ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε καθυστέρηση αποστολής δόσεων αποδίδεται η μείωση διαθέσιμων εμβολίων στο ΗΝ

18 Μαρτίου 2021, 12:15

images

Η μείωση των διαθέσιμων εμβολίων κατά του κορωνοϊού τον Απρίλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, που αποκαλύφθηκε την Τετάρτη, οφείλεται εν μέρει στην καθυστέρηση αποστολής 5 εκατομμυρίων δόσεων από την Ινδία.

Η διοίκηση του NHS ενημέρωσε με επιστολή όλους τους αρμόδιους φορείς ότι από τις 29 Μαρτίου και για τέσσερις εβδομάδες θα υπάρξει «σημαντική μείωση» στις διαθέσιμες δόσεις και ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα σε όσους πολίτες άνω των 50 δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, καθώς και στους πολίτες που πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση.

Αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερήσει η έναρξη της δεύτερης φάσης του εμβολιαστικού προγράμματος, δηλαδή για τους πολίτες από 49 ετών και κάτω, που ήταν σχεδιασμένο να ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου.

Μάλιστα η διοίκηση του NHS έδωσε εντολή να μην υπάρξουν νέα ραντεβού εμβολιασμού για άτομα κάτω των 50 έως το τέλος Απριλίου.

Η χώρα ξεπέρασε χθες τα 25 εκατομμύρια εμβολιασθέντων πολιτών με την πρώτη δόση των εμβολίων είτε της Pfizer είτε της AstraZeneca.

Σύμφωνα με το BBC, τα 5 εκατομμύρια δόσεις από το Ινστιτούτο Serum στην Ινδία, τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής εμβολίων κατά του κορωνοϊού παγκοσμίως, έχουν καθυστερήσει κατά τέσσερις εβδομάδες.

Εκπρόσωπος του ινστιτούτου μιλώντας στο BBC άφησε να εννοηθεί ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε πολιτική απόφαση, με στόχο να καλυφθεί μεγαλύτερο τμήμα του ινδικού πληθυσμού από τα εμβόλια. «Πέντε εκατομμύρια δόσεις παραδόθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα προσπαθήσουμε να παράσχουμε περισσότερες αργότερα, βάσει της τρέχουσας κατάστασης και των απαιτήσεων του κυβερνητικού προγράμματος εμβολιασμών στην Ινδία», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Ρόμπερτ Τζένρικ διαβεβαίωσε πάντως ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται εντός του στόχου για εμβολιασμό όλων των ενήλικων κατοίκων με την πρώτη δόση έως το τέλος Ιουλίου.

Νωρίτερα οι εταιρείες AstraZeneca και Pfizer είχαν διαψεύσει οποιονδήποτε ισχυρισμό ότι η μείωση των διαθέσιμων δόσεων για τον Απρίλιο οφείλεται σε δικές τους καθυστερήσεις στη διαδικασία παραγωγής και παροχής εμβολίων.

Σχετικά Άρθρα