Στην αντεπίθεση ο ΟΑΥ για αυξήσεις δαπανών
03 Φεβρουαρίου 2022, 09:06
Ο ρυθμός αύξησης των δαπανών υγείας διεθνώς είναι κατά κανόνα μεγαλύτερες από το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, επισημαίνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), απαντώντας στις αναφορές κυβερνητικών πηγών για εκτροχιασμό των δαπανών για τη δημόσια υγεία.
Σχετικές αναφορές περιλαμβάνονται και σε σχετική επιστολή του γενικού ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη προς τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Υγείας, με την οποία επισημαίνεται η απόκλιση των πραγματικών δαπανών υγείας, έναντι των εκτιμήσεων της μελέτης Mercer για την πορεία τους.
Αναπροσαρμογή στα πραγματικά δεδομένα
Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο ανώτερος λειτουργός του ΟΑΥ Άγγελος Τρόπης αναφέρει ότι «η μελέτη Mercer έγινε το 2013 κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες, αφού κατά την περίοδο μεταξύ 2013-2020 υπήρξε σημαντική ανάκαμψη των δεικτών της οικονομίας, κάτι που ο Οργανισμός όφειλε να ενσωματώσει στους προϋπολογισμούς των δαπανών του ΓεΣΥ».
Δηλαδή, εξηγεί, «αναπόφευκτα, οι διαπραγματεύσεις του Οργανισμού με τους παροχείς υπηρεσιών που έλαβαν χώρα το 2019-2020 αναπροσάρμοσαν τους προϋπολογισμούς που προέβλεψε η μελέτη Mercer στα πραγματικά δεδομένα που ίσχυαν την περίοδο 2019-2020, με αποτέλεσμα οι δαπάνες να είναι ψηλότερες από τις προβλέψεις της μελέτης».
Ο κ. Τρόπης σημείωσε ότι ο ουσιαστικός σκοπός της μελέτης Mercer δεν ήταν η πρόβλεψη του ακριβούς ποσού των δαπανών που θα πραγματοποιούνταν οκτώ χρόνια αργότερα, αλλά να καθοριστούν τέτοια ποσοστά εισφοράς που να καθιστούν το Σύστημα οικονομικά βιώσιμο για μια δεκαετία.
«Κάτι που μέχρι σήμερα φαίνεται να επαληθεύεται ανεξαρτήτως αν τα απόλυτα ποσά των εσόδων και εξόδων έχουν διαφοροποιηθεί», επεσήμανε.
«Κανόνας» η αύξηση δαπανών υγείας ταχύτερα από ΑΕΠ
Επιπρόσθετα, τονίζει ο κ. Τρόπης, είναι σημαντικό να λεχθεί ότι ο ρυθμός αύξησης των δαπανών υγείας διεθνώς είναι κατά κανόνα μεγαλύτερος από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.
Όπως ανέφερε, αυτό οφείλεται κυρίως στη γήρανση του πληθυσμού, τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις νέες και τις καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα και στις συνεχώς αυξημένες απαιτήσεις των ασθενών.
«Ως αποτέλεσμα, η Κύπρος δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση», σημειώνει.
Αυξημένοι οι δικαιούχοι - Προϋπολογισμός €1,4 δισ. το 2022
«Συνεπώς, ακόμα και σε ένα συντηρητικό σενάριο, η αναγωγή του ύψους των δαπανών της μελέτης Mercer πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της περιόδου 2013-2021, δηλαδή τουλάχιστον 15%», υπέδειξε ο κ. Τρόπης.
Πρόσθεσε ότι η αναλογιστική μελέτη Mercer εκπονήθηκε στη βάση του ότι ο συνολικός πληθυσμός θα ήταν 842 χιλ., ενώ σήμερα ο πραγματικός αριθμός των δικαιούχων του ΓεΣΥ ανέρχεται στις 920 χιλ., δηλαδή υπήρξε αύξηση 9.2%.
Χρησιμοποιώντας τα πιο πάνω ποσοστά για αναγωγή των δαπανών της μελέτης Mercer, προκύπτει το ποσό που έχει προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό του ΓεΣΥ για το 2022, δηλαδή περίπου €1.4 δισ.», σημειώνει.
Στην επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, ο γενικός ελεγκτής σημειώνει ότι «ο ΟΑΥ έχει ανεχθεί και επιτρέψει εκτόξευση του σκέλους των δαπανών σε τέτοιο βαθμό, ώστε αυτές να είναι δυσανάλογες ακόμη και αυτής της αύξησης των εσόδων».
«Η εικόνα για τα δημόσια οικονομικά γίνεται ακόμη πιο τραγική αν λάβει κανείς υπόψη τα τεράστια ελλείμματα του ΟΚΥπΥ», τονίζει.
Της Γεωργίας Χαννή
Tags: δημόσια υγεία, ΟΑΥ