ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Υγείας: Εκτιμώνται 3800 νέα περιστατικά καρκίνου κάθε χρόνο

23 Ιουνίου 2021, 09:00

images

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Αρχείου Καρκίνου Κύπρου, εκτιμώνται περίπου 3.800 νέα περιστατικά καρκίνου το χρόνο, στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.

Αυτό αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη.

Όσον αφορά στην ομιλία της Δρ. Στέλλας Κυριακίδου και στην παρουσίαση του καθηγητή του ΤΕΠΑΚ Δρ. Κωνσταντίνου Μακρή, στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΠΑΣΥΚΑΦ για το EU4HEALTH γίνεται αναφορά για 5000 νέα περιστατικά, σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Καρκίνο (European Cancer Information System (ECIS) για το 2020.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι δείκτες αυτοί αναφέρονται σε ολόκληρη την Κύπρο, δηλαδή τόσο στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές όσο και στις κατεχόμενες περιοχές . Το ECIS αναφέρει τα εξής: “The estimates 2020 for Cyprus refer to both populations, including both the Cyprus Government Controlled Area and Occupied area (North Cyprus).

Όλα τα στοιχεία που παρουσιάζονται από το ECIS για το 2020, αποτελούν εκτιμήσεις και όχι τα πραγματικά δεδομένα. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται τόσο σε δεδομένα του Αρχείου Καρκίνου Κύπρου (έτη 1998-2014) όσο και σε δεδομένα που λήφθηκαν από αρχείο καρκίνου στα κατεχόμενα (έτος 2012), όπως φαίνεται στον πίνακα από το ECIS.

Ο πληθυσμός (population) στον οποίο αναφέρεται το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου προέρχεται από την Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου (για τα έτη 1998-2014), ενώ του αρχείου καρκίνου των κατεχομένων προέρχεται από άγνωστη πηγή (για το έτος 2012), όπως φαίνεται στον πιο κάνω πίνακα από το ECIS.

Σχετικά Άρθρα