Τσιούτης: Θορυβημένη η Επιστημονική Ομάδα λόγω Λεμεσού, αλλά προς το παρόν δεν ανησυχεί
27 Ιουλίου 2020, 12:57
Τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στη Λεμεσό έχουν θορυβήσει την Επιστημονική Ομάδα, ωστόσο, προς το παρόν δεν την έχουν ανησυχήσει, δήλωσε στο ΚΥΠΕ o Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων, Κωνσταντίνος Τσιούτης, ο οποίος υπενθυμίζει στο κοινό ότι "ο ιός δεν έφυγε ποτέ από την κοινότητα".
Τονίζει ότι για να υπάρχει εύλογη ανησυχία πρέπει να υπάρξει «εκτόξευση» των περιστατικών σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, σημειώνοντας ότι αν καταγραφούν 5 κρούσματα ανά 1000 εξετάσεις ημερησίως και για συνεχόμενες ημέρες, τότε είναι λόγος για αυστηρότερες παρεμβάσεις. Αυτή τη στιγμή διερευνάται επιδημιολογικά η κατάσταση και γίνονται αυξημένες επιθεωρήσεις
Ο Δρ Τσιούτης, ο οποίος είναι μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, απαντά στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων σε ποιες διαδικασίες προβαίνει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων στη συγκεκριμένη Επαρχία, αν η Λεμεσός θεωρείται νέα εστία και αν τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί δικαιολογούν την πιθανή λήψη απόφασης για τοπικό lockdown.
Απόφαση για τοπικό lockdown
Απαντώντας σε ερώτηση εάν δικαιολογείται, με αφορμή τα συγκεκριμένα κρούσματα, η λήψη απόφασης για τοπικό lockdown -και αν όχι- πότε θα ήταν δικαιολογημένο, ο Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης είπε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τόση έκταση στο πρόβλημα, που να δικαιολογεί την απόφαση για τοπικό lockdown», για να προσθέσει ότι «ο άμεσος δείκτης είναι ο αριθμός 5 περιστατικών ανά ημέρα, ανά χίλιες εξετάσεις και αν αυτό καταγράφεται για συνεχόμενες ημέρες ή αν καταγραφεί σε μια ήμερα μια πολύ μεγάλη αύξηση της τάξης των 20 με 30 περιστατικών, σίγουρα θα είναι λόγος για πιο αυστηρές παρεμβάσεις».
«Αυτή τη στιγμή δεν δικαιολογείται lockdown στη συγκεκριμένη Επαρχία, εάν δεν ξεκαθαριστεί η έκταση του προβλήματος και, δεύτερο, εάν δεν υπάρξει εκτόξευση των περιστατικών σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, που να υπονοήσει αδυναμία ελέγχου», είπε.
Σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά άλλα μέρα τα οποία πρέπει να ληφθούν πριν, συμπληρώνοντας ότι «μόνο όταν τα πρώτα μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά, τότε θα συζητηθεί το τοπικό κλείσιμο μια περιοχής».
Τι σημαίνει τοπικό lockdown
Ερωτηθείς τι θα γίνει σε περίπτωση lockdown μιας περιοχής και τι σημαίνει επακριβώς τοπικό lockdown, ο κ. Τσιούτης εξήγησε πως αυτό σημαίνει ότι σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, χωριό, πόλη ή επαρχία, δεν εισέρχεται κανείς και δεν εξέρχεται κανείς, για κάποιο συγκεκριμένο διάστημα.
Συνέχισε λέγοντας πως αν και το θέμα του τοπικού lockdown δεν έχει προταθεί μέχρι στιγμής από πλευράς Επιστημονικής Ομάδας και είναι το «έσχατο μέτρο», εντούτοις, σημείωσε ότι αν εφαρμοστεί «θα περιλαμβάνει και επιπλέον μέτρα στη συγκεκριμένη περιοχή, τα οποία μπορεί να είναι περιορισμός στις μετακινήσεις, εγκλεισμός, μετακινήσεις με sms ή και αυστηρότερα μέτρα».
«Έχει παρατηρηθεί», είπε, «τοπικό lockdown σε κάποιες χώρες του εξωτερικού τις τελευταίες εβδομάδες και είναι καλό να το τονίσουμε ότι ο λόγος που τέθηκαν χώρες του εξωτερικού σε lockdown είναι ότι η χαλάρωση των μέτρων επέφερε μη ελεγχόμενη αύξηση περιστατικών στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Αυτό προς το παρόν δεν το έχουμε επιβεβαιώσει στη Λεμεσό».
Συγκεκριμένα για τη Λεμεσό ανέφερε πως έχουν θορυβηθεί, αλλά προς το παρόν δεν ανησυχούν, για να προσθέσει ότι διερευνάται επιδημιολογικά αυτή τη στιγμή η κατάσταση και γίνονται αυξημένες επιθεωρήσεις.
Είπε ακόμα ότι «έχουμε θορυβηθεί σίγουρα, γιατί ουσιαστικά έχουμε φύγει από αυτό που βλέπαμε, για πολλές μέρες, που ήταν σχεδόν μηδενικά τα κρούσματα για συνεχόμενες μέρες», προσθέτοντας ότι «βλέπουμε αυτή τη στιγμή, όχι μόνο αύξηση στον αριθμό, αλλά πιθανόν και κάποιες συστάδες κρουσμάτων σε μια συγκεκριμένη επαρχία».
Επίσης, είπε πως έχουν θορυβηθεί γιατί κάποια από τα συγκεκριμένα κρούσματα δεν έχουν σαφή πηγή και φαίνεται να έχουν ξεκινήσει πριν από 20 ήμερες περίπου, που σημαίνει ότι ο ιός έχει διασπαρθεί.
Εξήγησε ακόμα ότι 20 ημέρες μετά είναι δύσκολο να εξακριβωθεί ποιο άτομο ή ποια οδός ήταν η πηγή, τουλάχιστον, στο αρχικό περιστατικό.
«Γι’ αυτό το λόγο έχουν ήδη προταθεί και σχεδιαστεί κάποιες παρεμβάσεις στην περιοχή, στους χώρους και τα υποστατικά αυτά, που είναι οι αυξημένοι έλεγχοι των πρωτοκόλλων και η υπενθύμιση της σωστή τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων των ατομικών μέτρων προστασίας. Το γεγονός ότι κάποια από αυτά τα περιστατικά ήταν σε χώρους εστίασης και χώρους εξυπηρέτησης του κοινού μάς ωθεί στο να ελέγξουμε αν τηρούνται σωστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα από όλους τους εργαζόμενους», ανέφερε.
Αναφερόμενος στις διαδικασίες στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων, ο κ. Τσιούτης είπε ότι εκτός από τις επιθεωρήσεις, που χρειάζονταν να γίνουν, είναι ο δειγματοληπτικός έλεγχος, που πρέπει να διεξαχθεί με έμφαση στην Επαρχία Λεμεσού και στους συγκεκριμένους χώρους που έχουν προταθεί από την Επιτροπή.
Για τον δειγματοληπτικό έλεγχο, είπε πως θα είναι άμεσος, ωστόσο, σημείωσε πως «απαιτεί καλό σχεδιασμό, γιατί εδώ το κλειδί δεν είναι απλώς κάποιοι εθελοντές πολίτες να δώσουν δείγμα, αλλά να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να υπάρξει αντιπροσώπευση σε δείγματα των γεωγραφικών περιοχών αλλά και των υποστατικών, που βρέθηκαν τα περιστατικά».
Σε άλλη ερώτηση αν η Λεμεσός θεωρείται πλέον εστία, ανέφερε ότι «θα μπορούσε να θεωρηθεί μια καινούργια εστία, μια νέα εστία περιστατικών, και γι’ αυτό απαιτείται προσοχή και από τους κατοίκους, δηλαδή τα ατομικά μέτρα προστασίας για τις αποστάσεις και τα σωστά μέτρα σε κλειστούς χώρους εστιάσεις και εξυπηρέτησης του κοινού.
Τέλος, σημείωσε ότι «είναι η ώρα ο ίδιος ο πολίτης να διαφυλάξει τα μέτρα αυτά, τα οποία μέχρι στιγμή έχουν λειτουργήσει».