Τροφιμογενείς νόσοι: Ευθύνες και τρόποι προστασίας
13 Ιουνίου 2023, 17:22
Οι τροφοδηλητηριάσεις αποτελούν ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί κάθε χρόνο άτομα κάθε ηλικίας, ως εκ τούτου οι αρμόδιοι φορείς προβαίνουν σε ενέργειες για έλεγχο των τροφίμων αλλά και οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί πριν την κατανάλωση.
Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εκστρατείας #EUChooseSafeFood 2023, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και τα υπουργεία Υγείας και Γεωργίας, αναφέρουν σε σχετικό δελτίο Τύπου, ότι πάνω από 200 ασθένειες υπολογίζεται ότι προκαλούνται από την κατανάλωση τροφίμων με πιο γνωστές τη νόσηση από Salmonella, Campylobacter, E. Coli, Listeria και norovirus.
Τόσο η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), όσο και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και το Γενικό Χημείο του Κράτους παρέχουν πρακτικές και εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες στους καταναλωτές για το τι γίνεται σε ολόκληρη την ΕΕ σχετικά με την αντιμετώπιση των τροφιμογενών ασθενειών, καθώς και συμβουλές που μπορούν να ακολουθήσουν οι καταναλωτές για να διασφαλίσουν την καλή υγιεινή των τροφίμων στο σπίτι.
Όπως εξηγείται, οι τροφιμογενείς νόσοι προκαλούνται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες όπως για παράδειγμα βαρέα μέταλλα. Ο αιτιολογικός παράγοντας μπορεί να εισέλθει σε οποιοδήποτε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής, παράδοσης και κατανάλωσης τροφίμων ή να προϋπάρχει στο τρόφιμο και ενδεχομένως να μην καταστραφεί με την επεξεργασία του τροφίμου.
Ακόμη, η παρουσία του αιτιολογικού παράγοντα μπορεί να είναι αποτέλεσμα περιβαλλοντικής μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης στο νερό, το έδαφος ή τον αέρα, καθώς και μη ασφαλούς αποθήκευσης και επεξεργασίας των τροφίμων.
Σημειώνεται ότι η νόσηση εκτός από σημαντικό κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο, λόγω της ανάγκης για νοσηλεία (τα συμπτώματά ποικίλουν ανάλογα με τον αιτιολογικό παράγοντα από ήπια μέχρι και πολύ σοβαρά) και της απουσίας από την εργασία, προκαλεί επίσης πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και έμμεσα βλάπτει τον τουρισμό και το εμπόριο.
Πώς να αποφευχθεί η τροφοδηλητηρίαση
Σύμφωνα την EFSA, η διατήρηση καλών συνθηκών υγιεινής είναι πρωταρχικής σημασίας όταν αγοράζουμε τρόφιμα ή όταν προετοιμάζουμε ένα γεύμα στο σπίτι μας ώστε να αποφεύγουμε τις τροφοδηλητηριάσεις. Η προστασία του καταναλωτή δεν τελειώνει στην επιχείρηση τροφίμων αλλά στο ίδιο το σπίτι του καταναλωτή.
Ως εκ τούτου, η διατήρηση καλών συνθηκών υγιεινής είναι πρωταρχικής σημασίας όταν αγοράζουμε τρόφιμα ή όταν προετοιμάζουμε ένα γεύμα στο σπίτι μας.
Είναι πολύ σημαντικό, μεταξύ άλλων, να πλένουμε καλά τα φρέσκα λαχανικά για τη σαλάτα, να ψήνουμε καλά το κρέας και να χειριζόμαστε ωμό κρέας και θαλασσινά μακριά από τα φρέσκα λαχανικά και το ψημένο φαγητό.
«Οι καταναλωτές είναι ο τελευταίος αλλά πολύ σημαντικός κρίκος της τροφικής αλυσίδας, που ξεκινά από την φάρμα και καταλήγει στο τραπέζι μας», υπογραμμίζει.
Ο ρόλος των Υπουργείων Υγείας και Γεωργίας
Σημειώνεται ότι περίπου πάνω από το 85% των τροφιμογενών νόσων αφορούν σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, για αυτό και ο ρόλος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι πάρα πολύ σημαντικός.
Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο όλων των τροφίμων ζωικής προέλευσης. Κατά τον έλεγχο των εγκαταστάσεων τροφίμων ζωικής προέλευσης οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες προβαίνουν σε επιθεωρήσεις των εγκαταστάσεων και δειγματοληψίες προϊόντων τροφίμων ζωικής προέλευσης συνεκτιμώντας και τους αυτοελέγχους και δειγματοληψίες που είναι υποχρεωμένες να διενεργούν οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων τροφίμων ζωικής προέλευσης.
Προϊόντα ζωικής προέλευσης τα όποια κρίνονται ακατάλληλα ύστερα από τις επιθεωρήσεις των εγκαταστάσεων ή ύστερα από τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών, κατακρατούνται και καταστρέφονται ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των καταναλωτών.
Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας έχουν αρμοδιότητα για τον έλεγχο των επιχειρήσεων παρασκευής/ συσκευασίας /εισαγωγής τροφίμων μη ζωικής προέλευσης, των υπεραγορών και παντοπωλείων, καθώς επίσης και των εστιατορίων, των «take-away» και των λοιπών μονάδων μαζικής εστίασης.
Ακόμη, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες και η Μονάδα Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, προβαίνουν στη διερεύνηση, παρακολούθηση, έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων και των τροφιμογενών δηλητηριάσεων.
Ο.Σ.
Tags: Τρόφιμα, Υπουργείο Υγείας