ΤΕΠΑΚ: Προσωρινή λύση η εισαγωγή νοσηλευτών από τρίτες χώρες
05 Ιουνίου 2024, 12:01
Η εισαγωγή νοσηλευτών από το εξωτερικό μπορεί να είναι μια προσωρινή λύση, αλλά δεν εξασφαλίζει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας μακροπρόθεσμα, τονίζει η κοσμήτoρας της Σχολής Επιστημών Υγείας και καθηγήτρια στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), Δρ Αικατερίνη Λαμπρινού.
Σε άρθρό της, σημειώνει ότι η επένδυση στην εγχώρια νοσηλευτική εκπαίδευση είναι απαραίτητη για την διασφάλιση υψηλής ποιότητας φροντίδας.
Όπως αναφέρει η Δρ Λαμπρινού, λανθασμένες αποφάσεις και πρόχειρες λύσεις είναι δυνατό να επιδεινώσουν μακροπρόθεσμα το πρόβλημα, μειώνοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη για εθνική συνεργασία και υποστήριξη της νοσηλευτικής εκπαίδευσης ως μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα.
«Η Νοσηλευτική είναι εθνικός πόρος όλων των συστημάτων υγείας διεθνώς και κανένα σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει με «εισαγωγές» νοσηλευτών. Ακόμα και συστήματα υγείας που βρέθηκαν στην ανάγκη να υιοθετήσουν τέτοιες λύσεις ανάγκης, το έκαναν μόνο επενδύοντας παράλληλα στην εγχώρια νοσηλευτική εκπαίδευση. Το Τμήμα Νοσηλευτικής και η Σχολή Επιστημών Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι στη διάθεση όλων φορέων που προαναφέρθηκαν προκειμένου να συνεχιστεί η εκπαίδευση των νοσηλευτών στην Κύπρο διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την καλύτερη δυνατή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στη χώρα», σημειώνει.
Επένδυση στην εγχώρια νοσηλευτική εκπαίδευση
Σύμφωνα με την Δρ Λαμπρινού, το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ, που ιδρύθηκε το 2007, έχει καταφέρει να αναπτύξει τη νοσηλευτική επιστήμη σε όλα τα επίπεδα, από την έρευνα μέχρι την κλινική πρακτική. Αρχικά, είχε περίπου 220 εισακτέους ετησίως, με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που τράβηξε την προσοχή διεθνών οργανισμών όπως το NHS από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σήμερα, ωστόσο, ο αριθμός των εισακτέων έχει μειωθεί σημαντικά λόγω οικονομικών και χωροταξικών προβλημάτων.
«Οι αυξημένες ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό, όπως αναδείχθηκαν με την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), έρχονται σε αντίθεση με τη μείωση του ενδιαφέροντος για τη νοσηλευτική εκπαίδευση. Το αυξημένο κόστος διαβίωσης στη Λεμεσό και η έλλειψη φοιτητικών εστιών αποτελούν σημαντικά εμπόδια για τους φοιτητές. Η μέση κυπριακή οικογένεια δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στα έξοδα φοίτησης, ακόμη και σε δημόσιο πανεπιστήμιο», αναφέρει.
Η Δρ Λαμπρινού τονίζει ότι η νοσηλευτική είναι ένας κρίσιμος εθνικός πόρος για όλα τα συστήματα υγείας διεθνώς.
Ανάγκη για Εθνική Συνεργασία
Η Δρ. Λαμπρινού καλεί σε συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, των συντεχνιών νοσηλευτών, του Επιστημονικού Συνδέσμου Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρου, του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ), των φορέων διαπίστευσης ποιότητας, και του Δήμου Λεμεσού.
Αυτή η συνεργασία, εξηγεί, είναι κρίσιμη για την υποστήριξη της νοσηλευτικής εκπαίδευσης και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών σπουδών και διαβίωσης για τους φοιτητές.
«Αντί, να επικεντρωνόμαστε σε «εξωτερικές» λύσεις αμφιβόλου αποτελέσματος, πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί για την υποστήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη της Νοσηλευτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας και δη τη ουσιαστική στήριξη του δημόσιου πανεπιστήμιου, προκειμένου οι νέοι και οι οικογένειές τους να επιλέγουν τη νοσηλευτική επιστήμη, αλλά και να είναι εφικτή η εκπαίδευσή τους σε αξιοπρεπείς και κατάλληλους χώρους και εργαστήρια, και με παρεχόμενες φοιτητικές εστίες. Η ενίσχυση των προγραμμάτων φοιτητικής στέγασης και η παροχή οικονομικής υποστήριξης στους φοιτητές είναι επιβεβλημένες», υπογραμμίζει.
«Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ανάγκες σε νοσηλευτές είναι μεγάλες, η εισήγηση στελέχωσης των υπηρεσιών υγείας με άτομα τρίτων χωρών (που τα περισσότερα δεν είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) δεν μας βρίσκει σύμφωνους έστω και αν παρουσιάζεται ως λύση ανάγκης σε μια συγκυρία αρνητικών συνθήκων και δυνάμεων Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να «στελεχωθούν» τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για να μπορούν να συντηρήσουν μια «εύρυθμη» λειτουργία τους, αλλά σίγουρα δε θα διασφαλίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας».
«Η ενίσχυση και ανάπτυξη της νοσηλευτικής εκπαίδευσης στην Κύπρο δεν είναι μόνο εφικτή αλλά και απαραίτητη για την βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και την εξασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες», επισημαίνει.
Η Δρ Λαμπρινού καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εκπαίδευση των νοσηλευτών, και ότι η Κύπρος πρέπει να επενδύσει στη νοσηλευτική εκπαίδευση για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις στον τομέα της υγείας.
Μ.Μ.