ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο κόκκινο οι μολύνσεις λόγω καύσωνα, συστάσεις για χρήση μάσκας

24 Ιουλίου 2024, 13:38

images

Ο παρατεταμένος καύσωνας εκτός του ότι έχει προκαλέσει απανωτά περιστατικά θερμικής εξάντλησης, προκάλεσε και έξαρση των μολύνσεων, όπως είναι ο κορωνοϊός , τα γαστρεντερικά, βρογχίτιδα και άλλες μολύνσεις, με τους ειδικούς να συστήνουν μέτρα αυτοπροστασίας όπως είναι η χρήση μάσκας.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στo YgeiaWatch, είπε ότι «η έξαρση των περιστατικών κορωνοϊού οφείλεται στη νέα παραλλαγή FLiRT του υιού ο οποίος φαίνεται ότι μεταδίδεται πιο εύκολα ενώ σε κάποιο βαθμό διαφεύγει και της ανοσίας».

Επανέλαβε ότι ο κορωνοϊός συνεχίζει να βρίσκεται ανάμεσα μας και υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων υγιεινής και αυτοπροστασίας ειδικά από τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Όσον αφορά την έξαρση των μολύνσεων γαστρεντερίτιδας και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, ο κ. Καραγιάννης απέδωσε το γεγονός στο ότι «οι πολίτες λόγω του καύσωνα περιορίζονται αρκετές ώρες σε κλειστούς χώρους αλλά και στη συνεχή χρήση των κλιματιστικών τα οποία διατηρούν τα μικρόβια αιωρούμενα σε κλειστούς χώρους».

Σχετικά με την έξαρση της γαστρεντερίτιδας, ειδικά στα παιδιά, είπε ότι θα πρέπει να περιοριστεί η υπερβολική χρήση από μικρούς και μεγάλους της πισίνας, «διότι η γαστρεντερίτιδα μεταδίδεται είτε από μολυσμένο νερό ή μολυσμένο φαγητό και από άτομο σε άτομο».

Αυξημένα περιστατικά κορωνοϊού στα νοσοκομεία 

Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μαρία Κολιού, μιλώντας στο YgeiaWatch, είπε ότι «η έξαρση του κορωνοϊού παρατηρείται κάθε φορά που εμφανίζεται νέα μετάλλαξη ανάμεσα στο πληθυσμό και λόγω του ότι δεν υπάρχει ανοσία, κορυφώνονται τα κρούσματα τα οποία αποτυπώνονται στις εισαγωγές στα νοσοκομεία».

Σημείωσε, ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται περίπου 50 ασθενείς, ευτυχώς όμως όχι σοβαρά περιστατικά, ανέφερε.

Η κ. Κολιού, επεσήμανε επίσης ότι «υπάρχουν πλέον και αρκετά αποτελεσματικά φάρμακα αντιμετώπισης της μόλυνσης, γι’ αυτό θα πρέπει να χορηγούνται στους ασθενείς, ειδικά όταν ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού ή είναι ηλικιωμένοι».

Απαραίτητη η χρήση μάσκας 

Η κ. Κολιού συνέστησε ακόμη χρήση μάσκας σε κλειστούς και πολυπληθείς χώρους από άτομα υψηλού κινδύνου αλλά και άτομα τα οποία έχουν κορωνοϊό έστω και αν δεν έχουν έντονα συμπτώματα διότι μεταδίδουν τον ιό σε άλλα άτομα.

Σχετικά με τις διάφορες μολύνσεις που βρίσκονται σε έξαρση αυτή την περίοδο, η κ. Κολιού ανέφερε ότι «πάντα τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται έξαρση των μολύνσεων, γι’ αυτό οι πολίτες δεν πρέπει να παραλείπουν να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής αυτοπροστασίας».

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα