Σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση η ινδική μετάλλαξη
28 Ιουνίου 2021, 07:24
Ο τριψήφιος αριθμός των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλεί εκτάκτως σήμερα το απόγευμα τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας για αξιολόγηση των νέων επιδημιολογικών δεδομένων και για να ακούσει τις απόψεις τους σχετικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Οι επιδημιολόγοι δεν φαίνεται να ευνοούν στην παρούσα φάση τη λήψη έκτακτων μέτρων για αναχαίτιση της νέας έξαρσης του κορωνοϊού, πέραν από αυστηρές συστάσεις και έλεγχο για τήρηση των πρωτοκόλλων και του Safe Pass.
Στη σύσκεψη, η οποία θα γίνει στην παρουσία του απερχόμενου υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου και του επερχόμενου υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, θα τεθεί επίσης επί τάπητος και το θέμα των αγωγών που καταχώρησαν κατά των επιδημιολόγων, πολίτες που διαφωνούν με τα μέτρα που εφαρμόζονταν από την κυβέρνηση για αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να εξηγήσει στους επιδημιολόγους γιατί δεν μπορεί το κράτος να τους παρέχει νομική ασυλία και θα τους διαβεβαιώσει για άλλη μια φορά ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας αφού είναι πλήρως καλυμμένοι μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για κάλυψη των δικηγορικών εξόδων που θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου.
Η πλειοψηφία της επιδημιολογικής ομάδας εντούτοις, επιθυμεί τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος γι’ αυτό προτίθεται να έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.
Αυξάνονται οι αλυσίδες μετάδοσης
Όπως δήλωσε στη StockWatch η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, δεδομένης της διαπίστωσης ότι το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά άτομα κάτω των 40 χρόνων, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5-6 ενεργές αλυσίδες μετάδοσης.
«Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι δεν είμαστε πλέον προσεκτικοί, δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα αλλά ούτε και τα απλά μέτρα αυτοπροστασίας. Επομένως ο εφησυχασμός είναι ο χειρότερος μας εχθρός αυτή τη στιγμή», σημείωσε.
Σύμφωνα με την κ. Κολιού η νέα έξαρση μπορεί να αναχαιτισθεί με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας των πρωτοκόλλων, την αυστηρή εφαρμογή και έλεγχο του safe pass.
«Το κλειδί όμως είναι η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ειδικά των νέων διότι όπως έχει αποδειχθεί η ινδική μετάλλαξη είναι πολύ πιο μεταδοτική στα νεαρά άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας χθες Κυριακή, τα νέα κρούσματα ανήλθαν στα 216 με ποσοστό θετικότητας 0,56% και το Σάββατο στα 226 με ποσοστό θετικότητας 0,54%.
Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο πνευμονολόγος Δρ Χάρης Αρμεύτης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει με πιο ταχύ ρυθμό την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.
Σχολιάζοντας τα νέα δεδομένα ως αποτέλεσμα της ινδικής μετάλλαξης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων διότι η ινδική μετάλλαξη μεταδίδεται 100% πιο γρήγορα από την πρώτη μετάλλαξη. Εισηγήθηκε όπως η κυβέρνηση δώσει κίνητρα ώστε να πεισθούν οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιασθεί να προσέρχονται για εμβολιασμό, παράλληλα όμως να εντείνει και τους ελέγχους για τα Safe Pass.
«Η αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να γίνει μόνο με εμβολιασμούς γι’ αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να διευκολύνει τους πολίτες, ώστε να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα. Μπορεί να δημιουργήσει εμβολιαστικά κέντρα σε όλες τις πόλεις και κοινότητες και να προσέρχονται όσοι θέλουν να εμβολιασθούν χωρίς ραντεβού προσκομίζοντας μόνο την ταυτότητα τους και να εμβολιάζονται», εισηγήθηκε.
Τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός διότι κάθε νέα μετάλλαξη η οποία είναι πιο μεταδοτική, αναπόφευκτα θα επιφέρει και πιο σοβαρά προβλήματα σε όσους δεν έχουν εμβολιασθεί.
Εξέφρασε την άποψη ότι είναι μονόδρομος ο εμβολιασμός από όλους, διότι όπως είπε «η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να επιβάλλει νέα lockdown διότι θα καταστραφεί η οικονομία».
Της Ηρώς Ευθυμίου