Τροποποίηση ελέγχου CovScan για τις επιχειρήσεις
02 Μαρτίου 2022, 14:25
Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα εκτελείται ο έλεγχος στις εισόδους των υποστατικών/επιχειρήσεων με τη χρήση του CovScan.
Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, σε τηλεοπτική του παρέμβαση στο ΡΙΚ, «αλλάζει η σχεδιαστική φιλοσοφία ώστε η κάθε επιχείρηση αυτόματα να μπορεί να έχει στο κινητό την εφαρμογή CovScan που ανταποκρίνεται στη δική της κατηγορία χώρων».
Επεξήγησε ότι οι χώροι έχουν κατηγοριοποιηθεί με τρόπο ώστε με τη σύνδεση στο διαδίκτυο να κατεβαίνει αυτόματα το συγκεκριμένο πρωτόκολλο που ισχύει για το συγκεκριμένο είδος υποστατικού τη δεδομένη στιγμή.
Το δημόσιο σε μία οθόνη
Αναφορικά με την ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών του κράτους δήλωσε ότι γίνονται διαδικασίες εδώ και 8 μήνες.
Όπως σημείωσε, έχει φτιαχτεί η υποδομή του «εργοστασίου παραγωγής ψηφιακών υπηρεσιών δημοσίου». Έχουν αποφασίσει ως πολιτεία να δημιουργηθεί αυτό για να δώσει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες όσον αφορά τις συναλλαγές των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων με το κράτος.
«Οι υπηρεσίες στο σύνολο τους είναι πάρα πολλές. Για παράδειγμα, το επίδομα ασθενείας, πληρωμή κοινωνικών ασφαλίσεων, αίτηση για ανανέωση διαβατηρίου κ.ά. Μέχρι σήμερα, αυτά βρίσκονται σε έντυπη μορφή ή μερικώς ηλεκτρονική μορφή», πρόσθεσε.
«Η απόφαση είναι να μπει όλο το δημόσιο σε μία οθόνη, στον υπολογιστή ή στο κινητό του πολίτη και να γίνονται οι διαδικασίες αυτές σε μία πιο απλοποιημένη μορφή», είπε.
Δημιουργία του gov.cy
Το gov.cy αποσκοπεί στην ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του δημοσίου σε μία απλοποιημένη μορφή για τη διευκόλυνση των πολιτών.
Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, το gov.cy αποτελεί ένα παρόμοιο μοντέλο με αυτό που λειτουργεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Με ποσό 1,5 εκατ. ευρώ υπάρχει συνεργασία με το ΗΒ για να πάρουμε την τεχνογνωσία», είπε.
«Έχουμε έρθει σε συμφωνία συνεργασίας με το ΗΒ και έχουμε εμπειρογνώμονες από το ΗΒ που συνεργάζονται με λειτουργούς από το Υπ. Έρευνας της Κύπρου για τη δημιουργία του», δήλωσε.
Όπως ανέφερε, οι πολίτες θα μπορούν με ένα κωδικό να έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του κράτους.
«Ευελπιστούμε ότι σε 2-3 μήνες θα δοθεί στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς όμως να είναι όλες οι υπηρεσίες ανεβασμένες, αφού είναι πάρα πολλές», σημείωσε.
Παράλληλα, «έχουμε προτεραιοποιήσει τις υπηρεσίες όπως το επίδομα ασθενείας, τέκνου, ανεργίας, θεσμοθετημένη σύνταξη κ.ά.», ανέφερε.
«Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Εν τέλη θα περάσουν όλα σε μία πλατφόρμα. Το στοίχημα είναι πόσο γρήγορα θα γίνει», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στον δείκτη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την κάθε χώρα, δήλωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται στην 19η θέση από τις 27 χώρες.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Κύπρος υστερεί στο πόσο πολιτοκεντρικές είναι οι υπηρεσίες και το πόσο εύκολα ο πολίτης έχει πρόσβαση σε αυτές.
Συνεπώς η ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών του κράτους έχει μία πολιτοκεντρική προσέγγιση, τόνισε.
Της Ουρανίας Στυλιανού