ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τέταρτο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε βρέφος στο Μακάρειο

30 Απριλίου 2025, 16:00

images

Σε σοβαρή κατάσταση με μηνιγγίτιδα νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο, στη Λευκωσία, 3,5 μηνών βρέφος. Αυτό είναι το τέταρτο κατά σειρά περιστατικό, που καταγράφεται από τις αρχές του 2025 στην Κύπρο.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το βρέφος διακομίστηκε το πρωί από το Γενικό Νοσοκομείο Αμμόχωστου στο Μακάρειο Νοσοκομείο και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από τους γιατρούς, ώστε να του παρασχεθεί η απαραίτητη φροντίδα που χρειάζεται.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Απριλίου του 2025 έχασε τη ζωή του 17χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν για αρκετό διάστημα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, λόγω σοβαρών επιπλοκών από βακτηριακή μηνιγγίτιδα.

Πριν από δύο μήνες είχαν τύχει νοσηλείας μια 16χρονη μαθήτρια και ένα ακόμη βρέφος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, η οποία εκδόθηκε μέσα Μαρτίου με αφορμή τα πρώτα περιστατικά, αναφέρεται ότι η μετάδοση του μηνιγγιτιδόκοκκου απαιτεί στενή επαφή από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων αναπνευστικών εκκρίσεων, ενώ ο κίνδυνος αφορά κυρίως σε άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι με τον ασθενή (ιδιαίτερα παιδιά), που βρίσκονται καθημερινά στην ίδια αίθουσα διδασκαλίας ή ενήλικες που εργάζονται πολλές ώρες στον ίδιο κλειστό χώρο (π.χ. γραφείο).

Όπως σημειώνουν οι Ιατρικές Υπηρεσίες ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν μεταδίδεται με σύντομη ή περιστασιακή επαφή, ενώ η μετάδοση περιορίζεται με την αυστηρή τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής, όπως κάλυψη μύτης και στόματος κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα, τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών, ιδιαίτερα μετά την επαφή με ρινικές ή στοματικές εκκρίσεις και αυστηρή χρήση προσωπικών αντικειμένων (πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, οδοντόβουρτσες κ.λπ.), αποφεύγοντας την κοινή χρήση αυτών. 

Αναφέρουν, επίσης, ότι ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον, επομένως δεν απαιτούνται ειδικά μέτρα απολύμανσης, ούτε κλείσιμο σχολείων για πρόληψη, ενώ προσθέτει πως υπάρχουν δύο είδη εμβολίων κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου, το τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο (MenACWY) – (συμπεριλαμβάνεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού και παρέχεται δωρεάν από τον παιδίατρο του παιδιού), καθώς και το πρωτεϊνικό εμβόλιο ομάδας Β (MenB-4C ή MenB-FHbp). 

Σχετικά Άρθρα