ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οδηγίες τμήματος Γεωργίας για τους ψεκασμούς ζιζανίων

16 Ιανουαρίου 2025, 16:53

images

Για την καταστροφή των ζιζανίων να επιλέγονται κατά προτεραιότητα εναλλακτικές της χημικής καταπολέμησης μέθοδοι (μηχανική καταπολέμηση) συστήνει το Τμήμα Γεωργίας, καθώς άρχισε η περίοδος καταπολέμησης ζιζανίων, ιδιαίτερα σε καλλιέργειες σιτηρών.

Στην ανακοίνωσή του το Τμήμα Γεωργίας προσθέτει πως η χρήση ζιζανιοκτόνων (και γενικά όλων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων) σε δήμους/κοινότητες,  στρατόπεδα, δημόσια πάρκα, και άλλους χώρους που χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό, επιτρέπεται μόνο κατόπιν ενυπόγραφης γνωμάτευσης Σύμβουλου Γεωπόνου, με την οποία να αιτιολογείται η αναγκαιότητα εφαρμογής ζιζανιοκτόνων στην απουσία εναλλακτικών λύσεων, και καθορίζονται μέτρα περιορισμού του κινδύνου της έκθεσης σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος (π.χ. εφαρμογή όταν δεν φυσά, χρήση αποκλειστικά με μπεκ χαμηλής διασποράς).

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι από τη χρήση ζιζανιοκτόνων προκύπτουν από τη μετατόπιση του ψεκαστικού νέφους εκτός του στόχου ψεκασμού, δηλαδή της καλλιέργειας, σημειώνεται.

Για την αποφυγή των δυσμενών επιπτώσεων, αναφέρει το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Γεωργίας, οι χρήστες θα πρέπει να χρησιμοποιούν ψεκαστήρα που να έχει περάσει επιτυχώς τον τεχνικό έλεγχο («ΜΟΤ») και να είναι σωστά βαθμονομημένος, να ψεκάζουν με χαμηλή πίεση, όπως αναφέρεται στις ενδείξεις της ετικέτας (μέγιστο: 3 ατμόσφαιρες), να χρησιμοποιούν μπεκ σκούπας, χαμηλής διασποράς ψεκαστικού υλικού και όχι υψηλής διασποράς, όπως οι ψεκαστήρες τύπου electrojet/eurojet.

Θα πρέπει, επίσης, να μην ψεκάζουν όταν η ένταση του ανέμου είναι υψηλή (ιδανικά με ταχύτητα ανέμου μικρότερη από 8km/ώρα), ν’ αφήνουν αψέκαστη «ζώνη ασφαλείας» από μη γεωργική γη (ιδιαίτερη προσοχή στην αυτοφυή βλάστηση που βρίσκεται περιμετρικά της καλλιέργειας), αλλά και από γειτονικές καλλιέργειες, όπως επισημαίνεται στην ετικέτα κάθε σκευάσματος.

Σημειώνεται ότι οι κίνδυνοι για γειτονικές καλλιέργειες είναι ιδιαίτερα αυξημένοι κατά τη χρήση ορμονικών ζιζανιοκτόνων σε σιτηρά (Ομάδα Τρόπου Δράσης: Ο π.χ. 2,4-D, MCPA, dicamba, florasulam).

Προτρέπει δε να μην ψεκάζονται τα ζιζάνια κατά το στάδιο ανθοφορίας τους και οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνουν έγκαιρα για τη διενέργεια του ψεκασμού τους άλλους επαγγελματίες, θερμοκηπιούχους, μελισσοκόμους κ.τ.λ., που βρίσκονται κοντά στην καλλιέργεια, ώστε να έχουν τον χρόνο να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, π.χ. κλείσιμο παραθύρων θερμοκηπίου, περιορισμό των μελισσών στις κυψέλες κ.ά.


Σχετικά Άρθρα