Χατζηπαντέλας: Δεν αλλάζει η φιλοσοφία του ΓεΣΥ
02 Νοεμβρίου 2021, 13:44
Δεν αλλάζει η φιλοσοφία και η αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, ξεκαθάρισε πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, σημειώνοντας πως αυτό είναι κάτι που έχει επισημάνει επανειλημμένα τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο κ. Χατζηπαντέλας, κλήθηκε να σχολιάσει αναφορές εκ μέρους του βουλευτή του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη και του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, σχετικά με ενδεχόμενες αλλαγές στη φιλοσοφία του ΓεΣΥ.
Σχολιάζοντας και το ενδεχόμενο αλλαγών στα κριτήρια που διέπουν τις αμοιβές των προσωπικών ιατρών, ο κ. Χατζηπαντέλας σημείωσε ότι είχε την περασμένη Παρασκευή συνάντηση με τον ΟΑΥ, με τη συζήτηση να αφορά στη βελτίωση θεμάτων που αφορούν τους προσωπικούς ιατρούς.
Πρόσθεσε ότι υπεύθυνος για το θέμα είναι ο ΟΑΥ με τον οποίο συζητήθηκαν σχετικές εισηγήσεις και αναμένεται «να δούμε», όπως είπε, ποιες θα εφαρμόσει.
Σχετικές αναφορές έγιναν αρχικά στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας, στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, τη Δευτέρα.
Το θέμα πήρε διαστάσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο πρώην υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης σημείωσε απαντώντας σε προηγούμενη ανάρτηση στο twitter πως «αν όντως ο κ. Χάρης Γεωργιάδης είπε χθες στην επιτροπή οικονομικών ότι ο ΔΗΣΥ αν χρειαστεί δεν έχει πρόβλημα να αλλάξει και τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ (...) Θα μας βρουν ξανά απέναντι (…)».
Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «ο ΔΗΣΥ είναι υπέρ συγκεκριμένων αλλαγών, που δεν θεωρούμε ότι αλλάζουν τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ», αναφέροντας ως παράδειγμα τον τρόπο αμοιβής των προσωπικών γιατρών, οι οποίοι πληρώνονται κατά κεφαλή. «Θεωρούμε ότι πρέπει να πληρώνονται αυτοί που δέχονται ασθενείς, όχι εκείνος που έχει το τηλέφωνο του κλειστό», όπως ανέφερε.
Χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία και η αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, να εφαρμοστεί απόλυτα ο νόμος και να παταχθούν φαινόμενα είτε εκμετάλλευσης, είτε κακών πρακτικών «γιατί είναι κρίμα αυτό που κτίστηκε να χαλαστεί από κάποιους επιτήδειους», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), ανέφερε ότι «είμαστε εδώ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ασθενών για να προστατεύσουμε τον Κύπριο ασθενή. Για εμάς προέχει ο Κύπριος ασθενής. Και όταν λέμε εφαρμογή του νόμου, το εννοούμε».
«Σε συνεργασία και μαζί τους η κυπριακή πολιτεία προχώρησε στη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στον τόπο. Δεν υπήρξε προηγούμενο ούτε θα υπάρχει μελλοντικά πιο σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση», σημείωσε.
Θεωρούμε, συνέχισε, μέγιστη κοινωνική υποχρέωση στο να παραμείνει υγιές το σύστημα υγείας και τα οικονομικά του να είναι βιώσιμα, ενώ κοινή θέση είναι πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής φιλοσοφίας και αρχιτεκτονικής.
Μαζί, είπε, διαπιστώσαμε σωρεία κακών πρακτικών, προβλημάτων και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να αφήσουμε κάποιους επιτήδειους που εκμεταλλεύονται το σύστημα να θέσουν προβλήματα και στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών αλλά και στη βιωσιμότητα τους.
«Αν κάποιοι που είναι στο ΓεΣΥ νομίζουν ότι μπροστά τους έχουν μια κληματαριά γεμάτη κνιζιά σταφύλια και είναι απού προλάβει να κόψει περισσότερα για να βάλει μέσα στο ζεμπίλι του, θα έρθει γρήγορα η ώρα που θα έρθει όλη η κληματαριά και θα μας σκεπάσει από πάνω και πρώτα θύματα θα είναι οι ασθενείς. Άρα κακές πρακτικές, κάποιος να έχει χιλιάδες γραμμένους, ως προσωπικός γιατρός, ασθενείς χωρίς να έχει νοσοκόμο, χωρίς να έχει μια ιδιαιτέρα, χωρίς να εξυπηρετεί και βρέξει χιονίσει στο τέλος του μήνα θα πιάσει τον μισθό, δεν είναι έτσι σχέδιο που ψηφίσαμε», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση, ένα μέρος της αμοιβής του ιατρού να έχει σχέση με την υπηρεσία που δίδει, να έχει και ενδιαφέρον να βάλει γρήγορα το ραντεβού του ασθενή του, να προσέξει τον ασθενή του.
Τόνισε, περαιτέρω, ότι δεν μπορεί να έχουμε ΓεΣΥ χωρίς την πλήρη αυτονόμηση, διοικητική και οικονομική, των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
«Άρα, πρέπει να κατανοήσουν όλοι, Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ, Κυβέρνηση, κόμματα, συντεχνίες ότι δεν μπορεί οποιοσδήποτε να βάλλει προσκόμματα στην αυτονόμηση», την πλήρη διοικητική και οικονομική αυτονομία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας χαρακτήρισε ως «πολύ εποικοδομητική την συζήτηση για τα μεγάλα θέματα της υγείας, όπως είναι το Γενικό Σύστημα Υγείας, η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων αλλά και άλλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες να προωθηθούν έτσι ώστε πραγματικά το παζλ του τομέα της υγείας να συμπληρωθεί και να απολαμβάνουμε όλοι οι Κύπριοι πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».
«Έχουμε συμφωνήσει ότι θα πρέπει να γίνουν δραστικά μέτρα έτσι ώστε να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα. Ο νόμος του Γενικού Συστήματος Υγείας που αφορά τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του δεν αλλάζει, αυτό το οποίο πρέπει να αλλάξει και να βελτιωθεί είναι η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας εκεί και όπου παρουσιάζονται αυτά τα πελώρια προβλήματα τα οποία έχουν επίπτωση στον Κύπριο ασθενή, αυτά πρέπει να επιλυθούν και θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν - και γιατροί αλλά και όλοι οι πάροχοι αλλά και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας - ότι πρέπει πλέον να προωθήσουμε μέτρα για βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται από το Σύστημα της Υγείας μας», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τα δημόσια νοσηλευτήρια, ο κ. Κουλούμας είπε ότι και εκεί υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με την αυτονόμηση και πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα.
«Θα αγωνιστούμε προς αυτό έτσι ώστε πραγματικά να προχωρήσει η αυτονόμηση τάχιστα, ν’ αρχίσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια να προσφέρουν υπηρεσίες σωστές, να ελκύουν ασθενείς και να συμβάλουν έτσι ώστε και το Γενικό Σύστημα Υγείας να προχωρήσει χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αναφορά του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού στους προσωπικούς γιατρούς και αν θα εξεταστεί ενδεχόμενο να μπούνε κάποια κριτήρια σε σχέση με τις αμοιβές τους, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «δεν είμαι εγώ αρμόδιος, όμως είπα κάτι ξεκάθαρο. Δεν γίνεται να έχεις χιλιάδες ασθενείς και να μην σε υποχρεώνει ο ΟΑΥ ότι πρέπει να έχεις ένα ιατρείο. Ότι πρέπει να έχεις μια νοσοκόμα, ότι πρέπει να έχεις μια ιδιαιτέρα να απαντά τα τηλέφωνα στις χιλιάδες των ασθενών που είναι γραμμένοι κοντά σου. Δεύτερον, δεν μπορεί το 100% των απολαβών σου να έχει σχέση με πόσους έγραψες στη λίστα και να μην έχει καμιά διασύνδεση με πόσους εξυπηρέτησες. Άρα πρέπει να γίνει κάτι μεικτό. Αυτό είναι προς όφελος και του ευσυνείδητου, προσωπικού γιατρού και του ασθενή και του συστήματος».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου προς τον κ. Κουλούμα ότι είχε εκφράσει κάποιες ανησυχίες για πιθανή διαφοροποίηση της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, και ότι σήμερα έχουν καθησυχαστεί, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασθενών ανέφερε ότι «είναι πολύ ξεκάθαρος και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά και στις δηλώσεις μου έχω πει ότι έχουμε πλήρη ταύτιση απόψεων. Δεν θα αλλάξει ούτε η φιλοσοφία, ούτε η αρχιτεκτονική του συστήματος. Αυτό που πρέπει να αλλάξει - κάτι το οποίο έχουμε στείλει και σχετικές επιστολές αλλά συζητούμε και με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας - είναι αυτά που έχει πει και πριν από λίγο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Είναι η λειτουργία του Συστήματος Υγείας, η λειτουργία του προσωπικού γιατρού που είναι ο κύριος πυλώνας του Γενικού Συστήματος Υγείας, έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση».
Είναι αυτά που είπε ο Πρόεδρος, συνέχισε, ότι θα πρέπει να έχουν νοσηλευτές, πρέπει να έχουν γραφεία, πρέπει να έχουν γραμματειακή υποστήριξη, πρέπει να βλέπουν τους ασθενείς που έχουν στη λίστα τους με καθορισμένα χρονοδιαγράμματα και όχι όποτε θέλουν, θα πρέπει να ελέγχεται η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρεται.
«Αυτά πρέπει να γίνουν και πρέπει να υπάρχει ένα μεικτό σύστημα το οποίο καθορίζεται στο σχεδιασμό του ΓεΣΥ, καθορίζει το 70-30, το οποίο ουδέποτε έχει εφαρμοστεί. Άρα αυτό λέμε και συμφωνούμε απόλυτα με τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ότι πρέπει να εφαρμοστεί και η νομοθεσία. Αυτό ζητούμε και αυτή είναι και η συνεργασία και ο αγώνας που θα κάνουμε μαζί», κατέληξε.
Τον κ. Νεοφύτου συνόδευαν η Βουλεύτρια Σάβια Ορφανίδου, τον Βουλευτής Χαράλαμπος Πάζαρος, η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου Τώνια Μουσκή και στελέχη του κόμματος.
Σε σημερινή ανακοίνωση εκ μέρους της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε ότι υπήρξε το πρώτο κόμμα που εισηγήθηκε την εφαρμογή ΓεΣΥ.
«Η ΕΔΕΚ είναι το κόμμα που με τις παρεμβάσεις του Μαρίνου Σιζόπουλου και τις αλλεπάλληλές επιστολές του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το 2015, συνέβαλε στο να προχωρήσουμε στην ψήφιση του επικαιροποιημένου νομοσχεδίου τον Ιούνιο του 2017».
«Για το ΓεΣΥ που παρέχει υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πολίτες και κύρια σε αυτούς που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να την αποκτήσουν με άλλους τρόπους, θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Μ.Χ.
Tags: ΓΕΣΥ