ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν εκσυγχρονισμό πλαισίου για αναδοχή και υιοθεσία παιδιών

14 Δεκεμβρίου 2023, 14:46

images

Η ανάγκη για εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την αναδοχή και την υιοθεσία,  αναλύθηκε σήμερα σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο της εκστρατείας του ΑΚΕΛ, «Νέοι Γονείς σε πρώτο πλάνο».

Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση αποτελούν εμπόδιο σε αυτή την διαδικασία που ούτως ή άλλως συνεπάγεται μεγάλες αποφάσεις και μεγάλες ευθύνες.

Όσον αφορά την αναδοχή ανηλίκων, όπως αναφέρθηκε, αν και διαφέρει ουσιαστικά από την υιοθεσία, έρχεται να ενισχύσει το σύστημα παιδικής προστασίας, να διασφαλίσει την φροντίδα παιδιών που χάνουν την οικογένεια τους για διάφορους λόγους και να περιορίσει δραστικά την ιδρυματοποίηση των παιδιών.

Υπό την ευθύνη υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας 1500 παιδιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εκπρόσωπος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, αυτή τη στιγμή υπό τη νομική ευθύνη της Διευθύντριας Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας υπάγονται 333 παιδιά και το 65% από αυτά βρίσκονται σε ανάδοχες οικογένειες.

Όπως τονίστηκε δεν υπάρχουν αρκετές οικογένειες για να αναλάβουν την αναδοχή παιδιών.

Από αυτά το 15% διαμένουν σε παιδικές στέγες, 4% σε εφηβικό ξενώνα, 5% στις στέγες  νεανίδων, 1,4 % σε άλλα πλαίσια φιλοξενίας και 8,4% σε ανεξάρτητη διαβίωση.

Όσον αφορά τον αριθμό των ασυνόδευτων παιδιών ο οποίος σύμφωνα με εκπρόσωπο των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας μεταβάλλεται καθημερινά, είναι περίπου 1260.

Το 20% αυτών των παιδιών μένουν στην ανεξάρτητη διαβίωση και υποστηρίζονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις, 22% ζουν σε ανεξάρτητη διαβίωση με συγγενικά πρόσωπα, 8,5% μένουν σε δομές παιδικής προστασίας, 8% σε ξενοδοχειακά καταλύματα και το 11% σε ανάδοχες οικογένειες.

Απουσία νομοθεσίας

Σημειώνεται ότι η διαδικασία που γινόταν μέχρι τώρα για να γίνει κάποιος ανάδοχος γονέας, δεν διέπετο από νομοθεσία.

Στην τοποθέτηση της, η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουΐζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, ανέφερε ότι τέτοιες διαδικασίες που αφορούν την φροντίδα και ευθύνη παιδιών δεν μπορούν να ρυθμίζονται με εσωτερικές διαδικασίες.

«Πόσο μάλλον που έτυχε να υπάρξουν περιπτώσεις στο παρελθόν με παιδιά σε αναδοχή θύματα βίας ή/και σεξουαλικής κακοποίησης από τους αναδόχους τους. Μέριμνα και έγνοια μας είναι η σωστή θεσμοθετημένη φροντίδα των παιδιών  με μηχανισμούς ορθούς σεβόμενους τα δικαιώματα τους με πρώτιστο μέλημα το καλύτερο συμφέρον τους», τόνισε.

Θα καλύψει κενό το νέο νομοσχέδιο

Όπως διευκρίνισε η κ. Ζαννέτου, το κενό που υπάρχει στη νομοθεσία για παιδιά που βρίσκονται υπό τη νομική ευθύνη της Διευθύντριας Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και για την παροχή φροντίδας σε αυτά μέσω της διαδικασίας αναδοχής, έρχεται να καλύψει το νέο νομοσχέδιο που έχει συντάξει το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας  με τις ΥΚΕ κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από σχετική πρόταση της Υφυπουργού Κοινωνικής  Πρόνοιας.

Σκοπός του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την ίδια, είναι η ρύθμιση της φροντίδας και προστασίας  παιδιού,  τη γονική μέριμνα ή επιμέλεια του οποίου ασκεί ο Διευθυντής δυνάμει  νόμου ή απόφασης Δικαστηρίου ή τη φροντίδα παιδιού, με τη συγκατάθεση των γονέων ή ασκούντων τη γονική μέριμνα, της διαδικασίας έγκρισης καταλληλόλητας των ανάδοχων γονέων και των υποχρεώσεών τους,  της τήρησης Μητρώων,  της παροχής φροντίδας  στους αναδεχόμενους και της εποπτείας της αναδοχής.


Ένα στα πέντε παιδιά επιστρέφει στη φυσική οικογένεια

Η Λειτουργός των ΥΚΕ σημείωσε επίσης πως σύμφωνα με τα στατιστικά, 1 στα 5 παιδιά που βρίσκονται σε αναδοχή επιστρέφει στη φυσική του οικογένεια τον 1ο χρόνο ενώ συνολικά 2 στα 5 παιδιά επιστρέφουν στα πέντε χρόνια. Τα υπόλοιπα παιδιά συνήθως δεν επιστρέφουν στις φυσικές οικογένειες τους και παραμένουν στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, εξήγησε.

Τη συζήτηση συντόνισε η Επικεφαλής του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα η οποία και σημείωσε τη σημασία των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας. «Θεωρούμε τους θεσμούς αυτούς πάρα πολύ σημαντικούς και θέλουμε και εμείς να εμπλουτίσουμε τις θέσεις μας».

 

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα