ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τσιούτης: Έχει ξεφύγει ο αριθμός κρουσμάτων από τους αποδεκτούς επιδημιολογικούς δείκτες

13 Οκτωβρίου 2020, 13:59

images

Ο αριθμός κρουσμάτων που εντοπίζεται καθημερινά έχει ξεφύγει αυτή τη στιγμή από τους αποδεκτούς επιδημιολογικούς δείκτες που έχει θέσει η Επιστημονική Ομάδα, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων, Κωνσταντίνος Τσιούτης, ο οποίος σημείωσε πως ο χθεσινός αριθμός κρουσμάτων είναι ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός που καταγράφηκε σε μία ημέρα στη Κύπρο από την έναρξη της πανδημίας.

Ο κ. Τσιούτης, ο οποίος είναι και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας στο Υπουργείο Υγείας, αναλύει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων τι έπεται τους επόμενους μήνες, που αρχίζει και η έντονη δραστηριότητα της Γρίπης, τονίζοντας εκ νέου ότι η πανδημία «δεν είναι κάτι παροδικό και δεν έχει περάσει» και πως «θα περάσουμε όλο το 2020 και πιθανόν και το 2021 σε μια παρόμοια κατάσταση».

Τις επόμενες μέρες νέες συστάσεις προς τους εργοδότες

Καλεί τους εργοδότες, εκεί και όπου τους επιτρέπεται, να λαμβάνουν επιπρόσθετα μέτρα, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των εργαζομένων και να περιορίζεται η μετάδοση του ιού.

Όπως είπε, τις επόμενες μέρες θα δοθούν περαιτέρω συστάσεις προς τους εργοδότες, αφού όπως σημείωσε το τελευταίο διάστημα τα περισσότερα κρούσματα που εντοπίζονται προέρχονται από εργασιακούς χώρους, όπου παρατηρούνται αλυσίδες κρουσμάτων.

Σε παρατήρηση ότι πολλοί εργοδότες δεν ακολουθούν τις συστάσεις, ο κ. Τσιούτης είπε πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι «η εύκολη συνειδητοποίηση των πρωτοκόλλων», εξηγώντας πως «αυτή τη στιγμή τα πρωτόκολλα που έχουμε είναι πολυσέλιδα και φαίνεται δύσκολο να εφαρμοστούν».

«Αυτό που θέλουμε είναι να ενισχύσουμε το ρόλο του Λειτουργού Ασφάλειας και Υγείας, το ρόλο της εκτίμησης κινδύνου και να δοθούν κάποιες συστάσεις σε μορφή check list, ούτως ώστε να είναι εύκολο να τις ακολουθούν. Επίσης, να αυξηθεί η στοχευμένη ενημέρωση των ατόμων, που εμπλέκονται σε όλους αυτούς τους χώρους, ώστε να καταλάβουν ποια μέτρα έχουν σημασία και για πιο λόγο πρέπει να τα εφαρμόζουμε», είπε.

Ομαδοποίηση Προσωπικού και εργασία από το σπίτι

Εξήγησε ότι αυτό που σχεδιάζουν να κάνουν είναι κάποιες συστάσεις πολύ πιο στοχευμένες, οι οποίες θα διευκολύνουν τη λειτουργία των διάφορων επιχειρήσεων, των χώρων εστίασης, ακόμα και των δημόσιων υπηρεσιών.

Ανέφερε ότι θα πρέπει να εξασφαλίζεται η λειτουργία τους από τη μια, ωστόσο, σημείωσε πως από την άλλη «πρέπει να εφαρμόζονται κάποιοι κανόνες υγιεινής, που θα προστατέψουν και το προσωπικό από μετάδοση, αλλά και θα μειώσουν τις πιθανότητες αυξημένης μετάδοσης μέσα στο χώρο εργασίας».

«Τέτοιες συστάσεις», είπε ο Καθηγητής Τσιούτης, «θα μπορούσαν να ήταν ομαδοποίηση του προσωπικού, εργασία από το σπίτι, όπου μπορεί να εφαρμοστεί».

«Να περιμένουμε ένα σταθερό εντοπισμό κρουσμάτων καθημερινά»

Ερωτηθείς αν μπορεί να ανατραπεί ο χθεσινός αριθμός κρουσμάτων, ο κ. Τσιούτης είπε ότι «θα πρέπει να δεχτούμε ότι η διαφορά από τις προηγούμενες εξάρσεις που είχαμε είναι ότι τώρα τα πάντα είναι σχεδόν ανοικτά και οπότε προκειμένου να τα διατηρήσουμε ανοικτά όλα θα πρέπει να δεχτούμε ένα σταθερό εντοπισμό κρουσμάτων καθημερινά».

«Αυτή τη στιγμή», είπε, «έχει ξεφύγει ο αριθμός κρουσμάτων από τους αποδεκτούς επιδημιολογικούς δείκτες, που έχουμε θέσει και γι΄ αυτό τίθενται καινούργια μέτρα. Ελπίζουμε χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε ότι αυτή η έξαρση θα ελεγχθεί από τη μία με τα μέτρα και από την άλλη με το να βοηθήσουμε όλο τον κόσμο να συνειδητοποιήσει ποια είναι ουσιαστικά αυτή η νέα πραγματικότητα που ζούμε και να συνειδητοποιήσει την ανάγκη τήρησης μέτρων ακόμα και ατομικών επιλόγων καθημερινά για τους επόμενους πολλούς μήνες».

Απομακρυσμένο το ενδεχόμενο του ολικού lockdown

Απαντώντας σε ερώτηση ποια είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης σε περίπτωση που δεν μειωθούν τα κρούσματα και αν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να προβεί σε ολικό lockdown για την αποφυγή της διασποράς του ιού, ο Κωνσταντίνος Τσιούτης εξέφρασε την εκτίμηση πως το ενδεχόμενο αυτό είναι πολύ απομακρυσμένο.

Είπε πως «δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από πλευράς της κυβέρνησης, λόγω των οικονομικών και των ψυχολογικών επιπτώσεων, που μπορεί να έχει ένα καινούργιο lockdown», για να σημειώσει ότι «αυτό που πιθανόν να γίνει είναι να γίνουν ακόμα ποιο αυστηρά τα μέτρα».

Επιπρόσθετα, ο κ. Τσιούτης ανέφερε ότι θα ήταν προτιμότερο να μπαίναμε στον Χειμώνα με όσο το δυνατόν καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση, συμπληρώνοντας ότι ο Χειμώνας θεωρείται δύσκολος εν καιρώ πανδημίας, γιατί ο κόσμος θα κλειστεί και θα έχει πιο πολλές συναναστροφές σε κλειστούς χώρους.

Συνέστησε, τέλος, να αποφεύγονται οι κοινωνικές εκδηλώσεις και συναναστροφές, για την ασφάλεια όλων.

Σχετικά Άρθρα