ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στέγαση με προβλήματα στην Κύπρο

31 Δεκεμβρίου 2021, 09:47

images

Πρωτιά με μεγάλη διαφορά καταγράφει η Κύπρος ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, σε ότι αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που διαμένει σε σπίτια με διαρροή στην οροφή.

Το εν λόγω ποσοστό ανέρχεται στο 39,1% στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στην ψηφιακή έκδοση «Housing in Europe – 2021 Interactive Edition», που κυκλοφόρησε χθες από τη Eurostat.

Παράλληλα, η Κύπρος συγκαταλέγεται στις τρεις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού που δυσκολεύονται να κρατήσουν το σπίτι αρκετά ζεστό (20,9%), μαζί με τη Βουλγαρία (27,5%) και τη Λετονία (23,1%).

Πρώτη στις επενδύσεις για στέγαση η Κύπρος 

Με βάση τα στοιχεία, η Κύπρος καταγράφει επίσης, το ψηλότερο ποσοστό επενδύσεων στον τομέα στέγασης, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, το 2020 στην Κύπρο, 7,6% του ΑΕΠ επενδύθηκε στη στέγαση.

Το ποσοστό είναι ψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ που διαμορφώθηκε στο 5,4% του ΑΕΠ το 2020.

Όπως σημειώνεται, το ποσοστό ποικίλει ανάμεσα στα κράτη μέλη, με το ψηλότερο να σημειώνεται στην Κύπρο (7,6%), στη Φινλανδία (7,1%) και στη Γερμανία (7%).

Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ που επενδύεται στη στέγαση, καταγράφηκε στην Ελλάδα (1,1%), την Πολωνία (2%), την Ιρλανδία (2,1%) και τη Σλοβενία (2,3%).

Επιλέγουν ευρύχωρες κατοικίες οι Κύπριοι

Η εικόνα επικέντρωσης στον τομέα της στέγασης συμπληρώνεται από επιπρόσθετα στοιχεία που καταδεικνύουν μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες με μάλλον μεγάλο μέγεθος κατοικίας.

Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά στην Κύπρο διαθέτουν μέσο όρο δύο υπνοδωματίων ανά άτομο, με τον μέσο όρο της ΕΕ να είναι τα 1,6 υπνοδωμάτια.

Μεγαλύτερος μέσος όρος από την Κύπρο, σημειώνεται μόνο στη Μάλτα, στο Βέλγιο και στην Ιρλανδία. Τα μικρότερα νοικοκυριά, συναντώνται στη Ρουμανία (1,1), τη Σλοβακία, την Πολωνία, τη Λετονία, την Κροατία (1,2 δωμάτια σε όλες) και στην Ελλάδα (1,3 δωμάτια ανά άτομο).

Παράλληλα, υπολογίζεται ο μέσος αριθμός ατόμων που διαμένουν στο νοικοκυριό. Στην Κύπρο το 2020 διέμεναν 2,6 άτομα ανά νοικοκυριό, έναντι 2,3 ατόμων ανά νοικοκυριό στην ΕΕ.

Ο μέσος όρος διαμενόντων ανά νοικοκυριό ήταν ψηλότερος από την Κύπρο, στην Κροατία (2,7 άτομα), στην Πολωνία (2,8 άτομα) και στη Σλοβακία (2,9 άτομα), ενώ στην Ελλάδα ο μέσος όρος ήταν 2,6, όσο και στην Κύπρο.

Παράλληλα, στην Κύπρο, το 68,6% του πληθυσμού ήταν ιδιοκτήτες της στέγης τους και 31,4% ήταν ενοικιαστές, έναντι 69,7% και 30,3% στην ΕΕ, αντίστοιχα. Ωστόσο, το ποσοστό ιδιοκτητών, είναι το έβδομο χαμηλότερο ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

Το χαμηλότερο ποσοστό ιδιοκτητών εντοπίζεται στη Γερμανία (50,4%), την Αυστρία (55,3%), τη Δανία (59,3%) και τη Γαλλία (64%).

Τα ψηλότερα ποσοστά ιδιοκτητών καταγράφηκαν στη Ρουμανία (96,1%), τη Σλοβακία (92,3) και στην Κροατία και Ουγγαρία (91,3%).

Στην Ελλάδα το ποσοστό ιδιοκτητών της κατοικίας τους ανέρχεται στο 74,6%, ενώ ενοικιαστές είναι το 25,6%.

Ανεξαρτήτως του καθεστώτος ιδιοκτησίας, η Κύπρος διατηρεί ένα από τα ψηλότερα ποσοστά διαμενόντων σε σπίτι, έναντι διαμερίσματος με το 73% να διαμένει σε σπίτι και 25,6% σε διαμέρισμα.

Ψηλότερο ποσοστό διαμενόντων σε σπίτι, καταγράφουν μόνο η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Κροατία και η Ιρλανδία, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ αφορά 52,9% διαμένοντες σε σπίτια και 46,2% διαμένοντες σε διαμερίσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2020, το ποσοστό των ανθρώπων στην Κύπρο, που διέμεναν σε νοικοκυριά με οφειλές σε στεγαστικό δάνειο, ενοίκιο ή λογαριασμούς κοινής ωφελείας, ήταν σχεδόν διπλάσιο από το μέσο όρο της ΕΕ, καθώς ανήλθε στο 14,7% στην Κύπρο, από 8,6% στην ΕΕ.

Τα ψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στην Ελλάδα (36,5), τη Βουλγαρία (23,6%), την Ιρλανδία (15,1%), τη Ρουμανία (14,8%) και την Κύπρο (14,7%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία (3%), την Ολλανδία (3,2%), το Λουξεμβούργο και τη Σουηδία (4,9% και στις δύο).

Της Μαρίας Χαμπή

Σχετικά Άρθρα