Το Συμβούλιο ενέκρινε τη θέση του για ενίσχυση του ρόλου του ΕΜΑ
16 Ιουνίου 2021, 06:42
Το Συμβούλιο των κρατών μελών ενέκρινε χθες τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν του Νοεμβρίου 2020 να δοθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ισχυρότερος ρόλος στην ετοιμότητα και τη διαχείριση κρίσεων.
Αυτή η πρόταση θα επιτρέψει στον EMA να διευκολύνει δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση και ο μετριασμός του κινδύνου έλλειψης φαρμάκων, η παροχή επιστημονικών συμβουλών για φάρμακα για τη θεραπεία ασθενειών που προκαλούνται από μια κρίση και ο συντονισμός κλινικών δοκιμών.
Χαιρετίζοντας την υιοθέτηση της θέσης του Συμβουλίου, η αρμόδια Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι "ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων υπήρξε ουσιαστικός εταίρος στην απάντησή μας στην πανδημία COVID-19. Ωστόσο, η κρίση έδειξε ότι δεν μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένη τη διαθεσιμότητα φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού για τη θεραπεία ασθενών. Ένας ενισχυμένος οργανισμός θα μας επιτρέψει να αντιδράσουμε γρήγορα, αποτελεσματικά και με συντονισμένο τρόπο σε οποιαδήποτε μελλοντική έκτακτη ανάγκη".
Συνεχίζοντας εξέφρασε τη χαρά της που το Συμβούλιο ενέκρινε τόσο γρήγορα τη φιλόδοξη πρόταση της Κομισιόν, και ότι πρέπει να ακολουθήσει εξίσου γρήγορα την πρόοδο των προτάσεων της για την ενίσχυση της εντολής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και στενότερης συνεργασίας για τις διασυνοριακές απειλές για την υγεία.
"Οι ισχυροί οργανισμοί της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για τη συλλογική μας ανταπόκριση σε απειλές ή κρίσεις για την υγεία και πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένοι για να παίξουν το ρόλο που περιμένουμε και χρειαζόμαστε από αυτούς", τόνισε η Επίτροπος.
"Θέλω να ευχαριστήσω την πορτογαλική Προεδρία για το έργο που επιτεύχθηκε τους τελευταίους έξι μήνες και ανυπομονώ να συνεχίσω να συνεργάζομαι με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για να μετατρέψουμε το όραμά μας για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας σε πραγματικότητα", κατέληξε.
Μετά την έγκριση της θέσης του Συμβουλίου, γνωστή ως «γενική προσέγγιση» επί της πρότασης της Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη θέση του στην ολομέλεια του Ιουλίου. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο και η Κομισιόν θα διαπραγματευτούν το κείμενο της πρότασης της Κομισιόν, για την επίτευξη συμφωνίας υπό την προεδρία της Σλοβενίας.
Η Κομισιόν σημειώνει ότι προχωρούν επίσης οι διαπραγματεύσεις για τους άλλους δύο προτεινόμενους κανονισμούς, για ένα ενισχυμένο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και έναν αναθεωρημένο κανονισμό για τις διασυνοριακές απειλές για την υγεία.
Η Κομισιόν αναφέρει ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και για τις τρεις προτάσεις για ταχεία έγκριση.
Όπως ανακοινώθηκε, στο πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία, η Κομισιόν θα προτείνει επίσης μια νέα Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης για την Υγεία (HERA) το φθινόπωρο, που θα ενισχύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας με καλύτερη ετοιμότητα και ανταπόκριση στην ΕΕ σε σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία, επιτρέποντας την ταχεία διαθεσιμότητα, την πρόσβαση και τη διανομή των απαραίτητων αντιμέτρων.