ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρόικα: Xρυσοφόρες στην Κύπρο οι επενδύσεις στην υγεία

03 Οκτωβρίου 2022, 07:32

images

«Επενδύστε στον τομέα της υγείας», είναι η προτροπή της τρόικας στις κυπριακές αρχές και ειδικότερα στα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας καθώς, οι διεθνείς πιστωτές αξιολογούν, πως μέσω του ΓεΣΥ αναδύεται τα τελευταία λίγα χρόνια, μεγάλη δυναμική επενδύσεων στον τομέα της υγείας η οποία, όπως υπέδειξαν, θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Οι εκτιμήσεις αυτές του κλιμακίου της τρόικας, στο οποίο συμμετείχαν ανώτεροι τεχνοκράτες των γενικών διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΕΜΣ, διατυπώθηκαν στο πλαίσιο του καθιερωμένου εξαμηνιαίου μεταμνημονιακού ελέγχου της Κύπρου, που κράτησε από τις 26 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Στο κλιμάκιο, συμμετείχαν ως παρατηρητές και τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝT).

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch από άτομα που συμμετείχαν στις συναντήσεις με τους διεθνείς πιστωτές, η τρόικα για πρώτη φορά από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ανέδειξε την παράμετρο της προοπτικής που έχουν οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας στο νησί, ως αποτέλεσμα, όπως επεσήμαναν, του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Εξέφρασαν την άποψη πως οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να ενισχύσουν τις επενδύσεις στην υγεία και να ενθαρρύνουν επενδυτές από το εξωτερικό που έχουν τεχνογνωσία και γνωρίζουν άριστα το αντικείμενο.

Στις δύο προηγούμενες μεταμνημονιακές αξιολογήσεις της χώρας, η τρόικα έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ και τις επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά.

Οι διεθνείς πιστωτές αυτή τη φορά, χωρίς να αφήνουν απαρατήρητο το σκέλος της σωστής διαχείρισης του ΓεΣΥ που διανέμει ετησίως προς τους παρόχους €1,5 δισ., επεσήμαναν ότι το Γενικό Σχέδιο Υγείας δοκιμάστηκε στα δύο χρόνια πανδημικής κρίσης και δοκιμάζεται τώρα από τις επιπτώσεις του Ρωσο – Ουκρανικού πολέμου και φαίνεται, κατά την εκτίμηση τους, να αντέχει.

Ζήτησαν πληροφορίες και στοιχεία σε ότι αφορά τις δαπάνες και τον έλεγχο των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τονίζοντας ότι οι κρατικές αυτές υπηρεσίες υγείας, θα πρέπει να λειτουργούν με ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή, διότι, εάν τα κρατικά νοσηλευτήρια ξεφεύγουν των προϋπολογισμών τους, τότε, όπως επεσήμαναν, ο αντίκτυπος θα είναι εξαιρετικά σοβαρός στα δημόσια οικονομικά.

Διαπίστωσαν πως οι τελευταίες επενδύσεις στον τομέα της υγείας, αφορούν αγορά και ανέγερση νέων νοσοκομειακών ιδρυμάτων με τη χρηματοδότηση εγχώριων επενδυτών και ξένων, εκτιμώντας ότι οι επενδύσεις θα συνεχιστούν και θα είναι σαφές προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και της αναβάθμισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Υπέδειξαν ότι η δομή του ΓεΣΥ, το ηλεκτρονικό μοντέλο που έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει, παρέχει την απαιτούμενη αξιοπιστία ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης ξένων επενδυτών, οι οποίοι γνωρίζουν εκ προοιμίου, πως θα έχουν μέσω του συστήματος υγείας σταθερά και έγκαιρα έσοδα.

Αλλαγές στο χάρτη επενδύσεων στην υγεία 

Με βάση στοιχεία, σε σχέση με τις τελευταίες επενδύσεις που έγιναν στον τομέα της υγείας, είναι οι εξαγορές των πολυκλινικών του Απολλώνειου και του Αρεταίειου από το διεθνή επενδυτικό οίκο CVC μέσω του Hellenic Healthcare Group.

Οι επενδύσεις αυτές ξεπερνούν τα €120 εκατ.

Την αυλαία των μεγάλων επενδύσεων στον τομέα της υγείας, άνοιξε το Γερμανικό Ινστιτούτο στη Λεμεσό.

Ακολούθησε το αμερικανικό καρδιολογικό κέντρο, ενώ βρίσκονται στα σκαριά μία μεγάλη επένδυση στον τομέα της υγείας από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου στο δήμο Έγκωμης στη Μακεδονίτσσα

Το γνωστό νοσοκομείο Hadassah, ισραηλινών συμφερόντων, προχωρεί στην ανέγερση ενός μεγάλου νοσοκομειακού συγκροτήματος στην περιοχή της Λακατάμιας.

Το νοσοκομείο του Hadassah προβλέπει την ανέγερση 280 δωματίων για ασθενείς, 25 ιατρικά κέντρα, ογκολογική κλινική φυσιοθεραπευτήρια, καρδιολογικό τμήμα κλπ.

ΟΑΥ: Ενθαρρυντικές οι επενδύσεις στον τομέα υγείας

«Ο ΟΑΥ πάντα βλέπει με θετικό φακό τις οποιεσδήποτε νέες επενδύσεις στον τομέα της υγείας», σημειώνει με δηλώσεις του στη StockWatch o Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Είναι σημαντικό, προσθέτει ο κ. Παπακωνσταντίνου, ότι προσελκύονται μεγάλοι επενδυτές οι οποίοι κατέχουν την τεχνογνωσία στον τομέα της υγείας και εξειδικεύονται σε αυτόν, θα βοηθήσει τα νοσηλευτήρια να λειτουργούν με πιο ορθολογιστικό τρόπο.

«Δεν θα πρέπει όμως να αγνοηθεί μία πολύ σημαντική πτυχή», παρατήρησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Θα πρέπει να υπάρξει μία ισορροπημένη ανάπτυξη στον τομέα της υγείας. Να αποφευχθούν τυχόν φαινόμενα υπερπροσφοράς, διότι ενδεχομένως να ασκηθεί πίεση στον προϋπολογισμό τους και κάποια ιατρικά κέντρα να μην είναι βιώσιμα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, υπέδειξε επίσης ότι θα πρέπει να αποφευχθεί τυχόν έλεγχος των νοσηλευτηρίων κάτω από καθεστώς ολιγοπωλίου.

«Σε μία τέτοια περίπτωση», τόνισε, «θα περιορίσει τον ανταγωνισμό και ενδεχομένως να υπάρξει στρέβλωση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) έχει βάλει ήδη στο μικροσκόπιο τις επενδύσεις που γίνονται στον τομέα της υγείας και εξετάζει στη βάση των κανονισμών περί ανταγωνισμού όλες τις παραμέτρους, με στόχο να διασφαλίζεται o ανταγωνισμός στο σημαντικό αυτό τομέα της οικονομίας και να αποφεύγονται τα οποιαδήποτε ολιγοπώλια.

Κολοσσοί στον τομέα της υγείας

Ο τομέας της υγείας θεωρείται χρυσοφόρος για ομίλους κολοσσούς που επενδύουν δισεκατομμύρια στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών που σχετίζονται με την υγεία.

Η Microsoft πλήρωσε 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την «Nuance», μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που ειδικεύεται στα δεδομένα υγείας.

Η «Amazon Web Services», έχει επίσης ξεκινήσει μια υπηρεσία υγειονομικής περίθαλψης.

Άλλη τεράστια εταιρεία, η «Oracle», ολοκληρώνει την εξαγορά της «Cerner», ενός ομίλου πληροφορικής Υγείας, για 28 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2021, οι επενδύσεις στις νεοφυείς (start up) εταιρείες που ασχολούνται ιδιαίτερα με την ψηφιακή υγεία διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 57 δισ. δολάρια, ενώ μόνο το ίδιο έτος, οι μεγάλες εταιρείες των νέων τεχνολογιών («Google», «Amazon», «Apple», «Meta» και «Microsoft»), επένδυσαν 3,6 δισ. σε τεχνολογίες υγείας με κύρια έμφαση τις έξυπνες συσκευές και τα δεδομένα Υγείας.

Του Λεύκου Χρίστου

Σχετικά Άρθρα