Ζητούν στήριξη και αναγνώριση από το κράτος για τα νεογνικά ανιχνευτικά προγράμματα
23 Οκτωβρίου 2024, 07:22
Πρόσκληση προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας για μια επίσκεψη εργασίας στα Κεντρικά Γραφεία του στη Λεμεσό, απέστειλε το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου» (ΚΠΠ).
Το κέντρο είναι ο φορέας υλοποίησης των προγεννητικών και νεογνικών προληπτικών ανιχνευτικών προγραμμάτων στην Κύπρο, ο οποίος προσφέρει ανελλιπώς τις υπηρεσίες του στις μέλλουσες μητέρες και στα νεογνά από το 1988.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή που στάλθηκε στη βουλή, στόχος είναι η σύντομη ενημέρωση για το έργο του ΚΠΠ, το όραμα και τους στόχους, τη στήριξη εκ μέρους της πολιτείας και της περαιτέρω προώθησης του έργου του.
Το ΚΠΠ είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, εγγεγραμμένος ως σωματείο, ο ετήσιος προϋπολογισμός του οποίου κυμαίνεται γύρω στις €800,000. Τα έξοδα του κέντρου καλύπτονται κατά το ήμισυ περίπου από κρατική χορηγία (€385,000) στο πλαίσιο του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Υγείας. Το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από ιδιωτικές εισφορές οργανισμών και ιδιωτών καθώς και από έσοδα εκδηλώσεων.
Από το κέντρο προσφέρονται σήμερα τρία μαζικά ανιχνευτικά προγράμματα δημόσιας υγείας, τα οποία καλύπτουν το σύνολο των εγκύων και των νεογνών σε όλη την Κύπρο, προσφέρονται δωρεάν, και εμπίπτουν στις Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ):
- Πρόγραμμα Προγεννητικού Ελέγχου
- Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών
- Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών
«Πρώτιστος στόχος μέσα από τα υψηλής ποιότητας προσφερόμενα ανιχνευτικά προγράμματα τα οποία απευθύνονται χωρίς διακρίσεις και με καθολική πρόσβαση, στο σύνολο του κυπριακού πληθυσμού είναι, η βελτίωση της υγείας, της ποιότητας ζωής και της ελαχιστοποίησης των συνεπειών σοβαρών ασθενειών», αναφέρεται.
Δεν έχουν αφουγκραστεί σπουδαιότητα προγραμμάτων
Η Διευθύντρια του κέντρου, Άντρια Λαού, ανέφερε στο YgeiaWatch, ότι στόχος της πρόσκλησης είναι γιατί «ενώ εδώ και 36 χρόνια ο Οργανισμός αυτός προσφέρει ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του στο σύνολο των εγκύων και των νεογνών όλης της Κύπρου, η πολιτεία δεν έχει αφουγκραστεί ουσιαστικά τη σπουδαιότητα των εν λόγω προγραμμάτων και δεν έχει αναγνωρίσει θεσμικά το ρόλο του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου».
«Η σημασία των ανιχνευτικών προγραμμάτων για τους πολλούς συχνά προσπερνάται ως αμελητέα. Για τους λίγους ωστόσο, είναι καθοριστική και ουσιώδης για όλη τη μετέπειτα συνέχιση της ζωής. Στόχος του κέντρου είναι να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε το κράτος να στηρίξει θεσμικά πλέον τα νεογνικά ανιχνευτικά προγράμματα και το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου», ως αρμόζει σε ένα ευνομούμενο κράτος μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», τονίζει.
Σημειώνεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον Αύγουστο του 2022 την επέκταση του Προγράμματος Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών το οποίο, σύμφωνα με την κ. Λαού, αν υπήρχε ένα οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο, θα είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή και θα παρακάμπτονταν οι όποιες τεχνικές δυσκολίες που οδήγησαν στη μέχρι τώρα καθυστέρηση υλοποίησής του.
Το πρόγραμμα θα υλοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ (θα επιβλέπει το κλινικό μέρος του προγράμματος) και θα εφαρμοσθεί αρχικά σε πιλοτική βάση τριών χρόνων (με δυνατότητα ανανέωσης ακόμη δύο χρόνων).
Η επέκταση θα περιλαμβάνει επιπρόσθετα την εξέταση οκτώ ακόμη νοσημάτων από τα δύο που εξετάζονται μέχρι σήμερα και η σημασία τους θεωρείται θεμελιώδης, καθώς θα ανιχνεύονται και θα παραπέμπονται έγκαιρα για θεραπεία ακόμη περισσότερα νεογνά, όπως συμβαίνει σε όλα τα ανιχνευτικά προγράμματα.
Της Γεωργίας Χαννή