ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν παροχή επιδομάτων για άτομα με θαλασσαιμία

18 September 2024, 16:10

images

Τη συμπερίληψη των ατόμων με θαλασσαιμία στους απευθείας δικαιούχους επιδομάτων από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Αναπήρων, ζητά η βουλεύτρια και αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου.

Σε επιστολή της προς την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, η κ. Ορφανίδου αναφέρει ότι άτομα με μεσογειακή αναιμία, λήπτες της ειδικής παροχής για θαλασσαιμικούς, και τα οποία έχουν αξιολογηθεί ως άτομα με μόνιμη αναπηρία, δεν δικαιούνται επίδομα από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα) λόγω του ότι λαμβάνουν την ειδική αυτή παροχή.

Επισημαίνεται ότι αυτά τα άτομα δικαιούνται την ειδική παροχή από τα 50 τους έτη, κάτι που έχει ως απότοκο να έχουν μειωμένες εισφορές στις κοινωνικές ασφαλίσεις.

Όπως τονίζει, σε συνάρτηση με την κατάσταση της υγείας τους που δεν τους επιτρέπει να εργαστούν αλλά και λόγω της έλλειψης πλαισίου που να τους παρέχεται η δυνατότητα να λαμβάνουν επίδομα αναπηρίας από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Αναπήρων, οδηγούνται σε πτωχοποίηση.

Η κ. Ορφανίδου ζητά ενημέρωση για το κατά πόσο υπάρχει σχεδιασμός για συμπερίληψη αυτών των ατόμων στους απευθείας δικαιούχους επιδομάτων από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Αναπήρων.

Επιστολή και στο ΥΠΕΡΓ

Η κ. Ορφανίδου, απέστειλε και δεύτερη επιστολή στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του ειδικού σχεδίου για τη στήριξη ατόμων με θαλασσαιμία, τα οποία δεν έχουν επαρκείς εισφορές για να λάβουν την Ειδική Παροχή από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Η κ. Ορφανίδου ζητά ενημέρωση για την πορεία του τροποποιητικού νομοσχεδίου της περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων νομοθεσίας για μείωση των απαιτούμενων ασφαλιστικών προϋποθέσεων, ούτως ώστε τα άτομα αυτά να εξασφαλίσουν την ειδική παροχή με προϋπόθεση τα 10 αντί 15 χρόνια εισφορών.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα