Στα 6 ανήλθαν σήμερα τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο
25 Απριλίου 2020, 18:16
Στα 6 ανήλθαν σήμερα τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο από σύνολο 2.467 εργαστηριακών διαγνώσεων, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.
«Εάν συνεχιστούν αυτά τα αποτελέσματα, τις επόμενες μέρες, θα μπορέσει η πολιτεία να ενεργοποιήσει το πλάνο για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων» δήλωσε ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Λεόντιος Κωστρίκης.
Παρουσιάζοντας τα νέα κρούσματα, σε διάσκεψη Τύπου στο Υπουργείο Υγείας, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι πρόκειται για ένα άτομο που εντοπίστηκε από 1.407 διαγνώσεις που έγινα σήμερα από τα συμβαλλόμενα εργαστήρια στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας για την εξέταση 20.000 επαγγελματιών, τρία άτομα που βρέθηκαν από σύνολο 275 διαγνώσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, ένα άτομο με ταξιδιωτικό ιστορικό που εντοπίστηκε από σύνολο 127 δειγμάτων και ένα άτομο από σύνολο 298 εργαστηριακών εξετάσεων που έγιναν από ιδιωτική πρωτοβουλία.
Επίσης από σύνολο 299 διαγνώσεων από μικροβιολογικά εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα, ενώ ούτε μεταξύ των 61 εργαστηριακών εξετάσεων εργαζομένων στον ΟΚΥπΥ βρέθηκε κάποιος θετικός στον COVID-19.
Από το πρόγραμμα των 20.000 εργαστηριακών διαγνώσεων ολοκληρώθηκαν από το Σάββατο, 11 Απριλίου, και μέχρι σήμερα η ώρα 4 το απόγευμα, συνολικά 14.960 εργαστηριακές εξετάσεις, πρόσθεσε ο κ. Κωστρίκης.
Με βάση και τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 810, περιλαμβανομένων των 10 που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις, είπε.
«Ο μειωμένος αριθμός των νέων κρουσμάτων προστίθεται στα πολύ καλά αποτελέσματα των τελευταίων ημερών. Η επιδημιολογική εικόνα που έχουμε μπροστά μας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Εάν συνεχιστούν αυτά τα αποτελέσματα, τις επόμενες μέρες, θα μπορέσει η πολιτεία να ενεργοποιήσει το πλάνο για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων» είπε ο κ. Κωστρίκης ευχαριστώντας ξανά τον κόσμο.
«Αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε την προσπάθεια και είμαστε βέβαιοι ότι με τέτοιες επιδόσεις η Κύπρος θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτή τη δοκιμασία κατά τρόπο υποδειγματικό» κατέληξε.
Από την πλευρά του ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανέφερε ότι παγκόσμια, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 2,850 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι πλησιάζουν τις 200.000. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι νοσοκομειακοί θάνατοι ξεπέρασαν πριν από λίγο τις 20.000 και την ίδια ώρα 815,000 ασθενείς έχουν αναρρώσει, είπε.
Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 15 άτομα, δύο εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, συνέχισε ο κ. Λοΐζου.
Είπε ότι όλοι οι ασθενείς είναι σε σταθερή γενική κατάσταση, ενώ δόθηκαν επίσης δύο εξιτήρια. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά τέσσερεις ασθενείς, ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τρεις στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Επίσης, νοσηλεύονται εκτός αναπνευστήρα ένας ασθενής στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τέσσερεις ασθενείς στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι κρίσιμη αλλά σταθερή, είπε ο κ. Λοΐζου. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα, πρόσθεσε.
Ο Επιστημονικός Διευθυντής Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανέφερε εξάλλου ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της πανδημίας με συμμετοχή διεθνών ηγετών, επιχειρηματιών και οργανισμών όπως τα Ηνωμένα Έθνη και ο Ερυθρός Σταυρός.
«Όπως ανακοίνωσε ο Επικεφαλής του ΠΟΥ, στόχος αυτής της ιστορικής πρωτοβουλίας είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης αποτελεσματικών εμβολίων, διαγνωστικών εξετάσεων και φαρμάκων για την καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς και ο ίσος καταμερισμός αυτών των εργαλείων σε ολόκληρο τον κόσμο» είπε.
Η πανδημία αυτή, συνέχισε, έχει αναδείξει με πολύ σημαντικό τρόπο την ανάγκη της αλληλεγγύης τόσο μεταξύ των λαών όσο και μεταξύ των ανθρώπων. «Ειδικά στην πατρίδα μας, η πιστή εφαρμογή των μέτρων, το ότι μείναμε σπίτι, είναι μια ξεκάθαρη έκφραση αλληλεγγύης και σεβασμού προς τις ευπαθείς ομάδες που τις προστατεύσαμε και σε αυτούς που με κόπο εξάντληση και ρίσκο ζωής μάχονται καθημερινά τον αόρατο εχθρό.Συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι, να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, να σώζουμε ζωές, να προστατεύουμε το μέλλον της πατρίδας μας» κατέληξε.
Σε ερώτηση για την επιστολή 152 επαγγελματιών υγείας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία ζητούν να ανοίξουν οι εκκλησίες, ο κ. Λοΐζου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την αποκλιμάκωση των μέτρων μαζί με την επιστημονική ομάδα και σε συνεννόηση με την ηγεσία της Εκκλησίας θα εξετάσουν το θέμα και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις.
Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν μεταξύ εργαζομένων σε τρεις υπεραγορές στην ίδια περιοχή της Λευκωσίας, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι είναι πιθανόν τα κρούσματα σε μια γεωγραφική περιοχή να προήλθαν από ασυμπτωματικούς πελάτες. «Όποιος και αν έχει μολύνει αυτά τα άτομα, είτε στο προσωπικό τους περιβάλλον, είτε στο εργασιακό, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες πως το Υπουργείο Υγείας δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες» για τη λειτουργία αυτών των υπεραγορών, συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση για την πορεία της θεραπείας ατόμων που λαμβάνουν χλωροκίνη και αν προβληματίζει έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φάρμακων για σοβαρές παρενέργειες εφόσον συνδυάζεται με άλλα φάρμακα, ο κ. Λοΐζου ανέφερε ότι υπάρχουν τόσο θετικές, όσο και αρνητικές αναφορές για όλα τα φάρμακα.
«Είναι μια διαδικασία η οποία εξελίσσεται. Καθημερινά δημοσιεύονται πολλές φορές αντικρουόμενες εργασίες» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι στην Κύπρο τα έχουμε πάει πάρα πολύ καλά. Το γεγονός ότι νοσηλεύονται περισσότεροι ασθενείς στα αρχικά στάδια δίνει τη δυνατότητα να είναι υπό στενή παρακολούθηση όσοι λαμβάνουν θεραπείες και όπου υπάρχουν επιπλοκές να ενεργούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είπε. Η θεραπεία εξατομικεύεται και σε κάθε ασθενή δίνουμε τα κατάλληλα φάρμακα, όταν αυτό επιβάλλεται, κατέληξε.
Infographics
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας (μέχρι τις 23 Απριλιου 2020) καταγράφηκαν 19 θάνατοι εκ των οποίων οι 14 έχουν ως αιτία τον COVID-19. Σε ΜΕΘ νοσηλεύτηκαν 30 άτομα ή το 3,8% των ασθενών, ενώ ανά 100,000 κατοίκους η Κύπρος διεξήγαγε 4.651,8 διαγνωστικές εξετάσεις.
Σε σχέση με τους ασθενείς, το 50% είναι γυναίκες και το 50% άνδρες ενώ ανά ηλικιακή ομάδα το 67% είναι από 18-59 έτη, και από εξήντα και άνω είναι το 26%.