Τα λύματα δείχνουν ότι η Covid-19 εξαπλώνεται με ταχύτητα στη Γαλλία
12 Φεβρουαρίου 2021, 06:41
Τα δείγματα από τα λύματα, που συνέλεξε ένα καινούργιο πανεθνικό σύστημα παρακολούθησης της Covid-19, δείχνουν ότι σε ορισμένες πόλεις της Γαλλίας τα ίχνη του κορωνοϊού έχουν αυξηθεί πάνω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της επιδημίας στη χώρα, αυτό το φθινόπωρο.
Το δίκτυο "Obepine" κάνει δειγματοληψία από τα λύματα της πόλης, σε περίπου 50 αντλητικούς σταθμούς λυμάτων και δημοσιεύει διαγράμματα που δείχνουν την ποσότητα του γενετικού υλικού από τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Για τις πόλεις, όπου τα στοιχεία είναι διαθέσιμα από την άνοιξη του 2020, τα διαγράμματα δείχνουν μια ισχυρή συσχέτιση με τα διαγράμματα του αριθμού των θετικών κρουσμάτων και μπορούν να δώσουν νωρίς προειδοποιητικά σήματα.
"Στη Λιλ, τη Μασσαλία και το Στρασβούργο βλέπουμε μια μεγάλη ανοδική τάση, ενώ στην περιοχή του Παρισιού η κατάσταση δείχνει να είναι περισσότερο υπό έλεγχο", είπε ο Βενσάν Μαρεσάλ, καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και συνιδρυτής του δικτύου Obepine.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η δειγματοληψία δείχνει σημαντικές ανομοιότητες μεταξύ των πόλεων, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει πως ίσως θα πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα σε τοπικό επίπεδο. Προς το παρόν, η κυβέρνηση εφαρμόζει πανεθνική απαγόρευση της κυκλοφορίας, αφού δοκίμασε πιο τοπικές λύσεις.
Στο κέντρο του Παρισιού, οι ενδείξεις του δείκτη COVID-19 μειώθηκαν από πάνω από 150 τον Απρίλιο του 2020 σε -90 τον Ιούνιο-Ιούλιο, όμως αυξήθηκαν εκ νέου στο 150 στις αρχές Νοεμβρίου και έχουν παραμείνει σε αυτό το επίπεδο από τότε. Στη Μασσαλία, ωστόσο, οι ενδείξεις ανήλθαν στο 125 στις αρχές Νοεμβρίου, μειώθηκαν στο 100 μετά το δεύτερο λοκντάουν, όμως αυξήθηκαν στο 175 από τον Ιανουάριο.
Η Νίκαια, η Τουλούζη και το Στρασβούργο παρουσιάζουν ανάλογα μοτίβα. Καθώς οι ασυμπτωματικοί αποβάλλουν τον ιό στα περιττώματά τους, το σύστημα μπορεί να εκδίδει προειδοποιήσεις προτού αυξηθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Η Γαλλία ανακοίνωσε 21.063 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 σήμερα, ένας αριθμός μειωμένος από τις χθεσινές 25.387 μολύνσεις και από τον απολογισμό της περασμένης Πέμπτης των 23.448 κρουσμάτων, καθώς ο μέσος όρος των μολύνσεων συνεχίζει να έχει πτωτική τάση. Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται για την ασθένεια μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και ανέρχεται στους 27.007, ένα χαμηλό από τις 25 Ιανουαρίου. Ο κινητός μέσος όρος επτά ημερών των νέων κρουσμάτων ανέρχεται σε 18.868, ένα χαμηλό από τις 19 Ιανουαρίου.
Επιπλέον, το σύνολο των μολύνσεων αυξήθηκε στα 3,41 εκατομμύρια, το έκτο μεγαλύτερο παγκοσμίως. Ο αριθμός των ανθρώπων στη Γαλλία που έχουν πεθάνει από τη νόσο COVID-19 αυξήθηκε κατά 360, στους 80.803, στον έβδομο υψηλότερο απολογισμό παγκοσμίως, έναντι 296 χθες Τετάρτη.
Το βρετανικό στέλεχος του ιού που προκαλεί την COVID-19 ευθύνεται για το 25% όλων των νέων μολύνσεων στη Γαλλία, δήλωσε χθες ο Υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν. Ο Βεράν είπε επίσης ότι τα αποτελέσματα μιας έρευνας 17.000 θετικών τεστ Covid-19 σε εθνικό επίπεδο δείχνουν ότι το νοτιοαφρικανικό και το βραζιλιάνικο στέλεχος ευθύνονται για το 4% και το 5% αντίστοιχα όλων των νέων κρουσμάτων. "Η διασπορά των δύο στελεχών στη γαλλική επικράτεια δεν είναι αναπόφευκτη", υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Επεσήμανε, επιπλέον, ότι τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα δει εάν θα χρειαστεί να λάβει αυστηρότερα μέτρα για να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία.
Στο μεταξύ, ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την Covid-19 στην Αφρική "αυξήθηκε κατά 40%" μέσα σε ένα μήνα, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εκφράζοντας ανησυχία για την τύχη μιας ηπείρου που αντιμετωπίζει πιο μεταδοτικές παραλλαγές του νέου κορωνοϊού.
"Περισσότεροι από 22.300 θάνατοι αναφέρθηκαν στην Αφρική τις τελευταίες 28 ημέρες, έναντι σχεδόν 16.000 θανάτων τις προηγούμενες 28 ημέρες", τόνισε το γραφείο του ΠΟΥ για την Αφρική, που εδρεύει στην Μπραζαβίλ (Κονγκό). Η επιδείνωση αυτή έρχεται καθώς η ήπειρος "καταπολεμά νέες, πιο μεταδοτικές παραλλαγές και προετοιμάζεται για την μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού που έχει οργανωθεί ποτέ", τόνισε ο Οργανισμός του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.
Τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Αφρική διαγνώστηκαν στις 14 Φεβρουαρίου 2020. Έκτοτε, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 3.700.000 μολύνσεις, με περισσότερες από 3.200.000 αναρρώσεις και 96.000 θανάτους, που σχετίζονται με τον ιό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το γραφείο του ΠΟΥ Αφρικής. Η ήπειρος αναμένεται να φτάσει τους "100.000 θανάτους τις επόμενες ημέρες", σύμφωνα με τον Οργανισμό.
Στην Ιταλία, το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, τα νέα περιστατικά κορωνοϊού είναι 15.146 και 391 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 292.533 διαγνωστικά τεστ, το 5,1% των οποίων προέκυψε θετικό. Προχθές, τα κρούσματα ήταν 12.956, με 336 νεκρούς. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, βρίσκονται 2 λιγότεροι ασθενείς σε σχέση με τη προχθεσινή ημέρα, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους οι ασθενείς είναι 338 λιγότεροι.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές της Ιταλίας με περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λομβαρδία (2.434) και ακολουθούν η Καμπανία (1.694) με πρωτεύουσα τη Νάπολη και η Εμίλια Ρομάνια (1.345) με κύρια πόλη την Μπολόνια. Η μόνη περιφέρεια της Ιταλίας στην οποία σήμερα δεν καταγράφηκαν νέα κρούσματα, είναι η μικρή Βάλλε Ντ' Αόστα, στα σύνορα με τη Γαλλία.
Η ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Τύπο, προσανατολίζεται προς την παράταση της απαγόρευσης μετακίνησης από τη μία περιφέρεια στην άλλη (εκτός και αν συντρέχουν λόγοι υγείας ή επαγγελματικοί) η οποία, κανονικά, λήγει στις 15 Φεβρουαρίου, μέχρι και τις 5 Μαρτίου.
Tags: Covid-19, Sars-Cov-2, κοροναϊός, κορονοϊός, Κορωνοϊός, νεκρός κορωνοϊό, πανδημία