και /ή Τμήμα μεταξύ άλλων τα πιο πάνω, ώστε να καθίσταται σαφές το νομικό έρεισμα σχετικά με το είδος / κατηγορίες των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που απαιτείται να περιλαμβάνονται στα δελτία ταυτότητας σε σχέση με τους σκοπούς που εξυπηρετεί η αναγραφή τους στο δελτίο ταυτότητας και η εν γένει επεξεργασία τους.

Εν κατακλείδι, υπέδειξε ότι ο νόμος αυτός χρήζει τροποποίησης.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα