ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν άμεσες λύσεις στο πρόβλημα υπερφόρτισης ΤΑΕΠ

08 September 2021, 06:05

images

Στα προβλήματα των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών αναφέρεται σε δηλώσεις του στο YgeiaWatch ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Μάριος Κουλούμας.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει, τα προβλήματα που υπάρχουν στα ΤΑΕΠ, είναι η μη ανταπόκριση στις ανάγκες των ασθενών. «Οι γιατροί και οι νοσηλευτές κάνουν καλή δουλειά», όπως υποστηρίζει.

Κατά κύριο λόγο, όπως επισημαίνει, το πρόβλημα εντοπίζεται «στην υπερφόρτωση των ΤΑΕΠ που επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας αλλά και της αδράνειας του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ)». Το πρόβλημα επίσης, δημιουργείται επειδή μερικοί προσωπικοί γιατροί δεν ανταποκρίνονται στα προβλήματα των ασθενών και απευθύνονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, προσθέτει.

Τα προβλήματα όπως υπογραμμίζει ο κ. Κουλούμας αφορούν τόσο τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), όσο και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Όπως δηλώνει ο κ. Κουλούμας, όσον αφορά τον ΟΑΥ,  θα έπρεπε βάσει σχεδιασμού να λειτουργούν τα λεγόμενα εφημερεύοντα ιατρεία τα βράδια, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, σε περίπτωση που δεν δουλεύουν οι προσωπικοί ιατροί ασθενών με προβλήματα υγείας, κάτι το οποίο θα μπορούσε να μετριάσει το πρόβλημα αν έμπαινε σε εφαρμογή.

Στην περίπτωση του ΟΚΥπΥ, ο κ. Κουλούμας αναφέρει ότι υπάρχουν θέματα εφαρμογής και ελέγχου των διαδικασιών εντός του θαλάμου πρώτων βοηθειών, όπως ανταπόκριση ειδικών ιατρών, διαγνωστικών εξετάσεων, καθυστέρηση εισαγωγών-μεταφορών. Αυτά όπως τονίζει ο κ. Κουλούμας είναι προβλήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν άμεσα.

Σύσκεψη για επίλυση των θεμάτων 

Όπως αναφέρει  ο κ. Κουλούμας έχουν επικοινωνήσει με το Υπουργείο Υγείας για σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων για επίλυση αυτών των προβλημάτων και είναι σε επαφή με τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος και έχει επισκεφθεί αιφνιδιαστικά το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και είδε από κοντά την κατάσταση η οποία επικρατεί.

Ο Υπουργός Υγείας έδωσε 10 μέρες διορία στους εμπλεκόμενους ώστε να βρεθεί επιτέλους μια λύση στο πρόβλημα, αναφέρει ο κ. Κουλούμας.

Όπως προσθέτει από μεριάς της η ΟΣΑΚ, έχει εισηγηθεί πολλές προτάσεις οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί. «Αυτή η ταλαιπωρία των ασθενών θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει και να κοιτάξουμε επιτέλους το συμφέρον των ασθενών. Αυτές οι καταστάσεις θυμίζουν καταστάσεις τριτοκοσμικών χωρών», λέει χαρακτηριστικά.

Εκτός από τα προβλήματα στα ΤΑΕΠ, υπάρχουν κι άλλα πολλά προβλήματα, προσθέτει.

Αυτή τη στιγμή όπως μας ενημερώνει, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο νοσοκομείο Λευκωσίας.

«Σίγουρα υπάρχουν θέματα τα οποία δεν μπορούν να επιλυθούν γρήγορα και χρειάζονται χρόνο. Ακόμη, υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις ως προς την οργάνωση, αλλά η κατάσταση δεν σηκώνει άλλη καθυστέρηση», καταλήγει.

ΟΑΥ: Δεν είμαστε παρόν σαν οργανισμός

Η Διευθύντρια του ΟΑΥ Έφη Καμμίτση σε δηλώσεις της στο YgeiaWatch, σε σχέση με την επίλυση ου θέματος αναφέρει τα εξής: «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια προβλήματα επικρατούν στα ΤΑΕΠ από πρώτο χέρι λόγω του ότι δεν είμαστε παρόν σαν οργανισμός εκεί ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο οποιονδήποτε καθυστερήσεων. Εμείς σαν οργανισμός παρείχαμε υπηρεσίες ΤΑΕΠ εν μέσω του ΓεΣΥ. Όσον αφορά τα ΤΑΕΠ, ιδιωτικών νοσηλευτηρίων μόνο ένα έδειξε ενδιαφέρον να συμμετέχει στο ΓεΣΥ»

Το καλοκαίρι λόγω του κύματος της πανδημίας προσθέτει ότι ο ΟΑΥ επίταξε προσωπικούς γιατρούς στα ΤΑΕΠ την υπηρεσία λεγόμενη «fast ΤΑΕΠ», ώστε να εξυπηρετούν τα μη επείγοντα περιστατικά στα ΤΑΕΠ με σκοπό την αποφόρτιση τους.

Αυτό όπως αναφέρει η κα Καμμίτση εφαρμόστηκε από τα τέλη του Ιούλη και συνεχίζεται με επιπλέον γιατρούς να στελεχώνουν τα ΤΑΕΠ Λευκωσίας,  Αμμοχώστου και Λάρνακας με βάση τις ανάγκες που ζητήθηκαν.

Καταλήγοντας η κα Καμμίτση αναφέρεται στην αξιολόγηση και στον προγραμματισμό ο οποίος πρέπει να γίνει έπειτα από αξιολόγηση των προβλημάτων.

 «Πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση του προγράμματος για να δούμε κατά πόσο έχει βοηθήσει και να εξεταστούν και να εντοπιστούν σε συνεργασία με τον ΟΚΥΠΥ και το υπουργείο Υγείας τυχόν άλλα προβλήματα τα οποία δεν γνωρίζει ο οργανισμός, και να κάνουμε ότι μπορούμε στα πλαίσια του ΓεΣΥ ώστε να βρεθούν μακροπρόθεσμες ή βραχυπρόθεσμες λύσεις», καταλήγει.

Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα