ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σφίγγει ο κλοιός, έρχονται αυστηρότερα μέτρα

09 Δεκεμβρίου 2020, 07:17

images

Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων με τα απανωτά ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, γέρνουν την πλάστιγγα προς την αυστηροποίηση των μέτρων και την παράλληλη απομάκρυνση του σεναρίου που προνοεί Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χαλαρώσεις.

Χθες το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νέο ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων, με πέντε νέους  θανάτους και 419 νέα περιστατικά κορωνοϊού, ενώ 115 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 21 σε σοβαρή κατάσταση.

Το απόγευμα χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε σύσκεψη που είχε με τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας, Οικονομικών και τα μέλη της συμβουλευτικής ομάδας επιδημιολόγων, ενόψει του ταξιδιού του σήμερα στις Βρυξέλλες και τη λήξη των υφιστάμενων μέτρων στις 14 Δεκεμβρίου. 

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τον Υπουργό Υγείας είναι η μη τήρηση του πρωτοκόλλου, ειδικότερα στα καφεστιατόρια, γι’ αυτό το επικρατέστερο σενάριο που υπάρχει στο τραπέζι είναι το κλείσιμο των υποστατικών εστίασης (καφέ και εστιατόρια), το κλείσιμο των σχολείων και φροντιστηρίων καθώς και των εκκλησιών, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Θα αυξηθούν επίσης τα rapid test.

O Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε δηλώσεις στη StockWatch, ξεκαθάρισε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν επιτρέπουν χαλάρωση των μέτρων από τις 14 Δεκεμβρίου που λήγουν τα υφιστάμενα. Όμως, είπε, η τελική απόφαση ανήκει στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα μελετήσει όλα τα στοιχεία και δεδομένα και θα καταλήξει στις τελικές αποφάσεις.

Τόνισε ότι, «ο προβληματισμός είναι έντονος, εφόσον παρατηρούμε ότι παρά τα μέτρα που λάβαμε μέχρι στιγμής, η εικόνα στη χώρα μας δεν έχει βελτίωση στο βαθμό που επιθυμούσαμε, διότι όπως προκύπτει υπάρχουν επιχειρήσεις και άλλοι τομείς της οικονομίας και κοινωνίας που δεν εφαρμόζουν τα μέτρα».

Ο κ. Υπουργός απαντώντας σε ερώτηση εάν παραμένει ως επιλογή το ολικό lockdown, είπε ότι «πάντοτε η προφύλαξη της δημόσιας υγείας ήταν εκείνο που καθοδηγούσε τους σχεδιασμούς μας και τις αποφάσεις που λαμβάναμε», υποδεικνύοντας ότι «για την ώρα, είμαστε το μοναδικό κράτος στην ΕΕ, που δεν έχει επαναφέρει το ολικό lockdown, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει αποκλειστεί ως επιλογή εάν εκτροχιαστεί η κατάσταση των δεικτών και η διατήρηση τους σε υψηλά επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα».

Σημείωσε επίσης ότι «η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η πιο επιβαρυμένη επιδημιολογικά, διότι μέσα σε επτά ημέρες καταγράφηκαν 2.200 κρούσματα, δεκάδες εισαγωγές στα νοσηλευτήρια και η αύξηση των θανάτων εξ αιτίας του ιού».

Καφέ και εστιατόρια

Στο ίδιο πλαίσιο και οι δηλώσεις στη StockWatch, του καθηγητή μοριακής ιολογίας και μέλους της επιδημιολογικής ομάδας, Δρα Πέτρου Καραγιάννη, ο οποίος είπε ότι «από τη στιγμή που τη Δευτέρα είχαμε 416 νέα περιστατικά και 200 θετικά από τα rapid test που θα επαληθευθούν σήμερα, δεν πρέπει να αναμένουμε χαλάρωση των μέτρων διότι έτσι έγινε και στην Ελλάδα και μετά κατέληξαν σε ολικό lockdown».

Εξήγησε ότι «είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε εάν έχουν αποδώσει ή όχι τα υφιστάμενα μέτρα, διότι και στην περίπτωση της Λεμεσού μετά από τρεις εβδομάδες διαφάνηκε η βελτίωση των δεδομένων». Πρόσθεσε ότι «η καμπύλη της επιδημιολογικής εικόνας συνεχίζει να ανεβαίνει σε Λευκωσία, Λάρνακα και επαρχία Αμμοχώστου και δεν πρόκειται να βελτιωθεί εάν ο κόσμος δεν περιορίσει τις εξόδους του και συνεχίσουμε να βλέπουμε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις καφετέριες και τα εστιατόρια».

Ενδεικτικό της ανησυχίας της κυβέρνησης για τη μη τήρηση των μέτρων είναι και η έκκληση που απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας προς τους εκπροσώπους της ΟΕΒ, του ΚΕΒΕ και της ΠΟΒΕΚ να καλέσουν τα μέλη και τις επιχειρήσεις που εκπροσωπούν να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχαλάκης Αντωνίου, δήλωσε ότι ο «υπουργός Υγείας ζήτησε τη βοήθεια μας σε μια προσπάθεια σωστής εφαρμογής των μέτρων από όλα τα μέλη μας είτε αυτά αφορούν χώρους εστίασης, ινστιτούτα αισθητικής, κομμωτήρια ή άλλες επιχειρήσεις ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, είπε ότι «στη τηλεδιάσκεψη που είχαμε με τον υπουργό Υγείας μας ζήτησε να καλέσουμε τα μέλη μας να πειθαρχήσουν στα μέτρα, διότι η υγειονομική κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στη χαλάρωση των μέτρων το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου όπως ήταν η αρχική πρόθεση».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή ο Υπουργός κατέθεσε και τον προβληματισμό του για το κλείσιμο των κέντρων εστίασης από τα οποία προκύπτει ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

Σενάριο για κλείσιμο σχολείων 

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, ανέφερε ότι «το επικρατέστερο σενάριο είναι η επέκταση των μέτρων που τώρα βρίσκονται σε ισχύ, ενώ ενδέχεται να αποφασιστεί και το κλείσιμο των χώρων εστίασης και σχολείων επειδή η κατάσταση στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου προκαλούν ήδη μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες».

Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας γονέων μέσης εκπαίδευσης Χαράλαμπος Διονύσιου, δήλωσε ότι όσον αφορά τη Μέση Εκπαίδευση στο τραπέζι, μετά από ενημέρωση που είχαν από τον Υπουργό Παιδείας, βρίσκεται πρόταση των επιδημιολόγων για κλείσιμο των σχολείων και συνέχιση της διαδικτυακής εκπαίδευσης μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου όπως προνοούσε το αρχικό χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.

«Ειδικότερα στην επαρχία Λευκωσίας στα περισσότερα λύκεια και τεχνικές σχολές υπάρχουν κρούσματα και μεγάλος αριθμός επαφών που παραμένουν στο σπίτι», πρόσθεσε.

Τα νέα αυστηρότερα μέτρα θα ανακοινωθούν την Παρασκευή από τον Υπουργό Υγείας αφού προηγουμένως επικυρωθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα απουσιάζει στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθούν στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα