ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΥΠΥΓ: Στόχος η μείωση των θανάτων από καρδιά

16 Οκτωβρίου 2024, 13:39

images

Οι δράσεις του Υπουργείου Υγείας στοχεύουν στη μείωση των θανάτων από καρδιακή ανακοπή, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση των πολιτών, ανέφερε ο Υπουργός, Μιχάλης Δαμιανός σε διάσκεψη Τύπου στο πολιτιστικό κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς, σημειώνοντας ότι η καρδιακή ανακοπή αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη, με περίπου 400.000 θύματα ετησίως εκτός νοσοκομείου.

Μπορεί να προσβάλει άτομα κάθε ηλικίας, χωρίς προειδοποίηση, η επιβίωση παραμένει κάτω από 10%, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει μπροστά σε μάρτυρες, σημείωσε. 

Αντίστοιχες έρευνες, προσθεσε, δείχνουν ότι αν οι παρευρισκόμενοι ξεκινήσουν αμέσως Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και χρησιμοποιήσουν απινιδωτή η πιθανότητα επιβίωσης μπορεί να φτάσει έως και 90%. Αν δεν γίνει καμία ενέργεια η πιθανότητα επιβίωσης μειώνεται κατά 10% για κάθε λεπτό που περνάει, υπογράμμισε ο κ. Δαμιανού.

Με το σύνθημα «Μπορείς κι εσύ…» το Υπουργείο Υγείας, ανέφερε, διοργανώνει την καθιερωμένη Παγκύπρια εκστρατεία «Εβδομάδα Επανεκκίνησης της Καρδιάς» με στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πολιτών για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, καθώς τα πρώτα λεπτά είναι κρίσιμα για την επιβίωση των θυμάτων.

Εκπαιδεύουμε τους πολίτες για να σώζουν ζωές, μαθαίνοντάς τους τις τεχνικές ΚΑΡΠΑ και τη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ), ανέφερε κι αναφέρθηκε στις δράσεις του Υπουργείου.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, είπε, έχουν εκπαιδευτεί πέραν των 2.000 εκπαιδευτικών, σε Δημοτική, Μέση και Τεχνική εκπαίδευση. «Στόχος είναι η διασφάλιση της ασφάλειας στα σχολεία, αλλά και η ορθή κατάρτιση των εκπαιδευτικών για να μπορέσουν να διδάξουν το μάθημα των Πρώτων Βοηθειών στους μαθητές της Μέσης και Τεχνικής εκπαίδευσης. Εκπαιδεύοντας το σύνολο των μαθητών, εκπαιδεύονται όλοι οι αυριανοί πολίτες και κτίζεται η κατάλληλη κουλτούρα που θα αποτελέσει το κύριο συστατικό για την ευαισθητοποίηση στα θέματα της καρδιακή ανακοπής».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα “TourForLife” είπε ότι το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Spiritus Invictus Foundation, ανέπτυξε το πρόγραμμα αυτό, το οποίο παρέχει δωρεάν εκπαίδευση και απινιδωτές σε πολίτες απομακρυσμένων κοινοτήτων.

Για το πρόγραμμα Απινιδωτών Δημόσιας Πρόσβασης ανέφερε ότι αφορά σε εγκατάσταση απινιδωτών 24ωρης πρόσβασης σε εξωτερικό χώρο. Τοποθετούνται σε ειδικά διαμορφωμένα κουτιά και είναι προσβάσιμοι από όλους τους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο, για χρήση σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τον οργανισμό Spiritus Invictus, με την παραχώρηση των απινιδωτών, καθώς και την Τράπεζα Κύπρου και τη SupportCy.

Για την εκστρατεία «Για την Καρδιά του Αθλητισμού» ο Υπουργός Υγείας είπε ότι οι Υπηρεσίες Αναζωογόνησης του Υπουργείου Υγείας, ο ΟΠΑΠ, η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, οι Ομοσπονδίες ομαδικών αθλημάτων και όλοι οι παράγοντες του αθλητισμού καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να την ενημέρωση όλων των Αθλητών και των μελών των ομάδων, στη «Βασική Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, στη χρήση του Αυτοματοποιημένου Εξωτερικού Απινιδωτή και στην αντιμετώπιση της πνιγμονής».

Το έργο του Υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των καρδιακών ανακοπών είναι πολυδιάστατο και η υλοποίηση του στηρίζεται στις στενές συνεργασίες που διατηρεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα, σημείωσε ο κ. Δαμιανού.

Σχετικά Άρθρα