Ζητούν αποτελεσματικές διαδικασίες κατά σεξουαλικής παρενόχλησης
25 Απριλίου 2023, 17:48
Καλύτερες διαδικασίες αξιολόγησης των καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης και καλύτερη στήριξη για τα θύματα ζητούν οι ευρωβουλευτές, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης το οποίο εγκρίθηκε την Τρίτη σε συνάντηση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων (FEMM).
Με το προσχέδιο έκθεσης, το οποίο εγκρίθηκε με 28 ψήφους υπέρ και πέντε κατά, τα μέλη της FEMM ζητούν όπως η βία με βάση το φύλο αναγνωριστεί ως έγκλημα από το δίκαιο της ΕΕ, ποινικοποίηση της σεξουαλικής παρενόχλησης, τη γρηγορότερη και με μεγαλύτερη διαφάνεια εξέτασης κατηγοριών παρενόχλησης, καθώς και ισχυρότερες κυρώσεις για μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δεν ολοκληρώνουν σεμινάριο εκπαίδευσης κατά της παρενόχλησης.
Το προσχέδιο παραπέμπεται τώρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει την έκθεση.
Στο προσχέδιο υπογραμμίζεται πως παρά το γεγονός πως κυβερνήσεις και οργανισμοί έχουν κάνει θετικά βήματα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας και την υποστήριξη των θυμάτων από την εποχή του κινήματος MeToo το 2017, σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ υπήρξε μικρή ή καθόλου πρόοδος.
Οι ευρωβουλευτές καλούν ειδικά τα κράτη μέλη και τους θεσμούς να συμφωνήσουν σε κοινό ορισμό σε επίπεδο ΕΕ για τη σεξουαλική βία και την παρενόχληση, καθώς και αναγνωρίσουν τη βία με βάση το φύλο ως νέο τομέα εγκληματικότητας και να αντιμετωπίσουν την σεξουαλική παρενόχληση ως ποινικό αδίκημα.
Συγκεκριμένα όσον αφορά το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνεται, πολλές περιπτώσεις σεξουαλικής και ψυχολογικής παρενόχλησης δεν καταγγέλλονται μέσω των διαδικασιών που υπάρχουν από φόβο αντεκδίκησης, δυσπιστία για τον τρόπο χειρισμού των υποθέσεων παρενόχλησης και λόγω της έλλειψης ολοκληρωμένου συστήματος αναφοράς, υποστήριξης και φροντίδας για τα θύματα.
Όπως σημειώνουν, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να δημιουργήσουν ένα εμπιστευτικό δίκτυο συμβούλων και εξωτερικών διαμεσολαβητών για την παροχή καθοδήγησης και υποστήριξης στα θύματα, με συνεργασία μεταξύ συμβούλων σε διάφορα όργανα της ΕΕ.
Αυτή τη στιγμή, επισημαίνεται, οι διαδικασίες σε υποθέσεις παρενόχλησης μπορεί να διαρκέσουν χρόνια, προκαλώντας περιττή βλάβη στα θύματα. Στην έκθεση προτείνεται όπως οι δύο συμβουλευτικές επιτροπές που ασχολούνται με καταγγελίες για παρενόχληση στο Κοινοβούλιο να έχουν διορία έξι μηνών το αργότερο για ολοκλήρωση των υποθέσεων ενώπιον τους, με συνεχή ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων μερών.
Η Πρόεδρος, από την πλευρά της, θα πρέπει να μπορεί να αποφασίσει για πιθανές κυρώσεις εντός έξι εβδομάδων από την παραλαβή της αρχικής έκθεσης, και να κοινοποιεί την απόφαση αυτή σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πριν από οποιαδήποτε δημόσια ανακοίνωση.
Τέλος, αναφέρεται πως κατά την τρέχουσα θητεία μόλις το 36,9% των ευρωβουλευτών, δηλαδή 260 από τους 705, έχουν παρακολουθήσει εκπαίδευση κατά της παρενόχλησης μέχρι στιγμής σε αυτή τη θητεία. Στην έκθεση προτείνεται όπως αυτή η εκπαίδευση καταστεί υποχρεωτική, με επιβολή κυρώσεων για τα μέλη που δεν την ολοκληρώνουν, δημόσια λίστα στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου με τους ευρωβουλευτές που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση και όσους δεν την έχουν ολοκληρώσει, καθώς και δημοσίευση του πιστοποιητικού ολοκλήρωσης στην ατομική σελίδα του κάθε ευρωβουλευτή.