ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υψηλά ποσοστά εξόδων Κυπρίων πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ

27 Ιανουαρίου 2022, 06:00

images

Την πρωτιά καταλαμβάνει η Κύπρος όσον αφορά τα έξοδα των πολιτών για την υγειονομική τους περίθαλψη κατά τη διάρκεια των χρόνων πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, σύμφωνα με στοιχεία από το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου (Cyprus Economy and Competitiveness Council).

Το διάγραμμα πιο κάτω, δείχνει τις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη τις οποίες πλήρωσαν με δικά τους έξοδα οι Κύπριοι πολίτες.

Η Κύπρος ξεχώρισε με το υψηλότερο ποσό δαπανών με διαφορά από το 2010 μέχρι το 2018 σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες. Αυτό, ως εκ τούτου, αντανακλά την έλλειψη του εθνικού συστήματος υγείας.

Παρόλα αυτά, φαίνεται να υπάρχει μία σημαντική πτώση των δαπανών αυτών το 2019, αφού ήταν η χρονιά που τέθηκε σε λειτουργία το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ).

Το ακόλουθο διάγραμμα, δείχνει την αντίληψη που έχουν οι ίδιοι οι Κύπριοι για την κατάσταση της υγείας τους από το 2008 μέχρι το 2020.

Το ποσοστό των πολιτών που αξιολογούν την υγεία τους ως καλή είναι ανάμεσα στα υψηλότερα για την Κύπρο, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση μετά την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Ολλανδία.

Αυτό αποτελεί ένα θετικό στοιχείο για την Κύπρο, αλλά έρχεται σε αντίθεση με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί όσον αφορά το ποσοστό υπέρβαρων παιδιών και τη συχνότητα χρήσης καπνού στην Κύπρο (όπως διαφαίνεται στους δύο τελευταίους πίνακες).

Η Κύπρος φαίνεται να έχει το υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων παιδιών από το 2015 έως και το 2017, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες που αναγράφονται στο πιο κάτω διάγραμμα.

Συγκεκριμένα, η Κύπρος βρίσκεται πολύ κοντά με την Ελλάδα (2η υψηλότερη θέση) στα ποσοστά πλησιάζοντας κατά το πολύ το 45%. Η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό υπέρβαρων παιδιών είναι η Δανία με σχεδόν το μισό ποσοστό που αγγίζει περίπου το 20%.

Όπως σημειώνεται πιο κάτω, η χρήση καπνού στην Κύπρο μεταξύ 2007 και 2018, παρά την καθοδική πορεία που είχε, εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη των χωρών στη δεύτερη θέση ακολουθώντας την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων υπάρχει καθοδική πορεία σε όλες τις χώρες, ωστόσο η θέση της Κύπρου εξακολουθεί να παραμένει η ίδια. 

Της Ουρανίας Στυλιανού


Σχετικά Άρθρα