Στο μενού προϋπολογισμού το ΓεΣΥ
16 Δεκεμβρίου 2021, 08:09
Σε ήπιους τόνους κύλησε χθες ως επί το πλείστον η πρώτη μέρα της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, καθώς οι ισορροπίες για την έγκριση του προϋπολογισμού ήταν εξασφαλισμένες πριν από την έναρξη της συνεδρίας.
Με βάση τις χθεσινές τοποθετήσεις των αρχηγών κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 αναμένεται να εγκριθεί με τις ψήφους ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ.
Η επιβεβαίωση της πρόθεσης ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό, φαίνεται να ικανοποίησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε από το βήμα της Ολομέλειας τα κόμματα που δήλωσαν ότι θα δώσουν θετική ψήφο.
Σημείο αναφοράς κατά τις ομιλίες των επτά αρχηγών, αποτέλεσαν οι ιδιάζουσες συνθήκες υπό τις οποίες συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός, εν μέσω συνέχισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και της οικονομίας. Για το ΔΗΚΟ και τη ΔΗΠΑ, ο συγκεκριμένος παράγοντας λήφθηκε υπόψη στην απόφαση για έγκριση του προϋπολογισμού, παρά τις αδυναμίες που καταλόγισαν στην κυβέρνηση.
Παράλληλα, στο επίκεντρο τέθηκαν χθες θέματα που αφορούσαν το ΓεΣΥ, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία ευρύτερα, τη διαφθορά, το μεταναστευτικό και το περιβάλλον.
Αιχμηροί στις ομιλίες τους εμφανίστηκαν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου και ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, οι οποίοι δήλωσαν και επίσημα την πρόθεση των κομμάτων τους να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό.
Διαφθορά, διαβατήρια και Pandora Papers
Ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου έκανε λόγο για κυβέρνηση της αρπαχτής και του βολέματος των ημετέρων. Αναφέρθηκε σε αποτυχία του σχεδίου Εστία και εξαπέλυσε πυρά προς την κυβέρνηση για μη προστασία των βιώσιμων δανειοληπτών και για το κλείσιμο του Συνεργατισμού.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα, σε «ξεπούλημα» του Συνεργατισμού που μας άφησε, όπως είπε, «στο έλεος του ολιγοπωλίου δύο μεγάλων τραπεζών, οι οποίες ανήκουν σε ξένους», σημειώνοντας ότι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την οικονομία του τόπου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εμπλοκή του προέδρου της Δημοκρατίας στα Pandora Papers, ενώ αναφέρθηκε επίσης στο σκάνδαλο των διαβατηρίων, στο σκάνδαλο τέως επιτρόπου εθελοντισμού, αλλά και στο ΓΕΣΥ, για το οποίο υποστήριξε ότι χρειάζεται να γίνουν βελτιώσεις, αλλά να προστατευθεί η φιλοσοφία, η αρχιτεκτονική και ο χαρακτήρας του.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αν και προανήγγειλε την θετική ψήφο του ΔΗΚΟ, επέρριψε ευθύνες για πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης, με ιδιαίτερη αναφορά σε ελλιπή αντιμετώπιση των καταχρήσεων στο ΓεΣΥ και απραξία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.
Σε σχέση με το ΓεΣΥ, υποστήριξε ότι «έχει στηθεί ένα μεγάλο πάρτι και είναι όλοι καλεσμένοι, εκτός ο κύπριος φορολογούμενος».
Ο κ. Παπαδόπουλος συμπεριέλαβε το ΓεΣΥ, το μεταναστευτικό και το πρόβλημα της διαφθοράς, στους δημοσιονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Κύπρος.
Σε σχέση με τα θέματα διαφθοράς, προέβη επίσης σε αναφορές που άγγιξαν το προεδρικό και τον ίδιο τον ΠτΔ, παραπέμποντας στα Panama Papers και στα Pandora Papers, μεταξύ άλλων.
Τόνισε τέλος, ότι το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2022, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «συμφωνούμε με την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανένα».
Στο επίκεντρο επικρίσεων το τραπεζικό σύστημα
Το τραπεζικό σύστημα βρέθηκε ορισμένες φορές στο επίκεντρο των κομματικών επικρίσεων κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια.
«Είναι υποχρέωσή μας ως πολιτειακοί αξιωματούχοι που εκπροσωπούμε το λαό, να τον υπερασπιζόμαστε και στην πράξη απέναντι σε ένα προκλητικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί σαν κράτος εν κράτη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρήστος Χρήστου.
Ο κ. Χρήστου, ανέφερε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό, για να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την εκτελεστική εξουσία να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη όσα έχει ως προτεραιότητά.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος υποστήριξε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει καταστεί «η αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας αλλά και η πηγή μεγιστοποίησης των κοινωνικών προβλημάτων», κάνοντας λόγο για ασυδοσία και κοινωνική αναλγησία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ο κ. Σιζόπουλος άσκησε κριτική «με το γάντι», στις πολιτικές της κυβέρνησης σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι από τον προϋπολογισμό απουσιάζει οποιαδήποτε σοβαρή πρωτοβουλία για την έστω μερική στήριξη των κουρεμένων καταθετών, των εξαπατημένων κατόχων αξιόγραφων και των κουρεμένων ταμείων προνοίας.
Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν είπε πως θα ανέμενε ότι η οικονομική καταστροφή του 2013, να μας έκανε πιο συνετούς και πιο ρεαλιστές και πως οι «παράγοντες σηψαιμίας» στην οικονομία θα είχαν απομονωθεί και θα είχαν στεγανοποιηθεί από τις υγιείς παραγωγικές μονάδες του τόπου. «Αλλά αντίθετα, φαίνεται ότι η δράση τους, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι εφαπτόμενη και αλληλοτροφοδοτούμενη», ανέφερε.
«Οι τότε αμαρτωλοί των λευκών κολάρων, είναι οι σημερινοί ηθικοί αυτουργοί των κόκκινων δανείων», είπε, σημειώνοντας ότι «το πιο άδικο είναι που μια χούφτα ανθρώπων, δεν διστάζουν ακόμα και να μαγειρεύουν τις εκτιμήσεις των περιουσιών καταχρεωμένων πολιτών, προκειμένου να τους αναγκάσουν να τις πωλήσουν σε τρίτους».
Ο κ. Καρογιάν δήλωσε ότι η ΔΗΠΑ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, κάνοντας λόγο για αντίφαση που παρατηρείται στο ότι «ενώ όλοι μας, καλούσαμε την κυβέρνηση να μην τσιγκουνευθεί και να στηρίξει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, σήμερα επικρίνουμε το γεγονός, ότι το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί».
Στην πρώτη εμφάνιση του σε κρατικούς προϋπολογισμούς από την καρέκλα του προέδρου κόμματος, ο κ. Καρογιάν εμφανίστηκε μετριοπαθής και συγκαταβατικός δηλώντας ότι την παράταξη του διακρίνει ο ορθολογισμός, ο ρεαλισμός και η διεκδίκηση και πως είναι μια παράταξη συνθέσεων και συναίνεσης.
Σε πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης που επιβαρύνουν το περιβάλλον και σε ολιγωρία σε ότι αφορά την προστασία του, αναφέρθηκε ο πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, κάνοντας λόγο για νομοθεσίες και ευρωπαϊκές οδηγίες που δεν εφαρμόζονται.
Υποστήριξε ότι η προώθηση των δημόσιων μεταφορών θα βελτιώσει την ποιότητα του αέρα και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των εξόδων του ΓΕΣΥ, το οποίο όπως ανέφερε «χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε να πετύχει».
«Περίπατος» η συζήτηση για το ΔΗΣΥ
Με την πλειοψηφία για έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού στο τσεπάκι του πριν την έναρξη της συνεδρίας, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, επικεντρώθηκε χθες στο να δώσει απαντήσεις στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα υπόλοιπα κόμματα. Απαντώντας στις επικρίσεις του γγ του ΑΚΕΛ, τις χαρακτήρισε μεταξύ άλλων χιλιοειπωμένες, ενώ αντέστρεψε τα πυρά επιρρίπτοντας ευθύνες στην αριστερά για το ναυάγιο της οικονομίας το 2013.
Ταυτόχρονα, ειδικότερα σε ότι αφορά το ΓεΣΥ, επεσήμανε την ταύτιση απόψεων μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Συμφώνησε απόλυτα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, ότι «αυτή την ευλογία του ΓεΣΥ πρέπει να την προστατεύσουμε κτυπώντας τις καταχρήσεις και τις παρανομίες και εφαρμόζοντας απόλυτα αυτό που ψηφίσαμε», όπως είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ήταν υπέρμαχος του πολυασφαλιστικού συστήματος, αλλά ψήφισε το μονοασφαλιστικό για να έχει ο Κύπριος ασθενής ΓεΣΥ.
Αναφέρθηκε επίσης στην μεταρρύθμιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, λέγοντας ότι σωστά εφαρμόστηκε όταν η χώρα είχε 18% ανεργία για να προστατευτούν αυτοί που είχαν ανάγκη. Ωστόσο όπως είπε, σε μια οικονομία που ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού χρειάζεται μέσα από κοινωνικό διάλογο να επανεξεταστεί όχι η κατάργηση, αλλά η βελτίωση αυτού του μεταρρυθμιστικού πλαισίου.
Tags: ΓΕΣΥ